Cine sunt reprezentanţii societăţii civile care au refuzat să participe la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Băluţă (foto dreapta) a refuzat să participe la aceste consultări FOTO Arhivă
Oana Băluţă (foto dreapta) a refuzat să participe la aceste consultări FOTO Arhivă

După ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că vrea să se întâlnească cu reprezentanţii societăţii civile pentru a discuta despre nemulţumirile celor care protestează de câteva zile în stradă, astăzi au apărut şi câteva nume propuse pentru consultările de la Cotroceni. „Adevărul“ vă spune cine sunt oamenii care nu sunt de acord cu aceste întâlniri pe care Iohannis le organizează la Cotroceni.

Oana Băluţă, profesor la Universitatea din Bucureşti şi o reprezentantă a luptei pentru drepturile femeilor, se află pe lista celor contactaţi în această dimineaţă de către reprezentanţii Administraţiei prezidenţiale. Cu toate acestea, Oana Băluţă a anunţat că nu îşi doreşte să participe la aceste consultări.

„Am primit invitaţie din partea Administraţiei prezidenţiale să merg la Cotroceni (am fost sunată şi am primit mesaj pe telefonul mobil), azi la ora 13.00, fiindcă am fost nominalizată în multele emailuri trimise. Eu vă mulţumesc pentru încredere. Am refuzat. Motivele refuzului sunt legate de neîncredere în utilitatea şi rostul acestor consultări. Ieri, când am venit din Piaţă, am scris pe pagina mea cum vad eu acest demers. Scriu acest mesaj pentru că mi se pare corect să vă spun:

Nefericită şi neînţeleaptă mi se pare această idee a consultărilor. Mă întreb şi eu, de exemplu, cei care au ieşit în Cluj, de cine vor fi reprezentaţi, cum vor ajunge aici mâine, adică vineri la Cotroceni. Vin cu avionul? Vin cu maşina? S-a reparat linia de tren şi vor putea ajunge la timp pentru a îi comunica Preşedintelui revendicările? Consideră Preşedintele că Bucureştiul este „reprezentativ“ pentru întreaga ţară- sigur este o enormitate de gând, iar un sociolog decent va confirma ce scriu ori dacă am ieşit din capitală am observat cu ochii noştri.

oana baluta

M-am uitat la eterogenitatea din Piaţă în această seară. Au plecat mobilizatorii din partide care fuseseră ieri şi au rămas cei care au supărările şi cerinţele lor. Dată fiind această diversitate, mă întreb dacă invitaţia este una naivă, adică Preşedintele nu este conştient că acolo nu este omogenitate ori este o invitaţie strategică menită să dezbine. Nicio variantă nu e bună“, anunţă Oana Băluţă pe Facebook.

Tudor Chirilă crede inutilă întâlnirea de la Cotroceni

La rândul lui, într-un mesaj publicat pe Facebook, Tudor Chirilă spune că a fost asaltat de propuneri prin care i s-a cerut să devină „vocea străzii“ şi le mulţumeşte oamenilor pentru votul de încredere. Totodată, solistul trupei Vama expune o serie de concluzii personale în legătură cu mişcările de stradă din ultimele zile. Cântăreţul crede că întâlnirea de la Cotroceni este inutilă, considerând că Iohannis „este la curent cu ceea ce doreşte strada, revendicările ei circulă în diverse forme.“ De asemenea, Chirilă afirmă că, după ce a discutat cu mai mulţi protestatari, a avut sentimentul că rostul unui lider, odată ales, ar fi să garanteze tuturor că eforturile lor de a ieşi în stradă vor fi răsplătite după care oamenii îşi pot vedea de viaţă, lucru pe care artistul îl consideră greşit.



„Trebuie să devenim împreună o forţă din ce în ce mai mare care să iasă în stradă pentru lucruri mai mici decât marile tragedii, dar poate la fel de importante“, scrie Chirilă, subliniind că ce se întâmplă zilele astea la Universitate este „doar începutul culturii protestului.“

În încheiere, Chirilă a prezentat şi mesajul pe care i l-ar transmite preşedintelui Iohannis dacă s-ar afla faţă în faţă cu acesta. Mesajul integral al lui Tudor Chirilă.

image

Adi Despot s-a răzgândit

Adrian Despot va participa la consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu societatea civilă, deşi iniţial anunţa că prezenţa sa la aceste discuţii nu ar fi decât „o altă improvizaţie.“
 

adi despot foto marian iliescu

„Am fost invitat la Cotroceni de către Preşedintele Iohannis. În continuare consider că nu sunt persoana potrivită însă, în spiritul respectului faţă de democraţie şi simbolurile acesteia, voi fi acolo“, a precizat Despot pe Facebook. Informaţia a fost confirmată şi de Cotroceni.

Iniţial, Despot, al cărui nume se află pe mai multe liste virtuale pentru a reprezenta protestatarii la întâlnirea convocată astăzi de preşedintele Klaus Iohannis, le-a mulţumit oamenilor pentru încrederea acordată, dar refuzat acest „rol“ întrucât consideră că nu are „nici pregătirea şi nici priceperea“ necesare. În continuare vă prezentăm primul mesaj al cântăreţului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite