UPDATE Cât va sta Adrian Năstase la puşcărie. Avocatul Ion Cazacu: „Facem plângere la CEDO, eliberarea condiţionată e un pas firesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase, după condamnare FOTO Pappics
Adrian Năstase, după condamnare FOTO Pappics

Fostul premier Adrian Năstase a fost din nou încarcerat, după ce a fost găsit vinovat de şantaj şi luare de mită în dosarul „Zambaccian”. Completul de cinci judecători l-a condamnat în unanimitate pe fostul premier la patru ani de închisoare cu executare, iar pe soţia acestuia la trei ani de închisoare cu suspendare. Cel mai probabil însă Adrian Năstase va sta la închisoare numai câteva luni.

UPDATE Potrivit avocatului Ioan Cazacu, Adrian Năstase a intrat într-un regim normal de detenţie. Acesta a fost supus examenului medical, va avea dreptul să vorbească la telefon şi poate primi până la patru vizite pe lună. 

În plus, avocatul a precizat că va fi făcută plângere la CEDO în acest caz.

„N-a avut nicio cerinţă specială, urmează exact regimul. I-am adus în special presă, pentru că a fost extrem de bogată în ultimele 24 de oră. Eliberarea condiţionată e un pas firesc, dar noi am intrat în posesia minutei scrise, nu mă aştept ca motivarea să vină foarte devreme. O să o analizăm mai ales că există, cel puţin teoretic, şi această intrare în vigoare a noului cod de procedură penală şi nu trebuie să ne grăbim. Oricum, vom depune plângere la CEDO”, a explicat Cazacu la ieşirea din penitenciar.

Fostul premier Adrian Năstase s-a întors după gratii unde va sta cel puţin un an. Aşa a decis completul de cinci judecători al Curţii Supreme care a dat luni sentinţa definitivă în dosarul „Zambaccian”, ultimul în care Năstase mai era judecat. Concret, fostul premier a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru şantaj şi luare de mită, însă cel mai probabil acesta va executa puţin peste un an şi trei luni de închisoare din totalul sentinţei de patru ani. 

Acest termen reprezintă o treime din pedeapsă deoarece social-democratul a depăşit vârsta de 60 de ani. Însă perioada exactă o va stabili instanţa Tribunalului Bucureşti, dar numai după ce completul de cinci judecători al Curţii Supreme va redacta motivarea deciziei de luni. Abia atunci Adrian Năstase poate formula o cerere de contopire a pedepselor primite în dosarele  „Trofeul Calităţii“ (2 ani) şi „Zambaccian” (4 ani) şi de eliberare condiţionată pe motiv de vârstă.

Dacă pedeapsa în urma contopirii va fi de patru ani - 48 de luni, Năstase ar putea cere liberarea condiţionată după 16 luni. El are dreptul să ceară liberarea condiţionată după ispăşirea unei treimi din pedeapsă dat fiind că are peste 60 de ani.

Potrivit avocaţilor, fostul premier ar putea să execute chiar şi mai puţin de un an de închisoare, dacă din cele 16 luni i-ar fi scăzute cele opt luni de detenţie din dosarul "Trofeul calităţii".

Alte pedepse

Tot luni, magistraţii au decis ca şi fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu să stea după gratii timp de patru ani pentru spălare de bani în formă continuată şi pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii, în formă continuată.

adrian nastase puscarie detinut DESEN VALI IVAN

Şi Daniela Năstase, soţia fostului premier, a fost găsită vinovată în acest dosar. Aceasta a fost condamnată însă la închisoare cu suspendare. Practic, magistraţii au păstrat sentinţa dată de colegii lor de trei ani de închisoare cu suspendare pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de opt ani. 

În plus, acesta împreună cu soţia lui sunt obligaţi să plătească statului 1.824.303,72 lei, dar şi aproape 15.000 de lei, cheltuieli judiciare.

Ce a mai decis instanţa

Prin sentinţa de luni, completul de cinci judecători care a fost condus de magistratul Ionuţ Matei, a mai hotărât să-i interzică lui Năstase pentru cinci ani mai multe drepturi: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. 

S-a predat la Secţia 2

La mai puţin de două ore de la aflarea sentinţei, Adrian Năstase s-a prezentat la Secţia 2 Poliţie pentru a fi încarcerat. El a fost însoţit de fiul său, Andrei, şi de unul dintre avocaţii săi, Ion Cazacu. 

Aici, fostul premier a declarat că pedeapsa în cazul său este „îngrozitoare“, „extrem de injustă“, fiind „o răzbunare murdară“. Întrebat cum comentează decizia justiţiei, Năstase a mărturisit vizibil afectat: „Îngrozitoare, după părerea mea, extrem, extrem de injustă, o răzbunare murdară. Ce pot să spun mai mult?“.

Fostul premier a ieşit din secţie însoţit de poliţişti, încătuşat, şi s-a urcat într-o maşină care l-a dus la penitenciar. 

Acesta va fi încarcerat pentru început la Penitenciarul Rahova pentru a I se face un set de analize obligatoriu înainte de a fi trimis într-un alt penitenciar în care să-şi ispăşească pedeapsa. Cel mai probabil acesta va ajunge tot la Penitenciarul Jilava, unde şi-a ispăşit şi pedeapsa pe care a primit-o în dosarul „Trofeul Calităţii”.

Sentinţele iniţiale

În martie 2012, în acest dosar, fostul premier a fost condamnat de instanţa de fond la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită. Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru “participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj. La rândul lui, fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Sentinţa din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Curţii Supreme a fost contestată atât de inculpaţi, cât şi de procurori, la completul de cinci judecători. 

Mită în bunuri pentru casele familiei 

În acest dosar, care a ajuns pe masa judecătorilor în 2006, Adrian Năstase a fost acuzat că, în calitate de premier, ar fi primit în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti. Concret, obiectele ar fi fost introduse în ţară prin utilizarea unor documente vamale false, furnizate de Dana Năstase. Conform declaraţiilor vamale de import, containerele livrate familiei Năstase conţineau termopane, pămătufuri pentru şters maşina, sacoşe din rafie, dar şi statuete din bronz, pitici de grădină sau instalaţii sanitare. În schimbul bunurilor, fostul premier i-ar fi menţinut în funcţie pe Ioan Păun, fostul consul general al României la Hong Kong, dar şi pe Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii.  

PSD, solidar cu Adrian Năstase 

Preşedintele PSD, Victor Ponta, dar şi alţi social-democraţi au comentat, înainte ca judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să pronunţe sentinţa în dosarul „Zambaccian“, problemele cu Justiţia ale fostului premier.  În opinia lui Victor Ponta, Năstase este de-a dreptul „hăituit“ de Justiţia subordonată preşedintelui Traian Băsescu, pe care l-a acuzat că ar fi nedrept faţă de fostul lider PSD. 

„Cred sincer că, pentru toate lucrurile importante şi bune pe care domnia sa (n.r.- Adrian Năstase) le-a făcut pentru România, ideea de a fi hăituit o viaţă întreagă de sistemul domnului Băsescu este o mare nedreptate“, a declarat Ponta, întrebat ce mesaj îi transmite lui Năstase. 

În urma declaraţiilor făcute de premierul, Secţia de judecători a CSM s-a reunit marţi, din oficiu, pentru a analiza declaraţiile acestuia. În cazul în care se stabileşte că aceste declaraţii ale premierului ar putea fi de natură să aducă atingere sistemului judiciar, va fi sesizată Inspecţia Judiciară, pentru a face verificări, au declarat marţi oficiali din CSM.

Şi preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea (foto), care nu este străin de problemele cu Justiţia, a avut un mesaj emoţionant pentru Adrian Năstase. „Mă rog la Dumnezeu să-i fie bine. Îi ţin pumnii“, a spus Dragnea emoţionat. 

În ziua de Bobotează, şi vechiul amic al lui Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, a invocat ajutorul divin.

„Să-l ajute Dumnezeu!“, a declarat el, înainte de a intra la şedinţa PSD. Ministrul Mediului, Rovana Plumb,  a adăugat că doreşte din „tot sufletul să se facă dreptate“. 

„Suntem alături de el. Cred că are mari emoţii“, a spus şi Rovana Plumb. La rândul lui, purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a vorbit în numele întregii formaţiuni când şi-a exprimat sprijinul pentru fostul premier. 

„Suntem alături de Adrian Năstase. Am fost în tot acest timp alături de domnia sa. Îi ţinem pumnii. Sunt momente foarte dificile, nu sunt foarte multe de comentat“, a mărturisit  purtătorul de cuvânt al PSD. (Iulia Marin)

SPECIAL Adrian Năstase, condamnat la patru ani de închisoare

Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare. Sentinţa citită de judecători

Adrian Năstase, închis şi în dosarul „Trofeul Calităţii”

Fostul premier Adrian Năstase a mai fost închis aproape nouă luni, la Penitenciarul Jilava, după ce a fost găsit vinovat pentru că şi-a folosit influenţa funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii de sponsorizări pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. 

În iunie 2012, instanţa a decis condamnarea acestuia la doi ani de închisoare cu executare, şi plata în solidar cu ceilalţi cinci inculpaţi din dosar a prejudiciului de 1,6 milioane de euro în celebrul dosar „Trofeul calităţii”.

Şocat de vestea condamnării, Năstase a încercat să se sinucidă, trăgându-şi un glonţ în gât. Acesta a fost dus imediat la Spitalul de Urgenţă Floreasca unde ar fi fost operat de medicul Şerban Brădişteanu. După şase zile de internare, fostul premier a fost transferat la spitalul Penitenciarului Rahova, iar mai apoi a fost transferat la Penitenciarul Spital Jilava.

Fostul premier a ieşit mai devreme din închisoare datorită faptului că are peste 60 de ani.

Astfel, pe 9 februarie 2013, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsa lui Adrian Năstase, iar acesta putea fi eliberat.

La micşorarea pedepsei a contribuit şi buna purtare a fostului demnitar pe durata detenţiei, dar şi faptul că a redactat o lucrare ştiinţifică. Pe Năstase l-a mai ajutat să fie eliberat condiţionat şi participarea la 17 programe educaţionale în care a fost desemnat lector de către conducerea penitenciarului „datorită competenţelor sale”. 

În plus, acesta s-a implicat şi în lupta de prevenire şi stopare a TBC-ului.

Condiţiile de la Jilava, descrise de condamnatul N0049

În timpul executării pedepsei, condamnatul Adrian Năstase a fost activ în mediul online. În una dintre postările fostului premier pe blogul său, acesta relata condiţiile din penitenciarul de la Jilava

Paturi suprapuse, dietă bazată pe varză şi cartofi, şobolani, înjurături. 

Acestea sunt câteva dintre inconvenientele cu care s-a confruntat Năstase când şi-a ispăşit prima pedeapsă.

„Cei care vin aici – şi nu le doresc acest lucru – vor trebui să se trezească, în fiecare zi, la ora 5:30, vor dormi în paturi suprapuse, vor avea apă caldă câte două ore de două ori pe săptămână, vor trebui să se obişnuiască cu mirosul de sulf şi cu depunerile de pe ţevile de apă; vor trebui să înveţe să mănânce toate felurile de mâncare – bazate în principal, pe cartofi şi varză, – cu lingura; vor trebui să se înveţe să nu se sperie de şobolani – în curtea de plimbare – dacă aceştia nu sunt mai mari de 20 de cm; să respire mai puţin în zilele de caniculă – atunci când mirosul de la groapa de gunoi din apropiere este ingrozitor; să nu se enerveze la "invaziile" periodice de musculiţe şi de ţânţari, la urletele celor obişnuiţi să "socializeze" de la ferestrele celulelor, începând fiecare frază cu un angajament de a-şi introduce instrumentul, de regulă, în morţii interlocutorului; vor trebui să se obişnuiasă cu sunetul uşilor de metal şi cu sunetul lacătelor – dimineaţa şi seara –, cu lipsa telefonului, a calculatorului, a internetului, a multor comodităţi cu care erau obişnuiţi… Vor trebui să se obişnuiască să-şi vadă familia doar de 3-4 ori pe lună. Vor trebui să se obişnuiască, în definitiv, cu lipsa de libertate fizică, cu un mediu în care 80% din persoanele de aici sunt recidivişti”, a scris atunci fostul premier pe blog.


Materiale pe aceeaşi temă:

Înapoi în timp. Cum arăta România în vremea „Atotputernicului“ Adrian Năstase

A fost un timp când lui Adrian Năstase i se spunea „El însuşi“. Era suficient, căci nimeni în istoria postcomunistă a României nu a lăsat acest sentiment - că stăpâneşte ţara, fără limite.

REACŢII Presa internaţională: un fost premier al României a fost condamnat pentru acte de corupţie

Presa internaţională relatează despre condamnarea lui Adrian Năstase la patru ani de închisoare pentru acte de corupţie, reamintind că este a doua oară când fostul premier ajunge la închisoare. Până acum, cazul a fost relatat de agenţiile France-Presse şi Associated Press, precum şi de publicaţia belgiană 7sur7 şi postul britanic BBC.

Ponta, despre condamnarea lui Năstase: Îl consider o victimă a regimului Băsescu. Situaţia, comparabilă cu a Iuliei Timoşenko

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la România TV, că decizia judecătorilor ÎCCJ în cazul fostului premier Adrian Năstase este una incorectă.

Primele reacţii după condamnarea lui Adrian Năstase. Cine îi plânge de milă şi cine îl vrea după gratii

Condamnarea fostului premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare în dosarul “Zambccian” a încins spiritele pe scena politică. In timp ce unii felicită decizia luată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, alţii arată compasiune pentru soarta fostului şef PSD.

VIDEO Cartianu, la Adevărul Live, despre condamnarea lui Adrian Năstase: Dana fost un factor nociv pentru fostul premier

Jurnaliştii „Adevărul” Grigore Cartianu, Liviu Avram şi Liviu Iolu au comentat sentinţa dată în urmă cu puţin timp de completul de cinci judecători al Curţii Supreme în dosarul „Zambaccian”. Prin decizia de astăzi toţi inculpaţii din acest caz au fost găsiţi vinovaţi. Singura care nu va ajunge după gratii este Daniela Năstase, soţia fostului premier care a fost condamnată la închisoare cu suspendare.

Năstase, înaintea sentinţei în dosarul „Zambaccian”: „Un singur om curajos constituie o majoritate”

Fostul premier Adrian Năstase, care aşteaptă luni decizia definitivă în dosarul “Zambaccian”, a publicat pe blogul personal un text în care anunţă că a revenit acasă şi îşi exprimă incertitudinea cu privire la ce l-ar putea aştepta în 2014.

Dosarul „Zambaccian”. Adrian Năstase îşi va primi sentinţa pe 6 ianuarie

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa îşi vor petrece Sărbătorile de Iarnă acasă. Curtea Supremă a amânat pentru 6 ianuarie pronunţarea în dosarul „Zambaccian”, în care aceştia sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Procurorul a cerut astăzi pedepse cu executare în cazul soţilor Năstase, dar şi majorarea pedepsei Paulei Irina Jianu.

Dosarul Zambaccian. Adrian Năstase: „Nu-i urez nimic lui Băsescu. Va avea ceea ce merită”

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa s-au prezentat, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme, unde are loc un nou termen al recursului din dosarul Zambaccian. Magistraţii urmează să o audieze pe Dana Năstase, după ce, la termenul trecut, aceasta a solicitat o amânare pe motiv că nu se simte bine. În martie 2012, Năstase şi soţia lui au fost condamnaţi în acest dosar la trei ani de închisoare cu suspendare.

Dosarul „Zambaccian”. Judecătorii au stabilit un nou  termen al recursului pentru pentru 4 noiembrie

Adrian Năstase şi soţia au ajuns, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme unde a avut loc un nou termen din recursul în dosarul „Zambaccian”. Magistraţii ar fi trebuit s-o audieze pe soţia fostului premier, dar aceasta a cerut o amânare pe motiv că nu se simte bine. În acest dosar, în martie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Dosarul „Zambaccian“. Adrian Năstase, aşteptat împreună cu soţia peste o lună la Curtea Supremă

Completul de cinci judecători al Instanţei Supreme a stabilit ca următorul termen din recursul în dosarul „Zambaccian” să aibă loc peste aproximativ o lună, mai exact pe 7 octombrie. În acest dosar, pe 30 martie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Dosarul Zambaccian: primul termen al recursului formulat de procurori se va judeca luni

Fostul premier Adrian Năstase, dar şi soţia sa, Dana Năstase, vor fi, luni, prezenţi în faţa Completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru primul termen la recursul formulat de procurori în dosarul Zambaccian. Asta după ce judecătorii au hotărât pe 13 mai să amâne cazul până după vacanţa judecătorească.

Dosarul Zambaccian, amânat pentru 9 septembrie. Năstase a cerut un alt complet de judecată, dar a fost refuzat

Magistraţii Curţii Supreme au decis luni, amânarea pentru data de 9 septembrie 2013, judecarea recursului în Dosarul Zambaccian, în care Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi a fost achitat pentru acuzaţia de luare de mită.

Procurorii anticorupţie: fostul premier Adrian Năstase a fost achitat „eronat” în dosarul „Zambaccian”

Procurorii DNA susţin în motivele recursului din dosarul „Zambaccian” că probele existente la dosar arată că Adrian şi Daniela Năstase sunt vinovaţi, ei fiind achitaţi „eronat” de completul de trei judecători de la Curtea Supremă. Recursurile din dosar urmează să fie judecate de un complet de cinci judecători ai instanţei supreme pe 13 mai.

Cererile de abţinere formulate de trei judecătoare repartizate în dosarul Zambaccian, respinse la Curtea Supremă

Cererile de abţinere formulate de trei dintre cei cinci judecători repartizaţi să judece contestaţiile din dosarul Zambaccian al lui Adrian Năstase au fost respinse de Colegiul de conducere al Curţii Supreme, au declarat pentru Mediafax oficiali ai Instanţei Supreme.

Adrian Năstase are o pilă la DNA. Cine tergiversează dosarul Zambaccian

Un procuror DNA, Elena Matieşescu, a tărăgănat nouă luni formularea recursului în ultimul dosar în care mai este judecat fostul premier, Dosarul „Zambaccian“, iar faptele se prescriu peste o lună

Coşmarul lui Adrian Năstase încă nu s-a sfârşit

Un articol din Codul Penal ar putea spulbera planurile de libertate ale lui Adrian Năstase. Dacă nu se întâmplă o minune, singura lui salvare ar putea veni de unde se aşteaptă mai puţin: de la procurorii DNA.

Trei ani de închisoare şi pentru Dana Năstase, soţia fostului premier, în dosarul „Zambaccian‟

Soţia fostului prim-ministru, Daniela Năstase, a fost, de asemenea, condamnată la închisoare în dosarul „Zambaccian‟, în anul 2006.  Instanţa supremă a dispus condamnarea ei la trei ani de detenţie, dar cu suspendare.

Corlăţean, ministrul desemnat pentru Justiţie: “Am folosit o formulă inadecvată cu privire la procurorul care a făcut dosarul Zambaccian”

Titus Corlăţean, propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei în Guvernul Ponta, a declarat, luni, în faţa parlamentarilor din comisiile juridice reunite, că referirea sa la arestarea procurorului care a făcut dosarul Zambaccian a fost o formulă inadecvată.

Năstase, achitat în dosarul Zambaccian pentru mită! Condamnat pentru şantaj!

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pronunţat sentinţa împotriva lui Adrian Năstase. Vezi întreaga decizie a instanţei, aşa cum a fost ea redactată de judecători!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite