Moscova anunţă condiţiile în care este gata să evacueze muniţiile din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viceministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin, a anunţat marţi, 10 octombrie, condiţiile în care Moscova este gata să-şi retragă muniţiile din regiunea transnistreană. Potrivit oficialului rus, acest lucru va fi posibil doar odată cu reglementarea conflictului din stânga Nistrului.

Grigorii Karasin susţine că Rusia s-a angajat încă în 2001 să-şi retragă muniţiile din Transnistria, rămase în depozite după destrămarea URSS. 

Viceministrul rus a subliniat că între anii 2001-2004 au fost evacuate jumătate din totalul de muniţii din regiunea transnistreană, iar la moment au mai rămas aproximativ 21 de tone neevacuate.

Karasin explică stagnarea acestui proces prin faptul că, odată cu refuzul Chişinăului de a mai semna Memorandumul Kozak în 2005, ce presupunea reglementarea politică a conflictului, autorităţile transnistrene ar fi interzis Rusiei să continue evacuarea muniţiilor.

„Rusia în continuare este gata să evacueze muniţiile sale, dar să fim realişti, acest lucru poate fi făcut doar în rezultatul reglementării reale a conflictului transnistrean. Din păcate, până atunci mai avem mult”, a precizat Grigorii Karasin într-un interviu pentru Ria Novosti.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite