Atentat terorist în Franţa. Caricaturistul român Ştefan Popa Popa’s: „Mi-au omorât patru prieteni“

Atentat terorist în Franţa. Caricaturistul român Ştefan Popa Popa’s: „Mi-au omorât patru prieteni“

Ştefan Popa Popa's (dreapta), alături de Wolinski, unul dintre caricaturiştii ucişi în atacul din Paris

Vestea atentatului terorist de la Paris, Franţa a căzut ca un trăsnet la Timişoara, unde trăieşte cel mai rapid caricaturist al lumii, Ştefan Popa Popa’s. Cunoscut la nivel mondial, Popa’s era prieten cu cei patru caricaturişti ucişi în masacrul Paris, unul dintre ei, Wolinski, realizând o caricatură în care Popa’s este prezentat ca regele caricaturii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dintre cei 10 jurnalişti ucişi în atentatul terorist de la Paris, patru sunt prieteni apropiaţi ai caricaturistului român Ştefan Popa Popa’s. În cursul zilei de marţi, la scurt timp după masacrul din Paris, Popa’s a fost sunat de prieteni din Franţa care i-au povestit ce s-a întâmplat. Şocul a fost foarte mare pentru Popa’s când a aflat că printre victime sunt patru caricaturişti, prieteni ai lui: Wolinsky, Cabu, Charb şi Tignouss. Popa’s păstrează în arhivă o poză cu Wolinsky, dar şi o caricatură realizată de Wolinsky, lucrare ce îl înfăţişează pe Popa’s ca rege al caricaturii.

 „Mi-au omorât patru prieteni. Aveau şedinţă de redacţie şi criminalii au ştiut că e şedinţă. Este o crimă cu premeditare a unor criminali. Suntem oameni care au mers în lumea arabă, ştim caricatura din lumea arabă, caricatura din Occident şi ştim cam cum se petrec lucrurile. Mulţi dintre ei au fost ameninţaţi de mai multe ori, inclusiv redactorul-şef. Era păzită redacţia, dar i-au împuşcat pe cei doi poliţişti şi au intrat în redacţie”, a declarat Ştefan Popa Popa’s pentru Adevărul.

În privinţa evenimentelor de la Paris, Popa’s susţine că trebuie semnalate două aspecte. „Unul este faptul că poţi să mergi cu caricatura până la o anumită limită, în aşa fel încât să nu îl deranjez pe cel din altă religie, dar pe de altă parte asta nu înseamnă că cel vizat trebuie să ajungă să omoare oameni pentru asta. Şi ei (n.r. - unii caricaturişti) au sărit peste nişte limite. Au făcut lucruri care au incitat, iar ăstora nu le-a trebuit mult”, a spus Popa’s.

Caricaturistul român a mai spus că niciunul dintre cei patru caricaturişti omorâţi în atacul de la Paris nu a depăşit limitele în caricaturile lor, fiind artişti de renume mondial. „Garantez că Wolinski şi Cabu nu au depăşit niciodată limitele. Cine făcea caricaturi care să depăşească limitele, incitându-i pe islamişti? Au fost un suedez, unul din Danemarca şi mai erau câţiva din Franţa. Erau dizidenţi”, a mai declarat Popa’s.

Artistul spune că orice caricaturist care se respectă merge în lucrările sale până la o limită a bunului simţ.  „Oricine se apucă de caricatură face caricaturi cu sex sau cu religie. Astea sunt caricaturile primitive, cum le numesc eu, dar mergi până la o anumită limită. Am venit acum trei săptămâni de la Palatul Parlamentului belgian. Unii oameni s-au întrebat de ce l-au primit pe Popa’s acolo pentru caricaturi, iar oficialii au spus că de caricaturile lui Popa’s râd, dar nu se enervează. Nu poţi să depăşeşti bunul simţ că e democraţie. Există o limită a bunului simţ”, a mai adăugat Ştefan Popa Popa’s, care a subliniat că, oricât de mult ar fi depăşită limita, crimele nu sunt scuzabile: „terorismul trebuind combătut pentru că este o crimă”.

CITIŢI ŞI:

Atentat terorist în Franţa. Masacru în redacţia Charlie Hebdo din Paris. 12 oameni au murit în urma atacului terorist

Atentat terorist în Franţa: Charlie Hebdo, o ţintă predilectă a atacurilor islamiste din ultimii ani

citeste totul despre: