Atentat terorist în Franţa: Charlie Hebdo, o ţintă predilectă a atacurilor islamiste din ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Publicaţia „Charlie Hebdo“ a fost atacată de mai multe ori de islamiştii religioşi din cauza caricaturilor şi a textelor satirice care-l aveau ca personaj principal pe profetul Mohamed
Publicaţia „Charlie Hebdo“ a fost atacată de mai multe ori de islamiştii religioşi din cauza caricaturilor şi a textelor satirice care-l aveau ca personaj principal pe profetul Mohamed

Atentat terorist în Franţa. Revista „Charlie Hebdo” de la Paris a fost ţinta mai multor atentate teroriste săvârşite de islamişti religioşi. În noiembrie 2011, sediul săptămânalului francez satiric a fost distrus de un incendiu premeditat. A fost, cel mai probabil, o răzbunare după ce redacţia a publicat caricaturi cu profetul Mohamed şi l-a numit „redactor-şef“ pentru numărul următor.

Birourile şi echipamentele redacţiei de la Paris au fost distruse într-un atentat terorist, a declarat un oficial al ziarului. Totodată, site-ul revistei „Charlie Hebdo” a fost ţinta hackerilor care au postat mesaje în engleză şi turcă în care atacau publicaţia.

Ediţia de la momentul respectiv a publicaţiei îl avea pe copertă pe profetul Mahomed, care spunea: „100 de lovituri de bici, dacă nu muriţi de râs“. Ediţia ziarului a fost numită Charia Hebdo, un joc de cuvinte care face referire la legea islamică, Sharia.

În paginile revistei, profetul Mahomed scria chiar şi un editorial. Mai apăreau şi alte caricaturi, printre care una în care profetul are un nas roşu de clovn.

În septembrie 2012 revista satirică franceză a recidivat şi a publicat caricaturi reprezentându-l pe Profetul Mahomed. „Caricaturile îi vor şoca pe cei care vor citi o publicaţie pe care nu o citesc niciodată“, declara directorul publicaţiei. Poliţia franceză a făcut un cordon în jurul redacţiei din Paris atunci pentru a evita orice atentat terorist. 

atentat terorist franta charlie hebdo caricatura profetul mohamed
atentat terorist franta charlie hebdo caricatura profetul mohamed

Publicarea caricaturilor avea loc în contextul protestelor extrem de violente din Orientul Mijlociu şi Africa, izbucnite ca reacţie la difuzarea unui film realizat de amatori, „Inocenţa musulmanilor“. Totuşi site-ul săptămânalului a fost piratat.

De la ameninţări la atentate teroriste

La începutul anului 2013 revista s-a aflat din nou în centru criticilor islamiştilor, după ce au fost scoase la vânzare benzi desenate despre viaţa profetului Mohammed. Ele au fost create de autorii revistei satirice „Charlie Hebdo”. Benzile desenate puteau fi cumpărate on-line pe site-ul publicaţiei la preţul de 6 euro.

Editorului şi ilustratorului Stephane Charbonnier declara că autorii revistei urmăresc scopuri instructive şi nu intenţionează să-şi bată joc de profet, ci, dimpotrivă, să povestească despre viaţa lui într-un limbat accesibil pentru cititori.

Charbonnier a fost ameninţat cu moartea, fiind păzit în permanenţă de poliţişti.

Atentat terorist la Paris, sub formă de incendiu

În noiembrie 2011 sediul săptămânalului francez satiric a fost distrus de un incendiu premeditat. Atentatul terorist a fost, cel mai probabil, o răzbunare după ce redacţia l-a numit pe profetul Mahomed „redactor-şef“ pentru numărul următor şi a publicat caricaturi cu acesta.

Charlie Hebdo, un jurnal satiric şi social, fără publicitate, apare pe piaţa franceză în fiecare miercuri.

În paginile acestui săptămânal sunt publicate caricaturi, relatări, polemici şi glume. Folosind un ton ireverenţios şi nonconformist, „Charlie Hebdo” are o orientare profund antireligioasă şi de stânga, publicând articole despre extrema dreaptă, catolicism, islam, iudaism, cultură, politică etc.

Potrivit directorului publicaţiei, Stéphane Charbonnier, politica editorială a „Charlie Hebdo” reflectă „toate elementele pluralismului de stânga”, chiar şi subiectele mai sensibil de abordat.

Publicaţia „Charlie Hebdo” a fost lansată în 1969 şi a avut o apariţie neîntreruptă până în 1981. Ulterior apariţia a fost suspendată, iar, în decembrie 1982, a mai apărut un număr al acesteia. În 1992, „Charlie Hebdo” a reînceput să apară cu regularitate, fiind editată de Stéphane Charbonnier, cunoscut sub numele de Charb, un renumit caricaturist şi jurnalist francez. Predecesorii acestuia au fost François Cavanna (în perioada 1969 - 1981) şi Philippe Val (din 1992 până în 2009).

Titlul publicaţiei provine de la numele unui personaj din benzile desenate „Peanuts”, create de Charles M. Schulz.

Potrivit celor mai recente date de difuzare, din 2012, „Charlie Hebdo” are un tiraj de 45.000 de exemplare. Preţul publicaţiei este de 3 euro.

[<a href="//storify.com/julierosu/atentat-terorist-la-paris" target="_blank">View the story "Atentat terorist la Charlie Hebdo în Paris. Cel puţin 10 jurnalişti şi 2 poliţişti au murit" on Storify</a>]

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite