Capacitate 2017. Subiectele la Limba Română la Evaluarea Naţională. Exerciţii accesibile, conform profesorilor

Capacitate 2017. Subiectele la Limba Română la Evaluarea Naţională. Exerciţii accesibile, conform profesorilor

Emoţii mari, astăzi, pentru absolvenţii de gimnaziu FOTO: arhiva Adevărul

2.743 candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenul de Evaluare Naţională în judeţul Olt, elevii fiind aşteptaţi în 82 centre de examen.

UPDATE 10.30 Elevii au avut de demonstrat că poezia "Ploaie", de Magda Isanos, aparţine genului liric. Un alt subiect a constat în descrierea unei întâmplări imaginare sau reale petrecută la o competiţie sportivă.UPDATE ora 9.30 La examenul de Capacitate, elevii au avut de tratat genul liric. Conform profesorilor de specialitate, exerciţiile sunt accesibile. 

Majoritatea şcolilor gimnaziale din judeţ funcţionează ca centre de examen, cei 2.743 candidaţi fiind aşteptaţi, astăzi, la prima probă, cea scrisă la limba şi literatura română. De asemenea, Şcoala Gimnazială „Eugen Ionescu“ din Slatina va funcţiona şi ca centru de evaluare pentru lucrările din alt judeţ.

Nu toţi abolvenţii clasei a VIII-a s-au înscris, însă, la examen, diferenţa între elevii înscrişi în clasa a VIII-a în anul şcolar 2016-2017 şi cei înscrişi pentru susţinerea examenului fiind în Olt de aproape 700. O parte nu au reuşit să încheie cursurile gimnaziale, însă sute de elevi se înscriu direct la şcolile profesionale, fără să mai fie nevoie să susţină examenul.

Pentru înscrierea la liceu însă media examenului de Evaluare Naţională va conta, în acest an, 80%, ponderea rezultatelor obţinute pe parcursul anilor de gimnaziu în media finală de admitere scăzând constant în ultimii ani (în acest an contând 20%), motivat de faptul că elevi, părinţi şi profesori deopotrivă au constatat în timp o adevărată goană după note.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, în întreaga ţară sunt aşteptaţi în sălile de examen 144.890 de candidaţi (144.740 de candidaţi din seria curentă şi 150 din seria anterioară), probele susţinându-se în 4.164 de centre.

În judeţ, Evaluarea Naţională se continuă miercuri, 21 iunie, cu proba la matematică, iar rezultatele este programat să se afişeze în 26 iunie, până la ora 16,00, astfel încât în aceeaşi zi, până la ora 20,00, să poată fi depuse contestaţii. Noutatea în acest an este aceea că nota în urma rezolvării contestaţiei va fi cea finală, indiferent cu cât a crescut sau a scăzut nota iniţială.

citeste totul despre: