Povestea primului ciumpalac cu acte în regulă: „Toată viaţa am fost un rebel“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Călin Dumitrescu vine la proteste cu tricolorul din '89 Foto: Alex Policală
Ştefan Călin Dumitrescu vine la proteste cu tricolorul din '89 Foto: Alex Policală

„Huligani“ pentru Ceauşescu, „golani“ pentru Iliescu şi „ciumpalaci“ în ochii actualei puteri au fost atributele folosite pentru descrierea celor care şi-au strigat nemulţumirile în stradă. Ploieşteanul Ştefan Călin Dumitrescu a trecut prin toate cele trei stări, iar acum a devenit primul ciumpalac atestat oficial

Ştefan Călin Dumitrescu face parte dintr-o categorie rară la români, aceea a oamenilor care cred cu încăpăţânare în dreptate şi care spun ce gândesc verde-n faţă, fără pic de menajamente. Poate că-n alte zone ale lumii acestea ar fi fost considerate nişte calităţi, numai că, pe la noi, ploieşteanul de 63 de ani spune că sinceritatea excesivă şi setea de dreptate i-au atras ceva duşmănii.

DEFINIŢIE: Ce este un „ciumpalac“

Huligan, golan, ciumpalac

Această sete de dreptate l-a făcut să ia parte la toate mişcările de protest masive din ultimele decenii. A „vânat“ terorişti la Arcul de Triumf în decembrie 1989, fără să ceară ulterior certificate şi privilegii de revoluţionar, a ieşit în stradă în 1990 şi 1991 în Capitală, iar acum, la 63 de ani, participă aproape zilnic la mişcările de stradă din Ploieşti, spunând că nu s-ar putea ierta dacă s-ar complace în tăcere. În ianuarie, a trimis o scrisoare către Primăria Ploieşti, solicitând crearea unei zone în centrul oraşului unde protestatarii să se desfăşoare liniştiţi, fără ameninţarea amenzilor de la jandarmi. În deschiderea scrisorii, s-a autointitulat „ciumpalac“, iar aproape o lună mai târziu reprezentanţii instituţiei i-au dat un răspuns care deja a făcut înconjurul ţării, „Către Ciumpalacul Dumitrescu Călin Ştefan“.

CITIŢI ŞI:

Primăria Ploieşti i-a cerut scuze ciumpalacului

„Pentru ei suntem o nulitate“

După ce scrisoarea a ajuns în presă, conducerea Primăriei Ploieşti şi-a cerut scuze pentru gafă, printr-un comunicat dat publicităţii joi dimineaţă. „Scuzele nu mă încălzesc cu nimic. În primul rând, ar fi trebuit să mi le adreseze direct, doar au toate datele mele, nu prin presă. M-a sunat directoarea de la Juridic, să-şi ceară scuze în numele primarului. I-am cerut să îmi faciliteze o întâlnire cu el. Sunt dezamăgit, am trecut toate datele de contact în acea scrisoare, m-am semnat Dumitrescu Călin Ştefan, nu cred că a fost doar o scăpare a unui funcţionar, părerea mea e că a fost un răspuns dat cu răutate. Conform unei ordonanţe de Guvern mai vechi, dacă într-un proces-verbal nu sunt trecut numele şi prenumele în întregime, acesta este lovit de nulitate. Asta deduc şi din acest răspuns, că pentru ei suntem nişte nulităţi“, ne-a mărturisit Ștefan Dumitrescu.

Ce înțelege prin „ciumpalac“

„Acest termen aproape că s-a împământenit, pentru a-i desemna pe cei care protestează acum faţă de putere. Nu mai ştiu exact ce reprezentant al puterii l-a folosit prima dată, dar eu îl precep ca un mişto la adresa noastră. L-aş traduce prin «om prost, insignifiant». Pentru ei nu contăm“, a mai povestit ploieşteanul. Ajuns la 63 de ani, el trăieşte acum din venitul soţiei, de puţin peste 1.200 de lei pe lună. Are patru copii, din care cel mai mic de 25 de ani, care încă locuieşte cu părinţii. Până în Revoluţie, a lucrat la mai multe uzine din ploieşti şi la CFR, pe diverse posturi, de la laborant determinări fizico-chimice la lăcătuş. În 1990 şi-a deschis o firmă de comerţ, dar a fost scos din activitate de concurenţă.

Greva foamei pentru casă

La începutul anilor 2000, povesteşte ploieşteanul, a fost la un pas de a pierde locuinţa. Bărbatul susţine că individul care a revendicat-o s-a folosit de acte false, motiv pentru care încă se mai judecă. „În ultima perioadă am fost nevoit să lupt pentru locuinţă, pentru că s-a încercat o retrocedare cu documente false. Din 2004 ne aflăm în instanţă, unde m-am reprezentat singur. Am fost nevoit să citesc Constituţia, Codul Civil, Codul Penal şi o groază de legi, m-a ajutat foarte mult în instanţă, de aceea acum nu poate să mă învârtă Primăria aşa uşor cu răspunsurile“, a mai povestit ploieşteanul, care recunoaşte că a apelat şi la greva foamei pentru a demonstra că nu se joacă atunci când vine vorba să-şi susţină dreptatea.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite