Secretul celui mai sanătos şi gustos pilaf. Cât se fierbe orezul şi de ce se pune supă de găină în loc de apă
0Regretatul Radu Anton Roman explică pe îndelete în lucrarea sa „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“ (Editura Paideia) cum se face pilaful. Gastronomul oferă şi câteva secrete pentru o mâncare delicioasă.
Ingrediente:
1 pui frumos
măruntaiele de pui (fără ficat)
1 ceapă mare şi tare
1-2 ardei
1 păharel de untdelemn
sare, piper, boia
1 morcov mărişor
1 ceaşcă mare cu orez
2 roşii foarte tari, dar coapte
Mod preparare:
• Ceapa se toacă... bob de orez
• Morcovul se rade
• Ardeii şi roşiile se taie cubuleţe cât de mici
• Carnea se taie porţii mici
• Se pune uleiul la încins, apoi ceapa, să se înmoaie
• Când ceapa s-a înmuiat cât de cât, se adaugă carnea şi se lasă un pic, să se rumenească uşor
• Se spală orezul în două-trei ape şi se varsă peste carne şi ceapă, să sfârâie şi să ia gust de prăjeală
• După câteva minute, se adaugă apa să se acopere tot, se pun şi ardeii, morcovii, roşiile, sare, piper (boabe), boia şi se dă la cuptor, la foc liniştit
• Dacă a scăzut apa, se mai adaugă
• Într-o jumătate până la trei sferturi de oră, pilaful e gata, cu o frumoasă crustă aurie deasupra
• Se oferă fierbinte, cu murături sau salate oţeţite.
Taină: Dacă în loc de apă puneţi ceşti cu supă de găină, va fi mult mai bine. Dacă în loc de untdelemn veţi prăji ceapa şi carnea în untură de găină sau de gâscă va fi un deliciu.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Vă recomandăm şi:
Cea mai uşoară reţetă: cum faci chiftele gustoase şi sănătoase din cartofi