Apropierea faţă de China a administraţiei Trump a condus la oprirea misiunilor militare din Marea Chinei de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii de la Pentagon au refuzat cererile marinei militare americane de a executa misiuni în Marea Chinei de Sud de menţinere a statului de ape internaţionale şi de a descuraja China să continue militarizarea insulelor artificiale pe care le-a construit în aceste ape pe care le dispută cu Filipine, relatează cotidianul american NY Times.

Conform jurnaliştilor americani în ultimele săptămâni atât Marina Militară cât şi Centrul de Comandă a regiunii Pacific au înaintat cereri către Pentagon pentru executarea unor misiuni de garantare a libertăţii de navigaţie. Aceste misiuni constau, în principal, în prezenţa navelor militare americane în aceste ape disputate între China şi Filipine şi în navigarea acestora în apropierea insulelor pe care Beijing-ul încearcă să le militarizeze.

În timpul campaniei electorale de anul trecut, candidatul Donald Trump l-a criticat dur pe fostul preşedinte, Barak Obama, pentru slăbiciunea arătată în a apăra statutul de ape internaţionale a Mării Chinei de Sud. La rândul său, secretarul de stat Rex Tillerson, a declarat, în timpul audierilor pentru numirea în actuala funcţie, că Statele Unite ar trebui să oprească accesul navelor Chinei la aceste insule artificiale. Aceste declaraţii, şi nu numai, par ai fi convins pe liderii marinei militare americane că oficialii administraţiei Trump ar fi văzut cu ochi buni o asemenea misiune. Lucrurile nu au stat deloc aşa, toate cererile de această natură au fost negate, de la inaugurarea noii administraţii „nicio navă militară americană nu s-a apropiat la mai puţin de 12 mile de insulele artificiale construite de China ”, au confirmat oficialii Ministerului Apărării al Statelor Unite.

Conform celor de la NY Times, decizia administraţiei Trump de a nu contesta pretenţiile teritoriale ale Chinei reprezintă un semn de respect remarcabil faţă de Beijing, în special în contextul crizei din Peninsula Coreeană unde influenţa şi resursele Chinei sunt văzute ca esenţiale de către Casa Albă.

„Întreg mesajul campaniei electorale, la care se adaugă faptul că majoritatea experţilor în politică externă republicani au fost critici faţă de administraţia Obama pentru faptul că nu a ordonat suficiente misiuni de libertate a navigaţiei, a condus la aşteptarea că noua administraţie Trump va avea o politică mult mai decisivă în acest aspect. Iar acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat pentru NY Times, Robert Daly, director al Institutului Kissinger pentru China şi Statele Unite din cadrul Centrului Wilson.

Se pare că escaladarea conflictului cu Coreea de Nord a schimbat asumpţiile iniţiale ale administraţiei Trump cu privire la relaţiile cu China. Dl. Trump a promis în timpul campaniei electorale o poziţie dură faţă de Beijing, în special în privinţa schimburilor comerciale şi a faptului că Beijing-ul ar manipula valoarea monedei naţionale.

Referindu-se la faptul că regimul comunist construieşte o serie de insule artificiale în Marea Chinei de Sud, dl. Trump declara că „ei fac acest lucru pentru că nu au niciun respect pentru preşedintele nostru şi pentru ţara noastră”. La fel, una din primele declaraţii ale secretarului de stat, Rex Tillerson, a fost să compare campania Chinei de construcţie a acestor insule cu „acapararea Peninsulei Crimeea de către Rusia”, indicând chiar posibilitatea ca navele americane să blocheze accesul navelor chineze pe aceste insule artificiale.

„Cred că, dacă ai fi unul din liderii din Beijing ar trebui să fii foarte mulţumit că Donald Trump este preşedintele Statelor Unite pentru că acesta cedează Chinei enorm în materie de influenţă şi avantaj. În acest timp, ţările din Asia, ce nu doresc un conflict între Statele Unite şi China ci doar o prezenţă importantă a Statelor Unite în zonă pentru a contra-balansa influenţa Chinei ... vor ajunge la concluzia că nu se pot baza pe Statele Unite în acelaşi fel ca până acum”, a declarat pentru CNN, Mike Chinoy, specialist în relaţiile SUA-China în cadrul Universităţii Southern California.

Aşa cum subliniază şi alţi experţi în politică externă, deşi nu este nimic rău în principiu în a cere ajutorul Chinei în ceea ce priveşte Coreea de Nord, o asemenea strategie invariabil va naşte dubii în rândul celorlalte state din Asia, întărind percepţia că Beijing-ul are ultimul cuvânt în problemele regionale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite