Cum faci cea mai bună tocană oltenească. Reţeta celui mai popular fel de mâncare: cât trebuie să fiarbă ca să fie delicioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tocăniţa, un preparat delicioas FOTO Shutterstock
Tocăniţa, un preparat delicioas FOTO Shutterstock

Gătită de toate gospodinele, tocăniţa este felul de mâncare nelipsit din bucătăria autohtonă. Ca să iasă delicioasă, trebuie urmaţi cu sfinţenie mai mulţi paşi. Secretele gătirii tocăniţei ni le-a dezvăluit şi Radu Anton Roman, gazetarul îndrăgostit de gastronomie.

“Zglobie foc tocăniţa asta, şi carnăciori, şi cartofi, şi destule verdeţuri, şi un pipăruş acolo, s-o "nervozeze". Trebuie să fie o minune, mai ales cu o mămăliguţă caldă şi un ulcior de vin”, nota Radu Anton Roman în “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

- 200 g cârnăciori;
- 5 tulpini de praz;
- 2 ardei graşi;
- 3 roşii mari răscoapte;
- 6 cartofi mari;
- un ardei iute (ciuşcă);

- o legătură de mărar;
- un pahar de vin alb;
- o legătură de pătrunjel;
- un pahar de untdelemn;
- sare;
- 500 g carne slabă de mânzat (pasăre, purcel).

Preparare:

Carnea, cârnăciorii şi prazul se taie îmbucături şi se pun la prăjit în ulei încins, până se rumenesc uşor. Ardeii, roşiile, ciuşca se grijesc şi se toacă mărunt din cuţit. Se stinge prăjeala cu roşii, se lasă 10 minute să dea bine în câteva clocote. Se curăţă cartofii, se taie îmbucături. Se adaugă o ceaşcă cu apă la tocană, se acoperă să fiarbă molcom, un sfert de oră.

Se adaugă cartofii, ardeii, ciuşca şi vinul, se potriveşte de sare, se lasă tocana să bulbucească acoperită, pe marginea plitei sau în cuptor, cam o juma' de ceas. Se toacă verdeaţa. Se ia de pe foc, se presară mărar şi pătrunjel.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).



Vă recomandăm şi:

Cea mai uşoară reţetă: cum faci chiftele gustoase şi sănătoase din cartofi

Cum găteşti ciorba de burtă perfectă, după reţeta lui Radu Anton Roman. Secretul preparatului delicios care ia mahmureala cu mâna, câte ore se fierbe

Cea mai bună fasole cu ciolan afumat, după o reţetă din Bărăgan. Cât trebuie fiert preparatul pentru a fi absolut delicios

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite