Sistemul de educaţie din Marea Britanie. Cât de mult diferă acesta de cel românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul de educatie din Marea Britanie. În Marea Britanie, copiii pot fi educaţi şi de acasă, fără să frecventeze o şcoală publică sau privată FOTO Adevărul
Sistemul de educatie din Marea Britanie. În Marea Britanie, copiii pot fi educaţi şi de acasă, fără să frecventeze o şcoală publică sau privată FOTO Adevărul

Sistemul de învăţământ din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord diferă de la o zonă la alta, fiind reglementat parţial de guvernele celor patru ţări: Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. Spre deosebire de România, învăţământul este obligatoriu până la 16 ani şi, de asemenea, este încurajat studiul acasă.

În fiecare ţară există cinci cicluri de învăţământ: preşcolar, primar, gimnaziu, liceu şi învăţământ superior. Învăţământul este obligatoriu între vârsta de 5 (4 în Irlanda de Nord) şi 16 ani. Totuşi, în Anglia, învăţământul obligatoriu a fost prelungit până la vârsta de 18 ani, pentru copiii care s-au născut începând cu data de 1 septembrie 1997. Înainte de şcoală, copiii pot fi înscrişi în sistemul de învăţământ preşcolar, deşi locurile oferite de guvern sunt limitate în această etapă.

Sistemul de educaţie din Marea Britanie: Scoţia are performanţe mai bune

Învăţământul obligatoriu nu trebuie să implice neapărat frecventarea unei şcoli, tot mai mulţi părinţi optând pentru studiu acasă. De asemenea, învăţământul liceal nu este obligatoriu, dar este necesar pentru continuarea studiului în învăţământul superior, în universităţi, colegii sau alte instituţii de învăţământ superior.

Programa şcolară naţională, elaborată în 1988, cuprinde programul de studiu al elevilor între 5 şi 18 ani, dar nu este obligatorie. Cu toate acestea, este în general respectată de şcolile de stat. În schimb, şcolile private, academiile sau profesorii care predau acasă îşi dezvoltă de obicei propria programă şcolară.

Deşi Marea Britanie oferă în mod tradiţional învăţământ de elită, clasat foarte bine în topurile internaţionale, în ultimii ani s-a constatat o stagnare. Scoţia obţine performanţe mai bune decât Anglia, dar ambele ţări se află peste Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. Totuşi, există clasamente internaţionale, precum cel publicat de compania Pearson, care contrazic scăderea calităţii învăţământului britanic şi îl clasează pe locul al doilea în Europa şi pe locul şase în lume.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite