Stiri despre patriotism

  141 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Ce vom face acum?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce vom face acum?

  Motto: „A te învinge pe tine însuţi este mijloc sigur să nu fi învins de alţii. A te stăpâni pe tine însuţi este mijloc sigur de a pune stăpânire pe alţii“ (maximă chinezească).

 • 160 de ani de la naşterea lui Delavrancea. „Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci e pământul întărit cu oasele înaintaşilor noştri”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  160 de ani de la naşterea lui Delavrancea. „Patria nu e pământul pe care trăim din întâmplare, ci e pământul întărit cu oasele înaintaşilor noştri”

  Astăzi se împlinesc 160 de ani de când s-a născut scriitorul, avocatul şi omul politic Barbu Ştefănescu Delavrancea. Avea abilităţi uluitoare de oratorie care l-au ajutat când l-a apărat pe Caragiale de exemplu, la un proces unde s-a intrat pe bază de bilet. Delavrancea a fost şi primar al capitalei, reuşind, în mai puţin de doi ani de mandat, să pună în practică proiecte precum filtrarea apei potabile sau introducerea tramvaielor electrice.

 • Academia Română are un nou preşedinte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Academia Română are un nou preşedinte

  Mi-am amintit zilele trecute de o carte. Se intitulează  “De ce nu avem o piaţă a ideilor“, a fost scrisă în urmă cu mai bine de zece ani de filosoful Horia-Roman Patapievici şi a apărut în 2007 la editura bucureşteană Humanitas. A fost reeditată în 2014, iar, cu ocazia reeditării, filosoful Gabriel Liiceanu făcea o observaţie cum nu se poate mai amară. Cartea nu a provocat nici efectele aşteptate, nici măcar o discuţie cât de cât serioasă.

 • Politicienii de astăzi şi Unirea Basarabiei cu România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politicienii de astăzi şi Unirea Basarabiei cu România

  Nu cred că am avea prea multe motive să fim tocmai mulţumiţi de felul în care fruntaşii clasei politice din România au sărbătorit ieri împlinirea a 100 de ani de la momentul în care Sfatul Ţării de la Chişinău a hotărât Unirea Basarabiei cu România.

 • Falsul
patriotism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Falsul patriotism

  Intraţi deja în anul centenar, o constatare: majoritatea covârşitoare a corifeilor unirii au sfârşit în temniţele regimului totalitar. Ce dovadă mai clară despre caracterul antinaţional al comunismului?

 • Cum a luat naştere imnul revoluţionar al românilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a luat naştere imnul revoluţionar al românilor

  Anul viitor se împlinesc 170 de ani de când s-a zbătut Andrei Mureşanu să găsească cuvintele potrivite pentru poemul „Deşteaptă-te, române!“, denumit în timpul Revoluţiei din 1848 „Un răsunet“. Românii au intonat imnul naţional actual şi la Revoluţia din 1989. Până atunci, fusese interzis de comunişti. De 27 de ani, însă, se cântă negreşit pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, şi n-a lipsit nici de la protestele din 2017.

 • Ce mai înseamnă Ziua Naţională?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce mai înseamnă Ziua Naţională?

  Comemorarea unei zile naţionale constituie pretutindeni un prilej pentru activităţi festiviste, iar diversele manifestări folclorice sau evenimentele publice finalizate cu focuri de artificii sunt expresii fireşti ale oricărei aniversări. Dar, la apropierea Centenarului, poate că ar trebui să ne întrebăm care sunt ideile şi valorile ce au făcut posibile toate aceste ceremonii publice. Ştim ce sărbătorim de 1 Decembrie?

 • O iubire denunţată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O iubire denunţată

  Hotărât lucru: la noi, după decenii de neîncredere naţională, de antagonizare pe diferite criterii, de practicare cu entuziasm a ranchiunii, nu este bine nici dacă faci, nici dacă nu faci. E prea târziu sau prea devreme. Oricum ar fi, iese prost.

 • Inspectoratul Şcolar al Bucureştiului plănuieşte o întreagă desfăşurare de forţe pentru sărbătorirea Centenarului. Şcolile sunt obligate să participe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Inspectoratul Şcolar al Bucureştiului plănuieşte o întreagă desfăşurare de forţe pentru sărbătorirea Centenarului. Şcolile sunt obligate să participe

  Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) vrea să „revitalizeze sentimentul patriotic în rândul elevilor“ prin organizarea a 13 activităţi culturale, toate trebuind să se desfăşoare pe o perioadă de minim trei luni. Toate şcolile sunt obligate să participe, după cum a transmis instituţia.

 • Pielea noastră naturală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pielea noastră naturală

  La intrare în piaţă, citesc pe un panou, imposibil de evitat cu privirea, anunţul unui magazin: „Încălţăminte din piele românească naturală“. Magazinul are destui clienţi. Români.

 • Politicienii, trecutul şi limba română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politicienii, trecutul şi limba română

  Despre patriotism s-au scris şi se pot scrie încă multe pagini. Sensul cuvîntului pare să fie, pentru tot omul, mai mult sau mai puţin subînţeles: iubire de ţară, ataşament pentru trecutul ei, pentru cultura ei, pentru suveranitatea ei. Cine ar îndrăzni să proclame, sus şi tare, că nu e patriot?