Consilierul de stat Constantin Ionescu: Marile partide politice au uitat să mai vorbească despre patriotism

0
Publicat:

Consilierul de stat în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale, Constantin Ionescu, a remarcat luni faptul că marile partide politice din România "au uitat să mai vorbească" despre patriotism şi a fost lăsat "la discreţia populismului" dezvoltarea acestui subiect.

Constantin Ionescu a participat la Barometrului de securitate al României FOTO: Inquam Photos
Constantin Ionescu a participat la Barometrului de securitate al României FOTO: Inquam Photos

"Pentru că s-a vorbit despre naţionalism, eu unul prefer să cred în patriotism. Patriotismul este, vorba lui Saint-Exupéry, să ne uităm împreună în aceeaşi direcţie, nu să ne uităm unii în ochii altora - ca şi dragostea, de fapt, el aşa spunea despre iubire. Patriotismul este iubire. Marea problemă în România este că mainstream-ul politic, marile partide politice au uitat să mai vorbească despre chestia asta. Eu sunt ferm convins că oricare european, întrebat ce este, nu va spune prima oară european, ci va spune prima oară naţionalitatea lui: ungur, român, polonez, ceh şi ce vreţi dumneavoastră şi abia pe urmă va spune că este european, ceea ce este absolut firesc", a spus Ionescu, la Biblioteca Academiei Române.

Ionescu a participat luni la prezentarea rezultatelor Barometrului de securitate al României, realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei.

El consideră că "ajungem să avem numai parade şi cărămizi în piept legate de un tip de naţionalism care este nu numai de neacceptat, dar şi imposibil de conceput".

"Şi atunci, în loc să vorbeşti absolut firesc despre ce înseamnă cu realmente patriotism, un patriotism luminat, vorba lui Maniu, lăsăm la discreţia populismului dezvoltarea acestui subiect, care duce la ce avem şi în acest sondaj. Nu poţi să crezi că o elită politică, economică, academică nu conştientizează lucrul ăsta. Nu pot să percep de ce - am mai spus-o, cred, anul trecut aici - Pătrăşcanu a fost omorât pentru că a spus 'înainte de a fi comunist, sunt român'. Nu înţeleg de ce astăzi nu putem să spunem că suntem români europeni. Avem o jenă care generează tensiuni absolut inacceptabile şi direcţii de dezvoltare ale iubirii fireşti de naţie care sunt nu numai de neacceptat, dar care sunt imposibil de conceput", a susţinut Ionescu.

În opinia lui Constantin Ionescu, rezultatele sondajului au fost influenţate de războiul din Ucraina.

"Lucrurile nu sunt chiar atât de tragice. Războiul este cel care generează toate lucrurile astea, toate rezultatele, inclusiv ale sondajului. Problema este dacă noi suntem suficient de hotărâţi să acţionăm în cercul nostru de influenţă şi să punem lucrurile în interiorul ţări acesteia în ordine, astfel încât să fim, de ce nu, a şasea, a şaptea ţară din această Uniune din care facem parte cu mândrie", a încheiat Constantin Ionescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite