Îndoctrinare în școlile rusești. Elevii tricotează șosete pentru soldați și compun poezii naționaliste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Școlile rusești introduc programe de educație patriotică, prin care elevii sunt obligați să susțină războiul din Ucraina. În toate cele 40.000 de școli publice, copiilor li se cere să tricoteze șosete pentru soldați și să scrie poezii despre istoria militară, conform NYT.

Program de educație patriotică în școlile din Rusia FOTO Shutterstock
Program de educație patriotică în școlile din Rusia FOTO Shutterstock

Se împlinesc deja 16 luni de la izbucnirea conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, iar războiul pare a fi departe de final. În acest context, într-o încercare de a-și consolida sprijinul pentru operațiunile sale militare, Rusia a introdus un program de educație patriotică în cele 40.000 de școli publice.

Acest efort comun amintește de propaganda din era sovietică. 

Ce presupune programul de educație patriotică

În cadrul programului, elevilor li se solicită să tricoteze șosete pentru soldații ruși, o practică aparent învechită, dar cu valențe simbolice puternice.

De asemenea, copiii sunt încurajați să scrie poezii care să celebreze istoria militară a Rusiei și să participe la adunări matinale, unde se ridică drapelul rus și se intonează imnul național. O oră pe săptămână este dedicată discuțiilor despre istoria militară a Rusiei, în care elevii sunt îndrumați să înțeleagă și să aprecieze contribuția țării lor în diferite războaie, de-a lungul vremii.

Deși Guvernul rus dă directive clare privind conținutul general al programului, implementarea detaliată este lăsată la latitudinea fiecărei școli, ceea ce a dus la diversitate în modul de abordare. Unele școli au folosit chiar și exemple concrete din istoria militară pentru a ilustra diverse lecții.

Spre exemplu, într-o lecție de matematică a fost abordat rolul unui lunetist, a raportat The Times.

Aceste eforturi de îndoctrinare au început odată cu anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, dar au fost intensificate în ultima perioadă, pe măsură ce conflictul din Ucraina continuă. Programul a fost adaptat pentru a evita o reacție negativă a populației, deoarece autoritățile ruse doresc să mențină entuziasmul oamenilor pentru operațiunile militare, fără a provoca un potențial protest în masă.

În ianuarie, Insider a analizat numeroase materiale de lecții postate online, adresate copiilor de până în 7 ani. Mesajul general părea să fie că Rusia eliberează poporul Ucrainei.

Ei vor entuziasm, dar își dau seama că dacă forțează prea tare ar putea galvaniza o opoziție organizată”, a declarat Alexandra Arkhipova, antropolog social, pentru The Times. „Nu vor ca oamenii să protesteze”.

Cu toate că acest program de educație patriotică amintește de practicile sovietice, el este mai subtil, în prezent, luând în considerare lecțiile învățate în era comunistă, când propaganda care promova succesul comunismului era în contrast puternic cu realitatea trăită de mulți ruși în viața de zi cu zi.

Miza Rusiei și criticile primite

Rusia își îndreaptă acum atenția către o eventuală nouă ofensivă și vrea să se asigure că are sprijinul populației, pentru eforturile sale militare în Ucraina.

Pe măsură ce conflictul în Ucraina se prelungește și Rusia întâmpină dificultăți pe terenul de luptă, promovarea militarismului și a patriotismului prin intermediul sistemului educațional poate fi considerată o strategie menită să întărească sentimentul de apartenență națională și să stimuleze sprijinul pentru acțiunile militare.

Strategia Rusiei nu este însă lipsită de critici din partea comunității internaționale. Există temeri că această încercare de manipulare a opiniei publice prin intermediul școlilor și educației ar putea afecta obiectivitatea și libertatea de gândire a tinerelor generații.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite