VIDEO Un nou dispozitiv care creează gravitaţie artificială ar putea avea un efect benefic asupra sănătăţii astronauţilor

VIDEO Un nou dispozitiv care creează gravitaţie artificială ar putea avea un efect benefic asupra sănătăţii astronauţilor

Cercetători de la Universitatea Boulder din Colorado au realizat ceea ce, spun ei, reprezintă primul pas către instalarea unor dispozitive de gravitaţie artificială în navele spaţiale. Astronauţii ar urma să beneficieze de pe urma acestora în cadrul călătoriilor lungi prin spaţiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poate părea că astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională se distrează într-un mediu lipsit de gravitaţie, însă absenţa acesteia poate constitui un pericol serios de sănătate pe termen lung pentru ei.

Deşi este imposibil pentru noi să generăm gravitaţie, putem simula ”greutatea” pe care ne-o oferă aceasta cu ajutorul unei centrifugi.

Exact asta au făcut şi cercetătorii de la Universitatea Boulder, care au creat un dispozitiv în formă de disc, poziţionând o persoană întinsă pe spate, cu picioarele înspre exteriorul acestuia. Mecanismul funcţionează exact ca un carusel dintr-un parc de distracţii.

Trăitul într-un mediu lipsit de gravitaţie pentru perioade lungi de timp poate afecta muşchii şi articulaţiile unui astronaut, motiv pentru care Staţia Spaţială Internaţională are mai multe aparate pentru exerciţii fizice pe care cei prezenţi acolo le pot folosi.

Un dispozitiv precum cel creat de Universitatea Boulder, destul de simplu, ar putea ajuta la menţinerea unei stări de sănătate bună pentru astronauţii plecaţi în misiuni spaţiale, însă există o problemă destul de mare: răul de mişcare. Cercetătorii au adaptat astfel viteza de rotaţie în funcţie de fiecare persoană în parte, reuşind să ajungă la 17 rotaţii pe minut pentru fiecare dintre ei, fără a le produce o senzaţie de vomă, arată site-ul bgr.com.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: