Deşi timid în relaţia cu mass-media, Peter Higgs s-a deschis, oferindu-ne şi momentele cheie din viaţa sa profesională, dar şi personală, din această jumătate de secol.

Interviul este în format audio pentru BBC Radio 4 şi durează un pic sub jumătate de oră. Dintre detaliile personale intrigante, as remarca câteva.

Când doar ce terminase doctoratul, la începutul anilor 1960, a fost organizator la o şcoală de vară. Fiind foarte ocupat, s-a culcat devreme într-o seară. Dar în aceeaşi noapte alţi tineri teoreticieni au stat treji şi au lucrat la o teorie care mai târziu urma să devină Modelul Standard. Peter Higgs nu a aflat că şi ei lucrau la ce lucra el şi acum regretă că a ales atunci să se culce devreme.

Abia o decadă mai târziu, când particula Higgs a început să fie apreciată în contextul Modelului Standard, Peter Higgs a început să lucreze încă şi mai asiduu la această problemă. A pus munca mai presus decât căsnicia sa, care apoi s-a şi destrămat.

În ziua când s-a anunţat premiul Nobel, Peter Higgs nu a fost găsit la telefon, ceea ce a dus şi la amănarea anunţului pentru circa o oră. S-a speculat atunci că Peter Higgs era atât de nepăsător încât nu s-a sinchisit să stea acasă să afle. El marturiseşte însă acum că se aştepta să i se ofere premiul Nobel şi tocmai de aceea a plecat de acasă, pentru a fi nu fi asaltat de mass-media chiar din prima zi. El mereu a fost relativ timid faţă de mass-media, deşi mărturiseşte în interviu că nu este ceva ce i-a venit natural, ci ceva la care s-a autoeducat.

Totodată, Peter Higgs mărturiseşte că ar fi fost drept ca pe langa lui şi lui Francois Englert, premiul Nobel sa fie oferit şi unui alt britanic, Tom Kibble, care a scris un articol decisiv cam trei ani mai târziu, în care a fost primul care a făcut legătura între bosonul Higgs şi Modelul Standard al particulelor elementare. De notat că însuşi Peter Higgs nu îşi dăduse seama de importanţa bosonului prezis teoretic de către el.

Sperând că v-am trezit curiozitatea, vă invit să vizionaţi acest interviu istoric cu Peter Higgs la BBC: