Pe 4 ianuarie, Pământul se va afla la cea mai mică distanţă de Soare, din 2022

Pe 4 ianuarie, Pământul se va afla la cea mai mică distanţă de Soare, din 2022

Foto: Adevărul / Răsărit în Sharm el Sheikh

Cel mai apropiat punct de Soare al orbitei eliptice a Terrei este situat la mai mult de 147 de milioane de kilometri de acesta.

Ştiri pe aceeaşi temă

Diametrul Soarelui vizibil de pe Pământ va fi maxim în 2022, pe 4 ianuarie, datorită faptului că Pământul se va afla la cea mai apropiată distanţă de steaua în jurul căreia se roteşte. În această zi, Pământul trece prin periheliu - punctul orbitei sale cel mai apropiat de Soare.

Drept urmare discul corpului ceresc va arăta ca fiind cu 3% mai mare decât la începutul lunii iulie, când această distanţă este maximă. Diametrul Soarelui pe cer este la acest moment de 32 minute şi 35 secunde de arc. Diferenţa dintre diametrele discului solar în momentele de afeliu şi periheliu este imperceptibilă pentru ochi, deoarece modificarea dimensiunii discului solar are loc treptat, în decurs de şase luni.

Pământul, mişcându-se pe o orbită eliptică, face o revoluţie completă în jurul Soarelui în 365 de zile şase ore nouă minute şi 10 secunde.

Punctul orbitei Pământului cel mai îndepărtat de Soare, afeliu, este atins de Pământ la începutul lunii iulie, planeta noastră aflându-se atunci la o distanţă de Soare ce depăşeşte 152 milioane km.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările