Nobelul pentru Fizică pe 2018: Arthur Ashkin, Gérard Mourou şi Donna Strickland

Nobelul pentru Fizică pe 2018: Arthur Ashkin, Gérard Mourou şi Donna Strickland

ARTHUR ASHKIN,  DONNA STRICKLAND,  GÉRARD MOUROU

Câştigătorii Premiului Nobel pentru Fizică 2018 sunt americanul Arthur Ashkin, francezul Gérard Mourou şi canadianca Donna Strickland. Arthur Ashkin a fost recompensat „pentru pensetele optice şi aplicaţia lor în sistemele biologice”, iar Gérard Mourou şi Donna Strickland pentru „pentru metoda lor de generare a impulsurilor optice ultrascurte de intensitate mare”.

 
Americanul Arthur Ashkin, francezul Gérard Mourou şi canadianca Donna Strickland sunt laureaţii Premiul Nobel pentru Fizică pe 2018 pentru "invenţiile inovatoare în domeniul laserilor", a anunţat Comitetul Nobel, reunit marţi, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.
 
Premiul a fost acordat pentru "unelte făcute din lumină", a spus secretarul general al Academiei, care a anunţat numele laureaţilor.
 
 Mourou (École Polytechnique, Palaiseau, Franţa, şi University of Michigan, Ann Arbor, SUA) şi Strickland (University of Waterloo, Canada) au „pavat drumul către cele mai scurte şi intense impulsuri laser create de om. Tehnica dezvoltată de ei a deschis noi arii de cercetare şi a dus la aplicaţii industriale şi medicale”, potrivit motivaţiei Academiei.
 
„Pensetele optice ale lui Ashkin apucă particule, atomi şi molecule cu degetele lor din fascicule laser. Pot examina şi manipula virusuri, bacterii şi alte celule vii, fără a le deteriora. Astfel, au fost create noi oportunităţi pentru observarea şi controlarea maşinăriei vieţii”, se arată în motivaţie .

Strickland, de la Universitatea Waterloo din Canada, a devenit abia a treia femeie care câştigă un premiu Nobel pentru fizică. Predecesoarele ei au fost Marie Curie (1903) şi către Maria Goeppert-Mayer (1963).
 
Anul trecut, Premiul Nobel pentru Fizică a fost atribuit pentru detectarea undelor gravitaţionale, un concept lansat de Albert Einstein în 1916, în celebra sa Teorie a Relativităţii Generale, precum şi pentru conceperea şi perfecţionarea detectoarelor de unde gravitaţionale LIGO (SUA) şi VIRGO (Italia). Distincţia a fost împărţită între fizicianul german Rainer Weiss, care a primit jumătate din premiu, în timp ce cealaltă jumătate le-a revenit cercetătorilor americani Barry C. Barish şi Kip S. Thorne.
 
Miercuri urmează să fie anunţat laureatul - sau laureaţii - Premiului Nobel pentru Chimie, vineri va fi atribuit Premiul Nobel pentru Pace, iar câştigătorul Premiului Sveriges Riksbank pentru Economie în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat la data de 8 octombrie.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: