A fost descoperit misterul originii megaliţilor de la Stonehenge

A fost descoperit misterul originii megaliţilor de la Stonehenge

Stonehenge FOTO Shutterstock

Originea pietrelor gigant de la Stonehenge a fost descoperită cu ajutorul unei piese lipsă din sit, care a fost returnată după 60 de ani, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un test făcut pe fragmentul de un metru s-a potrivit unui studiu geochimic al megaliţilor.
 
Arheologii au identificat sursa pietrelor ca fiind la 25 de kilometri nord de sit, în apropiere de Marlborough.
 
Susan Greaney de la English Heritage a spus că descoperirea este „o adevărată încântare”.
 
Megaliţii cu înălţime de şapte metri, care cântăresc aproximativ 20 de tone, formează potcoava centrală a Stonehenge. Pietrele albastre, mai mici, au fost identificate ca provenind din Preseli Hills (Ţara Galilor), dar blocurile din gresie au fost imposibil de identificat până acum.
 
Returnarea fragmentului, care a fost luat în timpul unor săpături arheologice în 1958, a permis arheologilor să-i analizeze compoziţia chimică.
 
Nimeni nu ştia unde se aflăpână ce Robert Phillips, în vârstă de 89 de ani, care a fost implicat în lucrările de atunci, a decis să returneze o parte din el anul trecut.
 
Profesorul David Nash de la Brighton University, care a condus studiul, a declarat: „A fost foarte interesant să folosim ştiinţa secolului 21 pentru a înţeleger trecutul Neolitic şi, în sfârşit, să răspundem unei întrebări pe seama căreia arheologii dezbat de secole”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: