Ştiinţa şi muzica: ecuaţia care ne explică de ce ne plac atât de mult unele melodii

Ştiinţa şi muzica: ecuaţia care ne explică de ce ne plac atât de mult unele melodii

Formaţia Queen a creat poate cea mai bună melodie din toate timpurile.

De Queen e foarte probabil să fi auzit, indiferent că eşti sau nu fan înfocat. Ce poate nu ştii este că cercetători interesaţi de melodia perfectă au găsit-o tocmai la Queen.

Ştiri pe aceeaşi temă

Au trecut 37 de ani de când formaţia Queen a lansat melodia “Don’t Stop Me Now”, dar după succesul pe care îl are în continuare odată ascultată te face să crezi că e de ieri. Un cercetător, care în mod surprinzător de data asta nu este britanic, arată că succesul trupei nu are la bază doar motive subiective.

Doctorul Jacob Jolij, un neurolog specializat în sfera cognitivă a personalităţii, a găsit o ecuaţie care explică ce îi trebuie unei melodii ca să reziste mai bine de 50 de ani şi să creeze aceaşi stare de fiecare dată.

Specialistul a ajuns la concluzia că motivul pentru care melodia “Don’t Stop Me Now” se află în topul preferinţelor nu este întâmplător. Deşi a afirma că ai o melodie preferată este ceva subiectiv, motivele reale pentru care o melodie ajunge apreciată de o majoritate sunt cât se poate de obiective. Explicaţia, spune Jolij, este combinaţia perfectă între tempo-ul rapid, care dă energie, versurile pozitive şi ritmul plăcut. Acestea sunt cele trei elemente după care ecuaţia sa capătă sens.

Jolij arată că din acelaşi motiv anumite melodii, care au cuvinte cheie în titlu, precum “vesel, fericire, iubire, vacanţă”, etc. vor fi mereu preferate în detrimentul celor care nu transmit starea de bine din primul moment sau chiar deloc.

Conform ecuaţiei sale, melodii precum “Don't Stop Me Now” (Queen), “Girls Just Wanna Have Fun” (Cyndi Lauper) sau “Happy” (Pharrell Williams) se numără printre cele mai de succes ale timpului tocmai datorită celor trei “ingrediente” îmbinate.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările