Un studiu care îţi poate strica ziua: telefonul te face mai puţin productiv

Un studiu care îţi poate strica ziua: telefonul te face mai puţin productiv

Chiar dacă ai aplicaţii de productivitate, asta nu te face pe tine mai productiv. FOTO Adevărul

Poate îţi place să crezi că eşti capabil de multitasking, dar un studiu imparţial îţi arată că folosirea telefonului distrage atenţia şi scade eficienţa la serviciu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Chiar dacă nu este un procent imens, fără smartphone suntem cu 26% mai productivi. Studiul a fost derulat de Universităţile din Würzburg şi Nottingham Trent, la solicitarea Kaspersky Lab. Din nou, nici eşantionul nu a fost foarte mare, 95 de persoane cu vârste între 19 şi 56 de ani, dar poate servi drept bază pentru unele mai precise.

Cercetători implicaţi în acest experiment le-au cerut participanţilor să se supună unui test care să le determine gradul de concentrare, în patru circumstanţe diferite: cu telefonul fie în buzunar, fie pe birou, închis într-un sertar sau scos de tot din încăpere. Rezultatele sunt interesante – cele mai slabe scoruri au fost obţinute atunci când telefonul se afla pe birou, iar cu fiecare obstacol în plus între participanţi şi smartphone-urile lor, performanţa obţinută a crescut, În ansamblu, rezultatele testelor au fost cu 26% mai bune atunci când telefoanele au fost eliminate din încăpere.

Contrar aşteptărilor, absenţa smartphone-ului nu i-a făcut pe participanţi să devină agitaţi. Nivelul de anxietate a rămas constant pe tot parcursul experimentelor. Totuşi, în general, femeile au fost mai agitate decât bărbaţii, determinându-i pe cercetători să tragă concluzia că nivelul de anxietate de la serviciu nu este afectat de smartphone-uri (sau de absenţa smartphone-urilor), dar poate fi influenţat de gen.

Rezultatele experimentului sunt corelate cu cele ale unui studiu mai vechi – denumit „Amnezia digitală la serviciu“. În cadrul acestuia, Kaspersky Lab a demonstrat că dispozitivele digitale pot avea un impact negativ asupra nivelului de concentrare. Studiul arăta, de exemplu, că luarea de notiţe pe un dispozitiv digital, în timpul întâlnirilor, diminuează capacitatea de înţelegere a ceea ce se întâmplă, efectiv, în cadrul acelei întâlniri.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările