Milionarii care nu-şi pot accesa banii: cum a ajuns securitatea incredibilă a Bitcoin o piedică pentru unii utilizatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bitcoin este una dintre cele mai volatile monede existente, fiind responsabilă pentru îmbogăţirea multor persoane în ultimii ani, însă odată cu posibilităţile oferite de aceasta, vin şi anumite riscuri.

Poate cel mai mare risc pe care îl are Bitcoin este cel al parolei, însă nu din punctul de vedere al securităţii. Utilizatorii monedei virtuale au la dispoziţie un portofel digital, în care îşi pot stoca Bitcoini, în spatele unei parole cât mai sigure. Problema este că, în multe cazuri, parola respectivă a fost uitată, iar utilizatorii nu au niciun mod la dispoziţie de a o recupera sau de a o schimba, astfel că sunt forţaţi să încerce să şi-o amintească.

Aici intervine un alt mecanism de securitate pe care se bazează Bitcoin, unul care poate fi asemănat cu un buton de autodistrugere. Un utilizator are la dispoziţie 10 încercări pentru a introduce parola corectă a contului său, iar dacă nu reuşeşte să introducă varianta corectă în niciuna din acestea, conţinutul portofelului digital va fi criptat pentru totdeauna.

140 de miliarde de dolari pierduţi

Acest mecanism de securitate a făcut ca mulţi deţinători de Bitcoini să ajungă într-o situaţie dificilă, din cauza unor probleme de memorie sau pur şi simplu prin rătăcirea unor hârtii. Unul din aceşti oameni este Stefan Thomas, un programator german care trăieşte în San Francisco, şi care mai are doar două încercări de a ghici parola unui cont de Bitcoin în care se află aproximativ 220 de milioane de dolari.

Parola i-ar permite lui Thomas să deblocheze un mic hard drive, numit IronKey, ce îi va permite accesul la un portofel digital în care se află 7002 Bitcoini. Problema este însă că bărbatul a scris parola pe o bucată de hârtie pe care a pierdut-o în urmă cu câţiva ani, încercând de atunci 8 parole diferite, care se numărau printre cele mai utilizate de el, însă fără succes.

„Stăteam în pat şi mă gândeam numai la asta” spune Thomas, citat de Dnyuz.com. „Apoi mă duceam iar la calculator, cu o nouă strategie care nu funcţiona şi deveneam din nou disperat”.

Din cei 18,5 milioane de Bitcoini existenţi, aproximativ 20% - echivalentul a 140 de miliarde de dolari - sunt blocaţi în portofele digitale pierdute, conform datelor oferite de cei de la Chainalysis. Wallet Recovery Services, o afacere care ajută la găsirea cheilor digitale pierdute, spune că în ultima perioadă a primit 70 de mesaje pe zi de la oameni care le cer ajutorul pentru a-şi recupera bogăţiile pierdute.

Proprietarii de Bitcoini care nu îşi mai pot accesa averea trec prin zile şi nopţi întregi de frustrări. Mulţi deţin Bitconi vechi de aproape 10 ani, dintr-o perioadă în care nimeni nu avea încredere că moneda digitală va avea parte de o creştere atât de mare.

„Cred că am petrecut sute de ore de-a lungul anilor încercând să intru în portofelele digitale” spune Brad Yasar, un antreprenor din Los Angeles care deţine câteva PC-uri pe care se află mii de Bitcoini pe care acesta i-a creat sau minat în primele zile ale criptomonedei. Yasar a pierdut parolele de la conturile care valorează astăzi sute de milioane de dolari, şi a decis să ducă hard drive-urile PC-urilor într-o locaţie în care nu le mai poate vedea. „Nu voiam să îmi fie amintit zilnic că ceea ce am acum este doar o fracţiune din ceea ce aş fi putut avea dacă nu pierdeam parolele” îşi motivează antreprenorul decizia.

Bitcoin, o atracţie şi pentru răufăcători

Bitcoin nu are o companie care să ofere sau să se ocupe de gestionarea parolelor. Creatorul criptomonedei, Satoshi Nakamoto, a spus că ideea principală a Bitcoin este aceea de a permite oricui din întreaga lume să deschidă un cont bancar digital şi să îşi deţină banii într-un loc în care niciun guvern nu poate interveni. Bineînţeles, acest model a devenit foarte popular pentru răufăcători, care folosesc frecvent Bitcoin fără a-şi dezvălui identitate, însă a atras şi atenţia unor oameni aflaţi în ţări precum China sau Venezuela, unde guverne autoritare fac legea şi monitorizează băncile locale.

Ceea ce nu a prevăzut însă Nakamoto este cât de greu îşi pot aminti unii oameni parolele setate. Stefan Thomas a recurs la o metodă similară lui Brad Yasar, când a realizat că nu îşi poate aminti parola în spatele căreia se află cei 7002 Bitcoini: a decis să ducă hard-ul într-o locaţie sigură, însă cât mai departe de el, în speranţa că în viitor s-ar putea găsi o metodă de a sparge parola pe care a utilizat-o.

„Am ajuns într-un punct în care mi-am zis că e mai bine să las trecutul în urmă, pentru sănătatea mea mintală” spune acesta.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite