Datele confidenţiale pot fi furate cu ajutorul căldurii calculatorului

Datele confidenţiale pot fi furate cu ajutorul căldurii calculatorului

Noul software permite accesarea datelor dintr-un computer, chiar dacă acesta nu este conectat la internet

Cercetătorii israelieni de la Universitatea Ben-Gurion au găsit o metodă prin care pot accesa un computer, chiar dacă nu este conectat la internet, printr-un software care se foloseşte de căldura generată de acesta.

Ştiri pe aceeaşi temă

Multe date care prezintă interes deosebit, de exemplu, informaţii despre securitatea naţională sau alte date ale companiilor secrete, sunt stocate în calculatoare securizate, care nu au fost conectate niciodată internet. Metoda presupune izolarea sistemului de internet şi alte reţele nesecurizate, ceea ce face sustragerea datelor foarte dificilă pentru potenţialii hackeri.

Cum funcţionează?

Noua metodă de sustragere a datelor descoperită funcţionează numai dacă atât computerul hackerului, cât şi computerul ce urmează a fi atacat, sunt infectate cu programul malware dezvoltat de cercetători.

Software-ul funcţionează pe baza căldurii emise de computer şi se foloseşte de senzorii de detectare termică ai acestuia pentru a comunica prin sistemul binar, printr-o metodă ce se aseamănă cu cea a codului Morse.

Pentru ca datele să poată fi transmise de la un sistem la altul, cele două computere trebuie să se afle la o distanţă de maximum 40 de centimentri unul de altul. Deşi criteriul de distanţă poate reprezenta un dezavantaj, cercetătorii menţionează că acest scenariu nu este ieşit din comun, deoarece sistemele securizate "air gapped" se află, de obicei, în apropierea unui computer cu acces la internet.

O altă problemă o reprezintă viteza transferului de date, care nu depăşeşte 8 biţi pe oră. Totuşi, cercetătorii spun că este suficient timp pentru sustragerea unei parole sau a unui cod secret. Aceştia speră ca, prin studiile lor, să descopere o metodă prin care să reducă limita de distanţă şi să crească viteza de transfer de date.

Dudu Mimran, şeful Laboratorului de Securitate Cibernetică Ben Gurion, spune că plănuieşte să prezinte cercetarea în cadrul conferinţei de securitate de la Tel Aviv de săptămâna viitoare.

Alte metode de accesare a datelor secrete

Anul trecut, aceiaşi cercetători de la Universitatea Ben Gurion din Israel au descoperit o altă metodă de pătrundere în sistemele izolate de internet, AirHopper, care se folosea de undele radio transmise prin telefonul mobil.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările