Cel mai popular tip de atac pe Internet a devenit mai complex în 2015

Cel mai popular tip de atac pe Internet a devenit mai complex în 2015

Structura unui atac de tip DDoS (distributed denial of service).

Informaţiile din ultimul trimestru al anului 2015 arată că pentru atacurile DDoS hackerii dezvoltă noi căi, mai complexe decât până acum.

Ştiri pe aceeaşi temă

În al patrulea trimestru s-a derulat şi cel mai lung atac DDoS din 2015, realizat printr-o reţea de tip botnet, care a durat peste două săptămâni. Astfel, atacurile asistate de reţele botnet au vizat resurse din 69 de ţări. Marea majoritate a atacurilor (94,9%) s-au concentrat pe 10 ţări. China, Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii au rămas cele mai afectate ţări.

Cel mai îndelungat atac DDoS a durat 371 de ore, adică 15,5 zile. În perioada inclusă în raport de Kaspersky, infractorii cibernetici au lansat atacuri folosind mai multe tipuri de reţele botnet. În al treilea trimestru, proporţia atacurilor complexe a fost de 0,7%, în vreme ce în ultimele trei luni ale anului, aceasta a crescut la 2,5%. Popularitatea reţelelor botnet Linux a continuat să crească de la 45,6% la 54,8%.

Printre alte tendinţe înregistrate se numără noi canale de propagare a atacurilor DDoS, care exploatează vulnerabilităţile unei terţe părţi, pentru a amplifica un atac. Atacatorii au continuat, de asemenea, să folosească dispozitive IoT (Internet of Things), unde specialiştii au identificat aproximativ 900 de camere de supraveghere CCTV din toată lumea, care au format o reţea botnet folosită pentru atacuri DDoS.

Experţii au detectat, de asemenea, un nou tip de atac pe site-uri Wordpress. Acesta consta într-un cod JavaScript infiltrat în corpul acestor site-uri, care apoi luau legătura cu site-ul vizat, în numele utilizatorului browser-ului. Puterea unui astfel de atac DDoS s-a ridicat la 400Mbps şi a durat 10 ore. Infractorii au folosit o aplicaţie web compromisă, care funcţiona pe bază de WordPress, ca şi o conexiune HTTPS criptată, pentru a împiedica filtrarea traficului, care putea fi utilizată de proprietarul site-ului.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările