Sony Alpha 7S III devine realitate: cu ce vine cea mai aşteptată cameră a japonezilor din ultimii ani

Sony Alpha 7S III devine realitate: cu ce vine cea mai aşteptată cameră a japonezilor din ultimii ani

Sony a anunţat astăzi un dispozitiv pe care mulţi fotografi îl aşteptau de ani buni: următorul model al gamei premiate de camere foto full frame mirrorless Alpha 7S — Alpha 7S III.

Ştiri pe aceeaşi temă

Modelul dispune de un nou senzor de tip full-frame cu iluminare din spate, de 12,1 MP cu o sensibilitate ridicată şi un interval dinamic de peste 15 trepte, încorporând o serie de capabilităţi impresionante în ceea ce priveşte înregistrarea video, inclusiv filmare 4K la 120 cadre pe secundă şi o adâncime de culoare 4:2:2 pe 10 biţi.

De asemenea, are un nou mecanism de disipare a căldurii şi un sistem de înregistrare de tip releu pe două sloturi de card şi permite filmarea pentru mai mult de 60 de minute la calitate 4K şi 60 de cadre pe secundă până când bateria se termină, un nou sistem de autofocalizare, o interfaţă ce răspunde la comenzi tactile şi un ecran LCD rabatabil.

Arhitectura sistemului lui Alpha 7S III este una complet nouă: senzorul de imagine Exmor R CMOS full frame cu iluminare din spate de 35 mm de 12,1 MP reduce de până la trei ori distorsiunile de tip „rolling shutter” şi foloseşte o varietate de tehnici avansate de captare a luminii, pentru a asigura o sensibilitate ridicată cu zgomot redus în imagine, permiţând astfel filmarea în situaţii cu iluminare precară fără a fi nevoie să foloseşti sisteme de iluminare mari.

Vizor electronic OLED cu 9,44 milioane de puncte

Pe lângă calitatea îmbunătăţită a imaginii, noul senzor de imagine include pentru prima oară pe o cameră din seria S un sistem AF de detecţie a fazei. În completarea noului senzor, Alpha 7S III include, de asemenea, un nou procesor de imagine, BIONZ XR, care oferă de până la opt ori mai multă putere de procesare, reduce latenţa în timpul procesării şi oferă multe dintre caracteristicile emblematice ale camerei atât pentru fotografiere, cât şi pentru video. Noul sistem include şi cel mai luminos şi cel mai mare vizor electronic, un OLED cu 9,44 millioane de puncte, iar camera este prima din lume cu sloturi duale CFexpress Type A, ce permit un transfer de mare viteză şi păstrarea dimensiunilor compacte.

Noul senzor de imagine CMOS şi procesorul de imagine BIONZ XR implementate pe modelul Alpha 7S III livrează o tehnologie de reproducere a culorilor îmbunătăţită semnificativ, dar şi cu redarea mult mai clară a texturilor pentru o calitate a imaginii îmbunătăţită. Baza ISO a fost coborâtă la 80, rezultând un interval natural de 80-102400 (cu posibilitate de extindere până la 80-409600 pentru înregistrare video şi 40-409600 pentru imagini statice) pentru un ISO mai sensibil şi un interval dinamic extins cu zgomot în imagine redus, indiferent de setări.

Sistemul de gradaţie a culorilor a fost şi el perfecţionat, pentru un aspect mai natural al tonurilor de piele şi un management mai bun al salturilor de lumină, când vorbim despre portrete. De asemenea, aceasta îmbunătăţeşte performanţa AWB (Auto White Balance), cu un nou senzor „Visible light + IR” – lumină vizibilă + infraroşu, care ajută la obţinerea unui balans de alb mai precis în condiţii de iluminare artificială, inclusiv cu lumini fluorescente şi becuri LED.

Pentru prima dată în seria de camere Alpha 7S, Alpha 7S III oferă autofocalizare rapidă de tip hibrid combinând sistemul de detecţie a fazei cu cel de detecţie a contrastului AF şi oferindu-le utilizatorilor capacitatea de a urmării subiecţii pe o suprafaţă extinsă şi cu viteză ridicată, precizie şi fluiditate, chiar şi când folosesc o adâncime de câmp îngustă. Reglarea fină a focalizării este posibilă datorită obiectivelor Sony cu montură E.

Real-time Eye AF şi Real-time Tracking

Pentru mediile caracterizate de multă mişcare, funcţiile Real-time Tracking şi Real-time Eye AF sunt utile pentru menţinerea constantă a focalizării asupra subiectului dorit. Funcţia avansată a Sony Real-time Eye AF este cu 30% mai bună comparativ cu sistemul anterior, datorită noului procesor de imagine. Acesta asigură o detectare precisă şi atunci când subiectul nu se uită la cameră. Funcţia Real-Time Tracking poate fi activată prin simpla atingere a locului de pe ecran în care se află subiectul. Funcţia Real-Time Eye AF este activată automat atunci când sunt detectaţi ochii subiectului.

Designul lui Alpha 7S III a fost actualizat pentru a asigura disiparea eficientă a căldurii şi pentru a reduce la minimum supraîncălzirea - chiar şi în timpul filmărilor extinse la 4K 60 de cadre pe secundă pe 10 biţi 4:2:2 care durează mai mult de o oră.

Funcţii de asistentă la filmare

Alpha 7S III este prima cameră din seria Alpha care include Active Mode pentru filmări, ajutând la filmarea din mână a scenelor dificile, cu stabilizare optică pe 5 axe încorporată.

Este, de asemenea, prima cameră Alpha cu montură E care are un ecran tactil rabatabil în lateral în unghi variabil, perfect pentru cadre captate atunci când camera este montată pe un gimbal, pentru filmarea din unghiuri complicate, filmare din mână şi multe altele. Ecranul se roteşte în lateral, în sus şi în jos, şi dispune de un display LCD de 3 inci (7,6 cm) cu panou tactil cu 1,44 milioane de puncte (aprox.) ce oferă o vizibilitate bună chiar şi în medii exterioare cu iluminare puternică.

O interfaţă audio digitală a fost adăugată interfeţei Multi Interface (MI) Shoe, în aşa fel încât înregistrările audio provenite de la microfoanele externe compatibile Sony să fie mai clare. Utilizată alături de kitul Sony XLR-K3M pentru conectare XLR, Alpha 7S III oferă posibilitatea de a înregistra audio digital pe 4 canale pe 24 de biţi, pentru prima dată pe o cameră din seria Alpha.

Funcţii suplimentare de asistenţă la filmare includ un design regândit al display-ului monitorului, cu un cadru roşu îngroşat care face vizibil şi clar momentul când înregistrarea este în desfăşurare, chiar şi atunci când camera este montată pe o platformă sau pe un gimbal, setări de zoom personalizate, ajustarea balansului de alb în timpul filmării, rotirea afişării, înregistrarea la intervale de timp, extragerea de imagini statice din filmări şi multe altele.

Fotografia imaginilor statice

Alpha 7S III are un sistem rapid de autofocalizare hibridă, cu 759 de puncte de detecţie a fazei, acoperind 92% din suprafaţa imaginii. Camera foto poate atinge, de asemenea, o precizie de autofocalizare ridicată chiar şi în medii slab iluminate, până la EV-6, unde subiectul ar putea fi dificil de văzut clar cu ochiul liber. Fotografierea în rafală de până la 10 cadre pe secundă sau până la 8 cadre pe secundă în modul live view este posibilă fie cu declanşare mecanică, fie cu declanşare electronică pentru mai mult de 1000 de imagini RAW necomprimate.

Vizorul electronic al Alpha 7S III oferă o mărire de 0.90x, un câmp de vizualizare de 41° pe diagonală şi un punct vizual maxim de 25mm pentru o vizualizare clară şi fără distorsiuni pe toată suprafaţa cadrului. Acesta este şi rezistent la praf, ceaţă şi umiditate, având un timp de răspund rapid, dar şi moduri interschimbabile, pentru diferite tipuri de subiecţi. Fiecare aspect al vizorului de pe Alpha 7S III a fost creat şi rafinat pentru fluxul de lucru al profesioniştilor.

Pentru prima dată pe o cameră digitală Sony, Alpha 7S III include formatul HEIF (High Efficiency Image File Format) care oferă gradaţii uniforme pe 10 biţi şi tehnologie avansată de compresie pentru menţinerea calităţii imaginii, reducând în mod semnificativ dimensiunea fişierului şi economisind spaţiu de stocare. Înregistrările HEIF pot fi redate pe un televizor compatibil Sony HDR (HLG) printr-o conexiune HDMI Type-A direct din Alpha 7S III, oferind un interval dinamic aproape de realitate.

Prima cameră cu două sloturi CFexpress Type A

Alpha 7S III este dotată cu două sloturi compatibile cu carduri CFexpress Type A, care suportă şi carduri UHS-I şi UHS-II SDXC/SDHC, permiţând viteze de scriere şi de citire foarte mari şi păstrând designul compact al camerei. Cardurile Type A sunt ideale pentru fotografierea în rafală a imaginilor statice la calitate RAW, dar şi pentru filmarea la calitate 4K la 120 de cadre pe secundă la rate de transfer ridicate, oferind viteze de scriere de nouă generaţie care permit camerei să golească rapid spaţiul de buffer, pentru a genera volume ridicate de fotografii şi înregistrări video. Transferul de date de mare viteză către computer se poate realiza acum de 1,7 ori mai rapid decât în cazul cardurilor SD. Sloturile duale pot fi setate pe modul releu, pentru înregistrarea neîntreruptă extinsă chiar şi la cele mai mari rate de transfer, dar şi pentru înregistrare simultană sau înregistrare în funcţie de format.

Atunci când este conectată la un dispozitiv compatibil 5G precum Sony Xperia 1 II prin intermediul unui cablu USB, camera poate folosi reţeaua 5G pentru transfer FTP rapid şi stabil. Conectivitatea USB LAN de mare viteză oferă, de asemenea, un transfer FTP stabil şi rapid, atât pentru filme, cât şi pentru imagini statice. Camera are un port USB Type-C care suportă transferuri de date rapide SuperSpeed 5Gbps (USB 3.2) permiţând comanda la distanţă de pe PC (tethered) şi transferul de mare viteză al fişierelor de imagine mari.

Noua cameră cu lentile interschimbabile full frame Alpha 7S III va fi disponibilă în România începând din septembrie 2020, la un preţ de aproximativ 20200 de lei.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: