HTC VIVE Arts şi Luvru prezintă prima experienţă VR din cadrul muzeului.  Mona Lisa: Beyond the Glass

HTC VIVE Arts şi Luvru prezintă prima experienţă VR din cadrul muzeului.  Mona Lisa: Beyond the Glass

FOTO HTC

HTC VIVE Arts s-a asociat cu Muzeul Luvru şi, începând din 24 octombrie, vizitatorii au acces la prima experienţă VR din cadrul muzeului, Mona Lisa: Beyond the Glass.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această nouă modalitate imersivă de a experimenta opera de artă Mona Lisa permite vizitatorilor să cunoască în detaliu cea mai cunoscută capodoperă a lui Leonardo da Vinci, în cadrul expoziţiei retrospective a carierei artistice a acestuia, precum şi prin intermediul VIVEPORT din orice parte a lumii.

Prin intermediul experienţei Mona Lisa: Beyond the Glass, vizitatorilor le este oferită o nouă perspectivă asupra faimoasei picturi a lui da Vinci şi permite muzeului să ofere publicului din întreaga lume accesul la capodoperă într-un mod inedit.

Pe parcursul celor şapte minute de experienţă, utilizatorul se află în Salle des États din Louvre, locul în care se află în mod obişnuit Mona Lisa, prin intermediul celui mai recent headset (cască) VR, VIVE Cosmos. Iniţial, participantul este plasat în spatele unei mulţimi de spectatori care privesc pictura din galeria muzeului.

Pe măsură ce mulţimea se dă la o parte, vizitatorul este adus mai aproape de pictură, sticla de protecţie şi rama acesteia fiind înlăturate. Aflându-se acum singur cu capodopera, participantul poate observa detaliile vii ale picturii în ulei, inclusiv textura panoului de lemn văzut prin stratul de vopsea, precum şi spatele panoului, unde vizitatorii pot observa despicarea lemnului şi modul în care acesta a fost restaurat.

Experienţa virtuală combină imagini în mişcare, sunet şi design interactiv pentru a crea o modalitate profundă şi captivantă de a cufunda spectatorii din întreaga lume în operele lui da Vinci, precum şi pentru a înţelege ceea ce scanarea cu infraroşu a acestei opere de artă simbolică poate dezvălui despre subiect. Transportând privitorul în timp, experienţa dezvăluie informaţii despre modul în care opera de artă a fost original creată, dar şi cum s-a transformat aceasta în 500 de ani. Componenta narativă a experienţei înlătură câteva dintre numeroasele mituri despre însăşi faimoasa Mona Lisa, dezvăluind mai multe detalii despre îmbrăcămintea şi identitatea acesteia.

De asemenea, Mona Lisa: Beyond the Glass explică tehnica Sfumato utilizată de da Vinci, ce presupune suprapunerea multiplelor straturi de culoare ce sunt aplicate în tuşă extrem de subţire, făcând astfel tranziţia de la umbră la lumină aproape imperceptibilă. Privitorul poate experimenta efectul Sfumato al lui da Vinci, acesta fiind ilustrat prin intermediul unui fum subţire ce umple spaţiul şi estompează lumina. Experienţa virtuală dezvăluie, de asemenea, detalii ascunse ale peisajului original din fundal.

Mona Lisa: Beyond the Glass vorbeşte despre importanţa creării unor noi metode prin care publicul să ia parte la colecţiile muzeului şi prin care instituţiile să susţină inovaţia ca pe un un element esenţial al programului lor expoziţional, atât în interiorul, cât şi în exteriorul muzeului.

Versiunea extinsă pentru acasă destinată publicului din întreaga lume este disponibilă pentru descărcăre prin intermediul abonamentului nelimitat VIVEPORT Infinity de la HTC, dar şi prin intermediul altor platforme online VR, inclusiv pe iOS şi Android. Pe lângă conţinutul pe care spectatorii îl pot vedea în muzeu, publicul din întreaga lume are oportunitatea de a experimenta o vizită la Luvru, intrând în spaţiul virtual prin simbolica piramidă din faţa instituţiei culturale, înainte de a putea vizita Grand Galerie şi de a privi în VR toate operele din colecţia lui da Vinci expuse în muzeu.

Experienţa virtuală este posibilă datorită parteneriatului dintre Muzeul Luvru, HTC şi studioul de producţie VR Emissive.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: