De la puternicul MacBook Pro, disponibil acum în mai multe dimensiuni de ecran, până la elegantul şi subţire laptop MacBook Air, alegerile au fost practic reduse la două variante. Asta dacă nu doriţi un model mai vechi de Mac, la mâna a doua.

Cu specificaţii similare şi design exterior excelent, atât pentru Air, cât şi pentru Pro, decizia alegerii unui MacBook mai degrabă decât altul ţine mai mult, acum, de dimensiunea ecranului şi de puterea de procesare de care ai nevoie la un laptop.

Alegerea între cele două „familii” de laptopuri este partea uşoară. Să alegi, însă, din interiorul aceluiaşi model, pare sarcina mai dificilă: ce tip de procesor să alegi, ce memorie, ce tip de stocare? Şi aşa mai departe...

Dacă vrei un model de laptop mai portabil, evident, alegerea unui MacBook Air pare varianta mai logică. În acest moment, cel mai mic laptop al Apple este MacBook Air, care cântăreşte, totodată, foarte puţin, doar 1,25 kilograme. Acesta este, de asemenea, şi cel mai ieftin model de laptop Apple.

Dar un preţ mai mic nu înseamnă că ecranul MacBook Air nu este unul de calitate. În ciuda faptului că nu are cea mai ridicată rezoluţie pe care o poţi cumpăra, ecranul de 13 inchi al lui MacBook Air impresionează prin luminozitate şi claritate. Rezoluţia nativă este de 2.560 pe 1.600 de pixeli. Ecranul foloseşte tehnologia de comutare în plan (IPS), ceea ce înseamnă că imaginea remarcabilă pe care o vezi tu din faţa sa nu diferă foarte mult de ceea ce va vedea colegul tău din lateral, atunci când îi arăţi ceva pe ecranul computerului.

Totuşi, ecranul MacBook Air nu oferă o gamă largă de culori P3 pe care o găsim pe ecranele MacBook Pro, aşa că nu este alegerea potrivită dacă corectarea şi potrivirea culorilor sunt importante pentru ceea ce lucrezi (editare foto şi video, fotografie etc).

Pentru a-l aduce la dimensiunile şi greutatea din prezent, Apple a trebuit să facă nişte compromisuri cu MacBook Air, în privinţa conectivităţii şi puterii acestuia. Faptul că are doar două porturi USB Tip C, care gestionează fiecare conexiune, în afară de cea pentru căşti, te poate obliga la un moment dat să cumperi un adaptor cu mai multe porturi, atunci când o să ai nevoie.

Alte dezavantaje faţă de MacBook Pro este procesorul intel Core i5 de pe MacBook Air. Este ok pentru sarcini simple, precum vizionarea de filme sau editarea de texte, dar confruntat cu multitasking-ul „hardcore”.

Totuşi, MacBook Air este însoţitorul ideal în călătorii, dat fiind dimensiunile şi greutatea sa. Dacă vrei ceva mai mult, însă, trebuie să priveşti în „familia MacBook Pro”. 

Cea mai apropiată alternativă Apple la MacBook Air este versiunea entry-level de MacBook Pro, cu ecran de 13 inchi, care cântăreşte puţin peste 1,35 kilograme, fiind, aşadar, puţin mai greu. Are tot un procesor Intel Core i5, dar ceva mai puternic. De altfel, fiecare procesor disponibil pe MacBook Pro este mai puternic decât procesorul echivalent de pe MacBook Air.

Pe de altă parte, modelul de bază MacBook Pro de 13 inchi are aceeaşi problemă cu conectivitatea: doar două porturi USB tip C.

Lăsând specificaţiile deoparte, caracteristicile fizice ale MacBook Pro de 13 inchi nu sunt foarte diferite de cele ale MacBook Air. Din întreaga familie MacBook, MacBook Pro de 13 inchi este modelul pe care ar trebui să-l aleagă majoritatea consumatorilor ca să-l folosească la birou, zi de zi. Ca atare, MacBook Pro de 13 inchi este cel mai bun laptop Mac mainstream. Dar dacă doriţi un laptop mai uşor şi nu vă deranjează mai puţină putere de procesare, atunci şi MacBook Air este o alegere bună.

Diferenţa dintre cele două versiuni de 13 inchi este, însă, următoarea: Air e mai potrivit pentru cei care călătoresc mult, în timp ce Pro este mai potrivit pentru folosirea sa zi de zi, la birou.

Există un aspect unic, însă, pentru modelele MacBook Pro: se numeşte Touch Bar. Acesta este un ecran OLED lung, subţire, activat la atingere, care vine montat în faţa tastaturii MacBook Pro. Touch Bar este marcă înregistrată Apple şi este extrem de specializată. Să zicem că e răspunsul Apple la gesturile tactile din Windows 10 şi este, mai ales, util în aplicaţii profesionale, precum Adobe Creative Suit şi Apple Cut Final X Pro.

Totuşi, Touch Bar nu este înlocuitorul ecranelor tactile de pe multe laptopuri cu Windows. Nu poate fi utilizat pentru a interacţiona cu elemente de pe ecranul de bază, cum ar fi butoanele de meniu de pe site-uri şi nici nu poate fi folosit pentru a desena pe ecran. Un iPad sau un laptop cu ecran tactil cu Windows sunt mai potrivite pentru aşa ceva.