Amazon Alexa va putea imita orice voce, chiar şi cea a unui membru decedat al familiei

Amazon Alexa va putea imita orice voce, chiar şi cea a unui membru decedat al familiei

FOTO Shutterstock

Amazon a anunţat săptămâna aceasta, în timpul conferinţei sale anuale re:MARS, care se concentrează pe inovaţia în domeniul inteligenţei artificiale, că lucrează la o actualizare a sistemului Alexa care ar permite tehnologiei să imite orice voce, chiar şi pe cea a unui membru decedat al familiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rohit Prasad, vicepreşedinte al Amazon, a declarat că sistemul actualizat va fi capabil să colecteze suficiente date vocale din mai puţin de un minut de sunet pentru a face posibilă o astfel de personalizare, în loc să fie nevoie ca cineva să petreacă ore întregi într-un studio de înregistrare, aşa cum se făcea în trecut. 
Prasad nu a dat detalii despre momentul în care această funcţie ar putea fi lansată, iar compania a refuzat să comenteze cu privire la data lansării.

Amazon caută noi modalităţi de a adăuga mai multe "atribute umane"  inteligenţei artificiale, în special "în aceste vremuri de după pandemie, când atât de mulţi dintre noi au pierdut pe cineva drag", a declarat Prasad. "Deşi AI nu poate elimina durerea pierderii, cu siguranţă poate face ca amintirea lor să dureze".
 
 
Amazon a folosit mult timp voci recunoscute, cum ar fi vocile reale ale lui Samuel L. Jackson, Melissa McCarthy şi Shaquille O'Neal, pentru boxa inteligentă Alexa. Dar recreerea prin inteligenţă artificială a vocilor oamenilor s-a îmbunătăţit din ce în ce mai mult în ultimii ani, în special prin utilizarea inteligenţei artificiale şi a tehnologiei deepfake. De exemplu, trei replici din documentarul "Roadrunner" al lui Anthony Bourdain au fost generate de AI, chiar dacă păreau a fi fost rostite de regretata personalitate media. 
"Putem avea mai târziu o discuţie documentar-etică pe această temă", a declarat regizorul Morgan Neville pentru The New Yorker când filmul a debutat anul trecut.
 
Recent, actorul Val Kilmer, care şi-a pierdut vocea din cauza unui cancer la gât, a încheiat un parteneriat cu startup-ul Sonantic pentru a crea o voce generată de AI pentru el în noul film "Top Gun: Maverick". Compania a folosit înregistrări audio de arhivă ale lui Kilmer pentru a învăţa un algoritm cum să vorbească precum actorul, scrie Variety.
 
Adam Wright, analist al IDC Research, a declarat:  "Cred că Amazon este interesată să facă acest lucru pentru că are capacitatea şi tehnologia necesară şi caută mereu modalităţi de a ridica nivelul asistentului inteligent şi al experienţei smart home", a declarat Wright. "Rămâne de văzut dacă va conduce la o conexiune mai profundă cu Alexa sau dacă va deveni doar o caracteristică la care unii oameni apelează din când în când."
    
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările