VIDEO Poliţist acuzat de abuz. Reprezentanţii IPJ spun că şi-a făcut doar datoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul a filmat cu camera radar anvelopele
Poliţistul a filmat cu camera radar anvelopele

Un lucrător al Poliţiei oraşului Cehu Silvaniei este acuzat de administratorul unei firme care a câştigat un contract de deszăpezire că ar fi reţinut nejustificat certificatul de înmatriculare al unei autoutilitare, pe motivul - fals, susţine administratorul - că utilajul nu era echipat cu cauciucuri de iarnă. Reprezentanţii IPJ susţin că poliţistul a aplicat întemeiat sancţiunea respectivă.

Nicolae Gurza, administratorul firmei SC Real Construct SRL din Benesat, una dintre cele cinci societăţi care a câştigat licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor judeţene, susţine că firma sa a fost victima unui abuz din partea unui poliţist din Cehu Silvaniei şi că, din cauza abuzului respectiv, nu s-a putut achita de obligaţiile ce-i reveneau conform contractului de deszăpezire. Într-o adresă trimisă deputatul PNL Mirel Taloş, administratorul spune că agentul de poliţia Ioan Vedinaş de la Poliţia din Cehu Silvaniei a oprit în trafic, în data de 22 ianuarie, o autoutilitară a societăţii şi a reţinut certificatul de înmatriculare a acesteia, pe motiv că nu ar fi fost dotată cu cauciucuri de iarnă. Din această cauză - spune Gurza - nu s-a putut acţiona pe sectorul de drum contractat deşi în ziua respectivă a nins abundent.

Administratorul mai susţine, în acelaşi document, că autoutilitara era echipată cu cauciucuri de iarnă, fapt confirmat, spune el, şi de RAR, unde s-a adresat la sugestia Poliţiei. Prin urmare, Gurza consideră drept un "abuz" comportamentul poliţistului din Cehu şi declară că îşi rezervă "dreptul de a-l acţiona în judecată şi de a-i cere despăgubiri".

Plângerea a ajuns la ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca

Adresa formulată de administratorul firmei din Benesat a ajuns, prin intermediul deputatului PNL, şi pe masa noului ministru al Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca. Mirel Taloş i-a cerut ministrului să dispună "cercetările necesare pentru a stabili adevărul în acest caz, mai ales că firma invocă faptul că a fost împietată să-şi desfăşoare activitatea normală de deszăpezire în interesul comunităţii locale".

IPJ Sălaj susţine varianţa poliţistului

De cealaltă parte, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj susţin că poliţistul a reţinut întemeiat certificatul de înmatriculare, întrucât doar patru dintre cele şase anvelope cu care era echipată autoutilitara erau de iarnă, celelalte două fiind cauciucuri de vară. Iar legislaţia în vigoare prevede - explică purtătorul de cuvânt, Tincuţa Dumuţa - că în cazul autovehiculelor cu masa de până în 3,5 tone, inclusiv, acestea trebuie să fie echipate corepunzător - cu anvelope de iarnă pe toate roţile.


Iată răspunsul integral al IPJ la acuzaţiile aduse de administratorul SC Real Construct SRL:

„Duminică, 22 ianuarie a.c., ninsoarea a acoperit drumurile din judeţul Sălaj. În urma numeroaselor apeluri primite de la cetăţeni, care semnalau înzăpezirea mai multor drumuri, în jurul orei 13,45, agentul principal de poliţie Ioan Vedinaş, de la Poliţia oraşului Cehu Silvaniei, patrula cu autoturismul dotat cu radar pe drumul judeţean 196, pentru a verifica dacă acesta a fost curăţat de zăpada care punea în pericol siguranţa circulaţiei.

Pe porţiunea de drum dintre Cehu Silvaniei şi Horoatu Cehului, echipajul rutier a întâlnit autoutilitara marca Ford Tranzit, cu numărul de înmatriculare SJ-11-GRN, despre care poliţistul ştia că aparţine firmei care se ocupă de deszăpezirea acelui drum judeţean. Omul legii i-a făcut semn regulamentar şoferului să oprească, pentru a discuta cu el despre starea drumului, întrucât nu erau urme că s-ar fi acţionat în acest sens.

Cu această ocazie, poliţistul a constatat că autoutilitara nu era încărcată, respectiv nu transporta material antiderapant, dovadă în acest sens fiind şi faptul că şoferul nu era însoţit de o altă persoană care să împrăştie materialul pe drumul acoperit cu zăpadă (nici în cabină şi nici în benă).

De asemenea, deşi poliţiştii rutieri de la Poliţia Cehu Silvaniei au discutat anterior cu domnul Nicolae Gurza, administratorul SC Real Construct SRL Benesat despre obligativitatea montării anvelopelor de iarnă pe toate cele şase roţi ale autoutilitarei, acesta nu s-a conformat şi a lăsat cauciucuri de vară pe 2 roţi ale axei spate. Din această cauză, poliţistul a aplicat sancţiunea contravenţională prevăzută de art. 102, alin. 1, din OUG nr. 195/2002, republicată, respectiv a amendat firma SC Real Construct SRL Benesat cu 7.000 lei (100 puncte de amendă).

În baza actului eliberat în 23 ianuarie a.c. de RAR Sălaj, în care se preciza faptul că vehiculul este echipat cu anvelope de iarnă, domnul Nicolae Gurza s-a prezentat la inspectorat pentru ridicarea certificatului de înmatriculare. Întrucât acesta nu ajunsese la unitate, dovada fără drept de circulaţie, eliberată în momentul ridicării certificatului de înmatriculare, a fost prelungită cu15 zile. În aceste condiţii, autovehiculul a putut fi pus în circulaţie în aceeaşi zi, pentru ca firma SC Real Construct SRL Benesat să-şi poată îndeplini obligaţiile contractuale de deszăpezire”. (Tincuţa Dumuţa, purtător de cuvânt)

VEZI AICI FILMUL ÎNREGISTRAT DE APARATUL RADAR MONTAT PE MAŞINA POLIŢISTULUI

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite