Sprijin elveţian pentru îmbunătăţirea accesului persoanelor cu dizabilităţi la serviciile socio-medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect în valoare de peste 82.000 de franci elveţieni a fost lansat marţi, 22 noiembrie, de către Asociaţia Societatea Handicapaţilor Zalău din Judeţul Sălaj, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj.

Cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, proiectul va fi implementa în perioada septembrie 2016-septembrie 2017, în Zalău, în vederea îmbunătăţirii accesului la servicii socio-medicale pentru persoanele cu dizabilităţi din Judeţul Sălaj.

Pe lângă realizarea unui cabinet medical accesibilizat pentru persoane cu dizabilităţi, proiectul îşi propune dezvoltarea unui serviciu de prevenire şi intervenţie ortopedică, dezvoltarea atelierului de ergoterapie al asociaţiei, o campanie de informare şi conştientizare a rolului sănătăţii dentare în starea de bine şi în procesul de integrare socio-profesională a persoanei cu dizabilităţi.

Beneficiarii proiectului sunt persoane cu dizabilităţi, copii/tineri şi adulţi care se confruntă cu probleme de marginalizare socială datorate afecţiunilor ortodentice, tulburărilor de vorbire/ comunicare şi de motricitate şi care au domiciliul în judeţul Sălaj.

"Una din problemele majore ale unor asemenea tipuri de proiecte este funcţionarea lor după perioada de implementare, mai exact sustenabilitatea financiară. De aceea, pentru a diminua efortul financiar, în perioada post-implementare, a celor care au asemenea proiecte, soluţia ar putea fi un program finanţat de Consiliul Judeţean, pentru servicii specializate acordate persoanelor cu nevoi speciale", a declarat cu prilejul lansării proiectului Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.

Potrivit unui studiu european din 2014, 70 la sută dintre români prezintă afecţiuni dentare şi majoritatea se prezintă la dentist mai puţin de odată pe an. Studiul mai arată că procentul persoanelor cu dizabilităţi care prezintă boli dentare este de peste 95 la sută şi că exista persoane care nu au făcut pe parcursul vieţii nici măcar o vizită la dentist. În evidenţele DGASPC Sălaj erau înregistrate  la 31 ianuarie 2015, 14.522 persoane cu dizabilităţi.

Vă mai recomandăm:

Sălajul, primul judeţ din România care evaluează starea de sănătate dentară a populaţiei. 3.000 de persoane vor beneficia de control stomatologic gratuit

Dragostea pentru câini, cea mai bună terapie pentru copii. O profesoară foloseşte drept „tratament“ un prieten cu blană

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite