Dragostea pentru câini, cea mai bună terapie pentru copii. O profesoară foloseşte drept „tratament“ un prieten cu blană

0
0
Kara şi stăpâna sa, înconjurate de copii FOTO Arhivă personală
Kara şi stăpâna sa, înconjurate de copii FOTO Arhivă personală

Narcisa Ioana a lucrat timp de 15 ani în învăţământul special, iar de patru ani este profesor logoped şcolar în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Sălaj. Copil fiind, Narcisa Ioana avea o fobie faţă de câini şi evita pe cât posibil să stea în preajma lor. După ani, când şi-a întemeiat o familie, de voie, de nevoie, a trebuit să accepte prezenta unui patruped.

“Soţul meu iubeşte foarte mult animalele, în special câinii, aşa că de dragul lui, am acceptat să trăim în casă alături de unul. Când eram copil, aveam fobie faţă de câini. Imediat ce vedeam unul, treceam pe cealaltă parte a străzii ori fugeam. Nu mă apropiam niciodată de ei, nu îi mângâiam. Lucrurile au început să se îmbunătăţească odată cu primul nostru căţel, un metiş pechinez, care avea, din păcate, porniri agresive. Dar pe atunci, nu ştiam nimic despre dresajul canin ori despre comportamentul canin”, mărturiseşte sălăjeanca.

Ghemotocul de blană care i-a topit inima

În 2009, în viaţa ei a apărut Kara, un ghemotoc de blană, un superb exemplar de English Cream Golden Retriever. Dacă la început a tratat animalul cu oarecare reţinere, în scurt timp totul a luat o altă turnură. Şi asta pentru că patrupedul a reuşit să topească inima Narcisei.

Deşi nu avea gram de experienţă în domeniu, când căţeluşa avea cinci luni, stăpâna ei a început să o dreseze. Rezultatele obţinute au fost extraordinare. “Am citit mult despre comportamentul canin, despre creşterea câinilor, despre dresaj, am urmărit diferite clipuri pe internet şi, încet, am pus totul în practică. Între noi s-a sudat o relaţie extraordinară. Kara mă asculta, mă făcea să mă simt în siguranţă, îmi oferea afecţiune. S-a pliat pe sufletul meu. Eram mereu împreună: acasă, la joacă la plimbare”, povesteşte profesorul.

S-a specializat în terapie asistantă de animale (TAA)

Acesta a fost momentul în care sălăjeanca a decis că este momentul să treacă la un alt nivel, să împărtăşească şi cu alţii bucuria pe care o trăia graţie acestei minunate căţeluşe.

“Conştientizând că într-adevăr mi-am vindecat fobia şi am parcurs, involuntar, un program de terapie, am urmat două cursuri de perfecţionare pentru a aprofunda şi a face acest lucru conştient, într-o manieră profesionistă”, susţine crescătorul de golden retrieveri. Astfel, în 2013 a absolvit cursul “Animal Assisted Therapy”, oferit de University of New Hampshire, Manchester, USA, iar în  perioada 2014-2015, cursul postuniversitar “Terapia asistată de animale”, oferit de către UBB Cluj-Napoca, în colaborare cu Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Proiecte pentru copiii cu nevoi speciale

De aici până la a derula proiecte de terapie asistată de animale pentru copiii cu nevoi speciale din judeţ a fost doar un pas. Primul – “Kara, prietena mea” – a avut loc în anul şcolar 2014-2015, beneficiari fiind copii cu dizabilităţi grave, cu tulburări de spectru autist ori cu tulburări de dezvoltare, copii cu deficienţe locomotorii şi cei care au fobii faţă de animale, de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Şimleu Silvaniei.


În anul şcolar următor, a venit rândul elevilor Şcolii Gimnaziale “Silvania” din Şimleu Silvaniei să o cunoască pe Kara. “Terapia asistată de animale promovează interacţiunea pozitivă dintre om şi animal, prin încorporarea trăsăturilor psihologice, comportamentale şi fizice ale unui animal într-un mediu terapeutic, cu scopul de a facilita procesul de recuperare a unei persoane care necesită îngrijire medicală fizică şi/sau psihică. Acest tip de terapie este considerată un adjunct al unui tratament terapeutic de bază, nu un tratament în sine”, explică specialistul.

Câinele “din plastilină”

“Kara este ca din plastilină. Are un temperament echilibrat, nu este agresivă, ci răbdătoare şi iubeşte oamenii, oferindu-le afecţiune şi iubire necondiţionată. Fiind crescută într-un mediu calm, nivelul său de stres este redus, astfel că atunci când interacţionează cu persoane agitate încearcă să le inducă starea de linişte”, îşi laudă femeia căţeluşa.

Pentru fiecare din activităţile pe care le-am desfăşurat cu copiii, Kara a fost, practic, recompensa. Cei care îndeplineau cerinţele – să socotească, să rostească un cuvând, să spună o propoziţie, să salute, să identifice culorile ori formele – aveau ocazia să interacţioneze, o mângâie ori să o plimbe pe Kara. Rezultatele au fost minunate, efectul a fost unul imediat, de relaxare. Mi s-a umplut sufletul de bucurie când i-am văzut pe copii abandonându-şi teama şi reţinerile”, susţine profesorul logoped.

Cu ajutorul animalului, specialistul i-a învăţat pe copii importanţa igienei personale, le-a îmbunătăţit deprinderile atenţionale, stima de sine, abilităţile motorii şi comunicarea verbală, le-a redus nivelul de anxietate, a diminuat tendinţa de izolare socială şi a contribuit la îmbunătăţirea vocabularului lor. Sălăjeanca intenţionează să continue activităţile de acest gen şi în anul şcolar 2016-2017.

În căutarea unui câine care să preia ştafeta

Frumuseţea Karei a fost confirmată în cadrul numeroaselor concursuri şi competiţii canine naţionale sau internaţionale la care a participat şi unde a obţinut rezultate foarte bune.

Din dragoste responsabilă faţă de creşterea şi reproducerea unei rase minunate de câini, Narcisa Ioana a înfiinţat canisa Nenemusha’s Retrievers. Karei, acum în vârstă de şapte ani, i s-a alăturat Daddy, unul dintre cei şase pui din primul cuib. Despre el, Narcisa spune că este exact opusul mamei lui: „Este neobosit, curios, jucăuş, dar cu un suflet plin de dragoste şi devotament faţă de noi şi de alte animale. Este cel mai bun prieten al celor două pisicuţe ale familiei, Sesi şi Piţu, împreună cu cu care se joacă şi chiar doarme”.

Din aceste motive, Daddy nu va putea duce mai departe proiectele mamei lui, însă specialistul TAA a găsit soluţii: „Ne dorim să avem un nou cuib, din care să selectez o căţeluşă care să mă ajute în viitoarele mele proiecte. Iau în calcul şi achiziţia unui exemplar din rasa Labrador, câini care sunt mai focusaţi pe muncă şi pe stăpâni”.

Vă mai recomandăm:

Cum îi ajută baletul pe copii să se dezvolte armonios: „Astfel învaţă că pentru a obţine ceva trebuie să depui efort“

De ce apare, de fapt, bâlbâiala la copii şi cum poate fi tratată - sfaturile medicilor

Demonstraţie de bunătate în centrul Zalăului. Târg caritabil pentru copiii din centrele de plasament - FOTO

Ce presupune meseria de doula. Povestea uneia dintre singurele femei din Ardeal care practică îndeletnicirea exotică

Paraziţii intestinali la copii - care sunt simptomele care trebuie să îi alerteze pe părinţi - sfaturile medicilor

Semnele care arată că un copil mic are probleme cu vederea. Cum îşi dau seama părinţii că trebuie să meargă la doctor

Boala oaselor fragile, cum ne ferim copiii de una dintre cele mai teribile afecţiuni care îi pândesc pe cei mici

Semnele ce trădează că bebeluşul tău are limba fixată sau ciudata afecţiune „aţă sub limbă” - explicaţiile medicilor

Mai multe - Zalău

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite