Spitalul Judeţean, bun de plată în dosarul mamelor îmbolnăvite de meningită în sala de operaţii. „Am mers să nasc şi m-am întors cu un picior în groapă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare spital din judeţ primeşte o nouă lovitură, după ce în luna martie a acestui an, Curtea de Apel Cluj a obligat unitatea să plătească în solidar cu un medic, daune de 47.000 de euro către rudel unui pacient decedat pe masa de operaţii.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, cea mai mare unitate spitalicească din Sălaj, a fost găsit vinovat în primă instanţă de vătămare corporală din culpă, după ce mai multe paciente s-au îmbolnăvit de meningită în urma unor intervenţii chirurgicale suferite în 2012.

La capătul unui proces care a durat aproape doi ani şi jumătate, magistraţii Judecătoriei Zalău au decis să schimbe încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ din patru infracţiuni de vătămare corporală din culpă în concurs real, în infracţiunea complexă de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 196 alin. 4 Cod Penal, care prevede că “dacă urmările prevăzute s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Daune de peste 200.000 de euro

Ca urmare, SJU Zalău a fost condamnat la 180 de zile de amendă penală, valoarea unei astfel de zile fiind stabilită la 400 de lei. Asta înseamnă că spitalul va trebui să achite din bugetul propriu 72.000 de lei. Ca pedeapsă complementară, va trebui să afişeze hotărârea de condamnare, în extras, la afişierul situat la intrarea principală a unităţii, pe o perioadă de două luni.

Judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile Mihaela-Aurica Sabadâş, Ioana-Maria Ciupe, Mariana Iuhas şi Monica Peli, şi au obligat instituţia medicală să le ofere daune morale şi materiale în valoare totală de 210.000 de euro. De asemenea, va trebui să le achite câte 1.240 de lei drept onorariu avocaţional, iar statului, 2.000 de lei, cheltuieli judiciare. "Decizia Judecătoriei Zalău va fi atacată cu apel", ne-a declarat Laurenţiu Barna, managerul Spitalului Judeţean, care a refuzat să comenteze soluţia primei instanţe.

În total, şase paciente operate în intervalul 15-22 mai 2012 în Blocul Operator al Secţiei Obstetrică-Ginecologie din cadrul SJU Zalău au contractat această boală, însă doar patru dintre ele au făcut plângere penală, acţionând totodată în instaţă unitatea spitalicească.

Proaspete mămici, îmbolnăvite în spital

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău, SJU Zalău "la datele de 18 mai 2012 şi 22 mai 2012, nu a luat măsurile ce se impuneau pentru a asigura condiţii de prevenire a infecţiilor nosocomiale, nu a respectat precauţiile universale şi protocoalele de lucru de către personalul medical, încălcând prevederile Ordinului MS nr. 261/2007, cu privire la curăţenie şi dezinfecţie, precum şi nerespectarea procedurii de colectare, transport şi depozitare intermediară a deşeurilor medicale". În acest fel, mai spun procurorii, cele patru femei s-au infectat cu bacilul Pseudomonas aeruginosa, "prin inocularea iatrogenă în timpul actului parental al anesteziei cu ocazia operaţiei de cezariană la care au fost supuse", microb care a provocat îmbolnăvirea cu meningită acută.

Aşa se face că la doar câteva zile de la externare, proaspetele mămici au ajuns de urgenţă la spital, acuzând dureri de cap, febră şi stare generală proastă. A fost şi cazul Mihaelei Sabadâş, care a născut prin cezariană în 18 mai 2012, şi ale cărei prime simptome - dureri de cap - s-au manifestat după câteva zile de la naştere, când încă era în spital. Cadrele medicale le-au pus iniţial pe seama anesteziei, însă după externare, starea ei de sănătate s-a înrăutăţit. "M-a durut foarte tare capul, am început să fac febră, nu suportam lumina şi zgomotul. Medicii mi-au spus că e posibil să fi făcut furia laptelui (mastită - n.n.) şi mi-au recomandat antibiotic. Chiar şi cu tratament, eu mă simţeam tot mai rău", îşi aminteşte Mihaela. În aceste condiţii, ea a fost spitalizată din nou, prilej cu care a descoperit că o altă femeie care născuse în 18 mai fusese internată cu simptome similare. Transferate la Infecţioase, cele două au dat acolo peste cea de-a treia proaspătă mămică, şi ea în suferinţă, pentru ca în scurt timp să li se alăture şi a patra. Toate au avut acelaşi diagnostic: meningită.

"O experienţă îngrozitoare" 

Pentru a scăpa de cumplita boală, femeile au necesitat între 45 şi 55 de zile de îngrijiri medicale, perioadă în care au stat departe de copiii nou-născuţi. "Cât am stat în spital, mi-am văzut fetiţa doar în poze şi filmări, iar soacra a avut grijă de ea. Mă apucă plânsul când îmi amintesc cât de greu mi-a fost să stau departe de copilul meu. Am mers sănătoasă la spital, să aduc pe lume un copil şi m-am întors cu un picior în groapă din vina unor oameni care ar trebui să te ajute. Nu voi putea trece niciodată peste această experienţă îngrozitoare", mărturiseşte printre lacrimi tânăra. Ea susţine că a rămas cu sechele în urma bolii şi că se confruntă în continuare cu dureri de cap şi de coloană la schimbarea vremii şi la efort.

În primăvara acestui an, Curtea de Apel Cluj a obligat SJU Zalău să plătească în solidar cu fostul anestezist Ioan Costinaş, 47.000 de euro către rudele unui pacient care a decedat pe masa de operaţii, la scurt timp după ce i-a fost făcută anestezia.

Mai puteţi citi:

Pacient mort pe masa de operaţie. Anestezistul, găsit vinovat de ucidere din culpă

Disperarea unui tată a cărui fiică a fost ucisă acum 17 ani: „100 de ani să mai trăiesc şi nu le-aş da pace anchetatorilor până nu află adevărul“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite