Sindicatele din învăţământ s-au răzgândit: nu mai intră luni în grevă generală. Care sunt, de fapt, motivele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce zilele trecute anunţau procente de peste 50 la sută în opţiunea pentru grevă a sindicaliştilor consultaţi, astăzi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ anunţă că greva anunţată pentru luni, 9 decembrie, nu va mai avea loc.

FSLI, federaţie la care sunt afiliaţi şi sindicaliştii din învăţământul sălăjean, explică, printr-un comunicat de presă, motivele renunţării, temporare, la protest.  

  "FSLI a început din data de 25 noiembrie  un referendum de consultare a membrilor de sindicat, prin care aceştia să-şi exprime opţiunea privind greva generală începând cu data de 9 decembrie, dată la care, dacă lucrurile ar fi decurs normal din punct de vedere politic, ar fi trebuit să intre în dezbaterea Plenului Parlamentului proiectul bugetului de stat pe anul 2014.

Scandalul politic la nivel înaltgenerat tocmai de acest proiect de lege a condus la adoptarea, în mod nejustificat, a Legii Bugetului de Stat pe anul 2014, după mai puţin de 20 de ore de dezbatereîn Parlament.

Având în vedere timpul scurt pe care l-au avut la dispoziţie sindicatele afiliate pentru a-i consulta pe toţi cei 173.000 de membri, nu s-a reuşit consultarea în integralitate a tuturor acestora.

Conform datelor primite de la sindicatele afiliate, din cei aproximativ 70% din membrii consultaţi, aproximativ 50% s-au exprimat pentru declanşarea grevei generale începând cu 9 decembrie 2013.

Ţinând cont de cele prezentate mai sus şi având în vedere că o grevă generală se poate declanşa dacă cel puţin 50% din totalul membrilor de sindicat îşi exprimă opţiunea pentru această formă de protest, se impune ca greva generală să se amâne.

Rezultatele parţiale ale acestui referendum scot în evidenţă un lucru clar: starea de nemulţimire în rândul salariaţilor din învăţământ este foarte mare şi, conform acestor rezultate şi a numeroaselor mesaje pe care le primim din rândul membrilor de sindicat,  greva generală trebuie amânată pentru semestrul al-II-lea al acestui an şcolar", se arată în comunicat.

Preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj, Eusebiu Lehene, spune că la luarea acestei decizii a contribuit, însă, şi faptul că, dacă s-ar fi intrat în grevă, dascălii cu o vechime în sistem mai mică de 10 ani nu ar fi putut să obţină, după împlinirea a 10 ani de vechime, sporul de stabilitate, de 15 la sută aplicat la salariul de bază. Motivul - legea a fost modificată în 2011 astfel încât pe durata grevei vechimea în muncă se întrerupe şi profesorii aflaţi în această situaţie nu mai îndeplinesc condiţia de a avea vechime neîntreruptă de minimum 10 ani.


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite