Şef de Parchet dat în judecată pentru că a prejudiciat imaginea unor inculpaţi. Ce a decis instanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma unui proces care s-a întins pe durata a doi ani, instanţa a pronunţat o hotărâre definitivă în cazul falşilor inspectori de integritate versus conducerea Parchetului sălăjean.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa, şi instituţia pe care o conduce au câştigat procesul cu trei inculpaţi din dosarul falşilor inspector de integritate, acuzaţi că ar fi înşelat peste 20 de primari.
Deranjaţi de informaţiile pe care şeful Parchetului le-a oferit presei la finele anului 2015, când cei trei - Daniela Berşu, Cătălin Ionescu şi Ion Glavan - erau cercetaţi pentru înşelăciune şi constituirea unui grup infracţional, inculpaţii l-au acţionat în instanţă atât pe Bologa, cât şi Parchetul Sălaj, invocând că mediatizarea le-a adus un prejudiciu de imagine.

Prima instanţă - Judecătoria Sector 5 Bucureşti - a dat câştig de cauză reclamanţilor şi i-a obligat pe pârâţi să plătească în solidar daune morale în valoare de 45.000 de lei, pentru fiecare reclamant în parte. Sentinţa a fost atacată cu apel, în 30 octombrie Tribunalul Bucureşti pronunţând o soluţie definitivă. "Admite apelurile formulate de apelanţii-pârâţi Bologa Crin-Nicu şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. Schimbă în parte sentinţa civilă apelată, în sensul că: Respinge acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâtul Bologa Crin-Nicu, ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâtul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, ca neîntemeiată", potrivit minutei postate pe site-ul Tribunalului.

Prim-procurorul Crin Bologa ne-a declarat că "Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj va avea în continuare o comunicare cu presa, în conformitate cu directivele europene în materie şi cu Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media, astfel încât să se respecte prezumţia de nevinovăţie şi accesul cetăţeanului, prin intermediul mass-media, la informaţiile de interes public. În situaţia în care dosarele penale vor naşte interes major al publicului, dar şi când interesul urmăririi penale o cere, Parchetul va aduce la cunoştinţa opiniei publice, şi prin intemediul presei, aspecte din activitatea pe care o desfăşoară. Justiţia, inclusiv partea de urmărire penală, este un serviciu în folosul cetăţeanului".

Reamintim că în noiembrie 2015, procurorii sălăjeni destructurat o grupare formată din cinci persoane din Târgu-Jiu şi Cluj-Napoca - printre care şi Berşu, Ionescu şi Glavan, care, sub pretextul că ar fi inspectori de integritate, au încercat să înşele peste 20 de primari din Sălaj. Falşii inspectori reuşeau să-i determine pe edili să semneze un contract de colaborare pentru o sumă anuală de 875 de euro pentru servicii de consiliere, pe patru ani, ajungându-se, astfel, la o valoare pe contract de aproape 3.500 de dolari. Cei cinci, au fost trimişi în judecată la scurt timp, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Sălaj.

Mai puteţi citi:

Crin Bologa, prim-procuror din Sălaj: „Nu mai trebuie să ne bazăm doar pe talentul procurorului, ca acum 15 ani“

Solistă de muzică populară, prinsă în flagrant în timp ce se dădea drept agentă de integritate. Împreună cu complicii ei, a fraierit zeci de primari

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite