Să ştii să scrii corect este din nou la modă la un liceu din Zalău. ”Ţine de respectul faţă de propria persoană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au purtat buline cu expresii scrise iniţial greşit şi corectate cu roşu
Elevii au purtat buline cu expresii scrise iniţial greşit şi corectate cu roşu

O iniţiativă inedită în aceste vremuri are loc, zilele acestea, la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, unde profesorii de limba şi literatura română îi provoacă pe elevi să scrie corect.

Demersul a fost lansat de Ziua Internaţională a Educaţiei, când profesorii de limba şi literatura română le-au atras elevilor atenţia asupra faptului că ”a scrie corect în limba română nu este o obligaţie, ci ţine mai mult de formarea personală, de respectul faţă de propria persoană”.

Potrivit echipei de proiect, s-a pornit de la ideea că, trăind în secolul vitezei dominat de tehnologie, lumea e tot mai puţin preocupată să scrie corect, ignorând anumite aspecte ortografice şi de exprimare literară. ”Ce mai contează dacă este cu un „i” sau cu doi!? Care e diferenţa între „klumea” şi „ca lumea”? E acelaşi lucru, pentru unii... Cratima aproape că nu mai există sau, dacă există, e pusă la întâmplare... Şi, tot stâlcind cuvintele, ajungem să greşim, astfel încât nu mai ştim cum să scriem corect. Dar lucrurile nu ar trebui lăsate în voia lor, pentru că modul în care scriem este cartea de vizită a fiecăruia dintre noi”, le-au transmis profesorii elevilor lor, mesajul fiind valabil, însă, pentru toţi tinerii certaţi cu limba lor maternă.

Activitatea intitulată “A.P.I. scrie corect” a fost primită cu plăcere şi interes de elevii liceului, dar şi de ceilalţi profesori, de diferite discipline, cu toţii purtând în piept, pentru câteva ore, în locul emblemei şcolii, o “bulină” pe care erau scrise greşit şi corectate cu roşu diferite cuvinte/sintagme/propoziţii. ”Elevii au fost încântaţi de idee şi, în timpul pauzelor, se priveau curioşi în încercarea de a găsi cât mai multe forme corecte ale unor cuvinte sau expresii pe care, uneori, din păcate, le folosesc greşit”, relatează echipa de proiect.

Profesorii din cadrul Catedrei de limba şi literatura română (Anca Făgăraşi, Ana-Maria Mureşan, Monica Rusan, Mihaela Sălăjan şi Adela Lobonţ) lansează, prin această acţiune, un proiect amplu care îşi propune să “salveze” limba română prin astfel de activităţi de impact. ”Semnalul de alarmă a fost tras, însă el se îndreaptă nu numai către elevii şi profesorii din şcoală, ci şi către întreaga comunitate care, din păcate, se complace în a accepta o serie de greşeli de exprimare”, spun ei. Mesajul echipei de proiect a fost “Să ştii să scrii corect este din nou la modă”.

Vă mai recomandăm:

Greşeli frecvente în limba română: „Îmi cer scuze“, eroarea de exprimare pe care o facem fără să ne dăm seama – zece capcane în vorbirea curentă

Şi „taică-tu are cratimă”, nu doar „mă-ta”. Top greşeli în care folosim incorect cratima - „Ce spune-ţi, v-om învăţa corect s-au nu gramatica limbii române?”

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite