Psiholog, despre scena brutală în care o adolescentă a fost filmată bătută de patru prietene. „Fără empatie, relaţiile umane sunt compromise“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agresivitatea este izvorâtă din furie, consideră psihologul FOTO Arhivă
Agresivitatea este izvorâtă din furie, consideră psihologul FOTO Arhivă

Un psiholog vorbeşte despre agresivitatea manifestată de adolescentele din Zalău, care şi-au umilit şi bătut prietena, scenele de o violenţă extremă fiind postate ulterior pe internet.

Cazul adolescentei de 16 ani din Zalău umilită şi bătută crut de un grup de prietene cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani a scandalizat opinia publică, după ce imaginile surprinse cu telefonul mobil de unul dintre martorii la agresiune au devenit virale pe reţele de socializare.

Psihologul şi psihoterapeutul Smaranda Stan (foto jos) a declarat pentru "Adevărul" că adolescenţii ajung să se manifeste violent pe fondul furiei acumulate în interior. 

"În adolescenţă, ca etapă de viaţă, copiii se desprind de adulţi şi de valorile lor. Uneori, în mod extrem, acest lucru se manifestă acţionând tocmai împotriva valorilor universal acceptate, pentru a demonstra independenţă şi autonomie. Nu acesta este, însă, cursul firesc. Agresivitatea este izvorâtă din furie. O emoţie pe care mulţi adolescenţi o ţin bine mascată, mai ales că nu pot sa o exprime împotriva celor care o cauzează. Sunt multe evenimente potenţial traumatizante pe care ei le pot trăi de-a lungul vieţii şi pe care să le gestioneze acumulând furie în interior. Evident pot fi vizibili şi mugurii unor patologii psihologice care rezultă ca urmare a insecurităţii emoţionale în care şi-au derulat existenţa", explică psihologul. 

Potrivit spuselor sale, adicţiile şi consumul de substanţe pot sa reducă din eficienţa intelectuală, capacitatea de a decide fiind. astfel, semnificativ alterată.

Să cultivăm copiilor empatia şi blândeţea

Smaranda Stan semnalează că în filmare este evidentă presiunea grupului, faptul că ceilalţi tineri prezenţi încurajează gestul agresoarelor, îl aclamează şi îl recompensează. "Un alt lucru tipic adolescentin", punctează ea.

În ceea ce o priveşte pe victimă, psihologul afirmă că emoţia centrală a acesteia o reprezintă frica: "Reacţiile fireşti sunt de “luptă”, “fugi” sau “îngheaţă”, ultima dintre ele păstrându-se un interval mai lung de timp, câtă vreme ea nu a spus nimănui. Durerea neîmpărtăşită se amplifică".

Ce lipseşte în toate aceste relaţii, subliniază specialistul, este empatia, sensibilitatea generată de suferinţa celorlalţi, capacitatea de a le înţelege durerea: "Fără acestea, relaţiile umane sunt compromise. Cert este ca empatia se învaţă. Nu ai cum sa o manifeşti dacă nu ai simţit-o. Dacă atunci când te-a durut, ai fost lăsat singur sau mai mult, ai fost umilit pentru neputinţa ta. Este nevoie să cultivam copiilor noştri empatia şi blândeţea. Nu prin discursuri, ci prin gesturi. De la gesturile mărunte faţă cele mai mici fiinţe, până la gesturile faţă de ei. Ei ne aud şi ne copiază lipsa de empatie în ceea ce îi priveşte, în ceea ce privesc ştirile, vizavi de răspunsuri de genul: «Vecinul a dat-o pe vecina afara; bine i-a făcut»!"

Există şi alte forme de agresivitate foarte răspândite, mai puţin pedepsite social, categorie din care fac parte sarcasmul repetat, agresivitatea pe reţelele de socializare, bârfa şi zvonurile neadevărate sau adevărate şi compromiţătoare la adresa cuiva.

Amenzi de 14.000 de lei

Reamintim că în 30 aprilie, pe reţele de socializare a fost publicată o filmare în care o tânără de 16 ani este snopită în bătaie de patru prietene. Poliţiştii s-au autosesizat şi au deschis dosar penal pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe.

În imaginile de o violenţă extremă, apar mai multe adolescente care mai întâi se amuză pe seama amicei lor, apoi încep să lovească cu pumnii şi picioarele şi să o tragă de păr. Victima încearcă să se apere, însă este pusă la pământ de către agresoarele sale şi lovită în continuare. În tot acest timp, de pe margine, se aud vocile unor băieţi care încurajează bătaia, distrându-se. Enervată de faptul că victima a ripostat, una dintre agresoare o loveşte cu ură cu piciorul în burtă şi cu palma peste cap, urlând: "Dai în mine? Tu ştii cine sunt eu? Mă tragi tu pe mine de păr? Ai tupeu să te ridici? Mai ai?"

Adolescenta bătută nu a povestit nimic din cele întâmplate părinţilor, însă după ce filmarea a ajuns în spaţiul online, poliţiştii s-au sesizat din oficiu şi le-au identificat atât pe victimă, câ şi pe agresoare. Victima a depus plângere la poliţie, în prezenţa tatălui. Pentru nerespectarea ordonanţelor militare, persoanele implicate au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 14.000 de lei.

Mai puteţi citi:

VIDEO Imagini şocante. Adolescentă umilită şi bătută crunt de patru prietene. „Ai tupeu să te ridici? Mai ai?“

Fata care şi-a snopit în bătaie prietena, după ce-a fost pusă la zid pe internet: „Aş vrea să nu mă mai ameninţaţi“ 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite