Povestea celui mai frumos castel din lume. A fost construit de Regele Nebun şi l-a inspirat pe Walt Disney
0Castelul Neuschwanstein, devenit celebru în întreaga lume graţie producţiilor Disney, este cunoscut, de altfel, ca fiind Castelul Frumoasei din pădurea adormită. În realitate, această impunătoare construcţie nu are nimic de-a face cu povestea Fraţilor Grimm.
Castelul Neuschwanstein din Germania este cel mai renumit castel din lume. A fost construit de regele Ludovic al II-lea al Bavariei - zis şi Regele Nebun - în anii 1800, impunătorul palat impresionând prin arhitectura extravagantă, peisajul uimitor şi aerul plin de mister ce îl înconjoară.
În mod surprinzător, Neuschwanstein, care s-ar traduce "Noua lebădă de piatră", nu este singurul castel spectaculos construit de monarhul bavarez.
Ludovic al II-lea al Bavariei s-a născut în 1845, fiind fiul cel mare al Prinţului Moştenitor Maximilian şi al Prinţesei Moştenitoare Maria a Prusiei. A fost proclamat Rege al Bavariei pe când avea doar 18 ani, calitate în care, în 1866, a dispus mobilizarea generală prin care Bavaria s-a alăturat Confederaţiei Germane, deci inclusiv Austriei, în războiul împotriva Prusiei. A pierdut, însă, războiul, înfrângerea suferită fiind una costisitoare: Bavaria nu doar că a trebuit să plăteacă Prusiei despăgubiri masive, ci şi să cedeze acesteia unele provincii. În tot acest timp, regele fie a călătorit, fie s-a retras în palatele sale. În ciuda pierderii suferite, era un monarh extrem de popular, mai ales pentru că acesta obişnuia să împartă bani oamenilor cu care se întâlnea în timpul călătoriilor făcute prin regat.
În timp, a dezvoltat o obsesie pentru opera lui Richard Wagner, ale cărui creaţii despre legendele şi eroii germani l-au determinat le Ludovic să îşi dorească să trăiască într-o lume romantică, perfectă. Aşa s-a născut Castelul Neuschwanstein, ca un refugiu, dar şi ca un omagiu adus lui Wagner. Construcţia palatului s-a întins pe parcursul a două decenii, investiţia ridicându-se la 6,2 milioane mărci de aur, de două ori mai mult decât estimările iniţiale. În 1886, la moartea lui, castelul era departe de a fi terminat. Prin decizia prinţului regent Luitpold, Neuschwanstein a fost deschis publicului, demers prin care, în următorii ani, s-a reuşit plata datoriilor. Până la Primul Război Mondial, palatul a devenit o sursă importantă de venituri, ceea ce a permis continuarea investiţiilor.
În fiecare an, circa 1,3 milioane de vizitatori îi trec pragul, Neuschwanstein devenind una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Europa.
Desprins parcă dintr-un basm, palatul a reprezentat sursă de inspiraţie pentru animaţiile lui Walt Disney, care l-a "transformat" în producţiile sale în Castelul Frumoasei din pădurea adormită.
Citiţi şi:
Cinci construcţii de poveste în lume. Unde se află edificiul supranumit „castelul doamnelor“
Bijuterii arhitecturale ale lumii. Arena spectaculoasă care poate găzdui peste 80.000 de persoane