Cinci construcţii de poveste în lume. Unde se află edificiul supranumit „castelul doamnelor“
0Prezentate în basme drept nişte locuri încărcate de romantism, drame şi intrigi, reşedinţe pentru regi şi regine, cavaleri şi domniţe, multe dintre castelele care stau în picioare şi azi au fost construite mai degrabă pentru a servi ca fortăreţe, decât pentru a fascina prin aspectul lor.
Odată cu dezvoltarea industriei armamentului, zidurile groase au devenit demodate, constructorii axându-se pe frumuseţe şi grandoare, şi mai puţin pe lucrările de fortificaţie. Rezultatul? Edificii impunătoare care îţi taie răsuflarea, punţi de legătură între realitate şi fantezie.
Iată cinci dintre cele mai fascinante castele din lume, titlu pe care l-au câştigat fie datorită arhitecturii, fie graţie încărcăturii istorice.
Cetatea Eltz, Germania
Una dintre cele mai frumoase edificii de acest fel din Germania, Cetatea Eltz a fost ridicată în secolul al XII-lea, suferind modificări şi fiind renovată de mai multe ori de-a lungul secolelor. Un detaliu a rămas, în schimb, acelaşi în cele nouă secole de existenţă: cetatea se află în proprietatea aceleiaşi familii care i-a pus temeliile. Turiştii vin aici pentru a admira turnurile uriaşe, unele dinte ele depăşind 30 de metri, dar şi tezaurul ce cuprinde sute de exponate, printre care bijuterii din aur şi argint, monede, arme ori obiecte din porţelan.
Imaginea castelului Eltz a fost imprimată pe bancnota de 500 de mărci germane, care a circulat între 1961 şi 1995, construcţia devenind unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale Germaniei.
Castelul Chenonceau, Franţa
Deşi nu este un castel de poveste, Chenonceau are un farmec aparte. Ridicat pe râul Cher, pe locul unei mori fortificate, edificiul a fost supranumit "castelul doamnelor", datorită personajelor istorice feminine care au stăpânit castelul de-a lungul vremurilor şi, implicit, au adus un plus de eleganţă şi rafinament: Catherine Briçonnet, Diane de Poitiers (amanta lui Henric al II-lea al Franţei), Caterina de` Medici, Louise de Lorraine-Vaudémont (nora Caterinei de` Medici), Madame Dupin (bunica lui George Sand) şi Madame Pelouze.
Castelul Matsumoto, Japonia
Unicitatea acestui castel de secol al XVI-lea din Ţara soarelui răsare este dată de faptul că a fost ridicat pe o câmpie şi nu pe un deal ori pe un munte. Matsumoto este o adevărată bijuterie arhitecturală, ce se remarcă şi prin zidurile sale de culoare neagră, şanţurile cu apă care, odinioară, aveau rol de protecţie, interiorul de lemn, bogata colecţie de arme, dar şi prin grădinile cu cireşi care creează un peisaj feeric primăvara, când dau în floare.
Castelul Cuibul Rândunicii, Ucraina
Construit în special pentru a-i vrăji pe turişti cu apectul său de poveste, acest castel neogotic de mici dimensiuni se află pe un colţ de stâncă la aproximativ 40 de metri de nivelul apelor Mării Negre. Edificiul devenit un simbol al Peninsulei Crimeea a fost ridicat la începutul secolului al XX-lea, în locul unei clădiri din lemn. În prezent, zidurile sale albe adăpostesc un restaurant, castelul fiind folosit de-a lungul timpului în multe producţii cinematografice.
Castelul Alcázar de Segovia, Spania
De departe cel mai frumos castel al Spaniei, Alcázar din Segovia este amplasat pe un pisc stâncos, lucru ce îi conferă un farmec aparte. Construit în forma unei nave, drept fortăreaţă, pentru supravegherea şi apărarea regiunii, edificiul a devenit ulterior palat regal, apoi închisoare şi academie militară. În prezent, el este un castel desprins parcă din poveste, foarte apreciat de către turişti, atât pentru arhitectura lui deosebită, cât şi pentru obiectele de artă pe care le adăposteşte.
Se spune că această construcţie a fost una dintre sursele de inspiraţie pentru designul castelului Cenuşăresei din producţia Disney.
Vă mai recomandăm:
Bijuterii arhitecturale ale lumii. Arena spectaculoasă care poate găzdui peste 80.000 de persoane