Bijuterii arhitecturale ale lumii. Arena spectaculoasă care poate găzdui peste 80.000 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar şi în epoca noastră, a miniaturizării, cele mai mari opere ale umanităţii îşi păstrează încă puterea de a uimi.

În istoria arhitecturii şi ingineriei există o mulţime de structuri care, atunci când au fost terminate, au avut ultimul cuvânt în materie de modernitate, mărime ori îndrăzneală tehnică. Iată trei dintre ele:

Oraşul Interzis

Cel mai mare complex de clădiri păstrate intacte din lume, Oraşul Interzis din Beijing cuprinde 800 de clpdiri cu 9.000 de camere. În prezent, amplasamentul este cunoscut sub numele de "Muzeul Palatului", denumirea anterioară, cea de "Oraşul Purpuriu Interzis", dobândind-o întrucât oamenilor simpli le esta interzisă intrarea, fără o încuviinţare specială.

Clădirile de aici sunt un exemplu de arhitectură chinezească tradiţională, cu un schelet de lemn ce sprijină greutatea acoperişului şi care a fost construit folosindu-se un sistem complicat de console, cu streşini răsucite, acoperişuri înclinate, ţigle decorative, piatră şi umplutură de zidărie în pereţi.

Construcţia a început în 1406 şi a fost finalizată în 1421. Timp de 500 de ani, Oraşul Interzis a fost atât centrul administraţiei guvernamentale, cât şi reşedinţa privată a 24 de împăraţi din dinastia Ming li Quing. În 1925, a fost transformat în muzeu, fiind practic cel mai extins muzeu din lume. Aici pot fi admirate cele mai importante tezaure de artă din China, fiind înregistraţi anual zeci de milioane de vizitatori.

Podul Akashi Kaikyo

Una dintre recentele capodopere inginereşti structurale, podul suspendat Akashi Kaikyo se întinde peste strâmtoarea Akashi din Japonia, între oraşul Kobe şi insula Awaji, fiind, cu cei 3.910 metri ai săi, cel mai lung pod de acest gen din lume. A fost cotat drept cel mai scump pod suspendat construit vreodată (4,3 miliarde de dolari), cu cele mai înalte turnuri (183 metri) şi cu cea mai mare deschidere centrală (1.991 metri).
Primele demersuri pentru construcţia podului datează din 1988, lucrările fiind finalizate un deceniu mai târziu.

Superdomul Louisiana

Cea mai  mare construcţie în formă de dom a lumii este, în acelaşi timp, şi cea mai mare clădire ridicată vreodată din oţel, cu vederile din interior neobstrucţionate de niciun punct de sprijin. Superdomul Louisiana, structură dominantă în New Orleans, SUA, are o suprafaţă suficient de mare încât să găzduiască în arena principală două terenuri de fotbal. Construit cu 163 milioane de dolari, între anii 1971 şi 1975, superdomul a fost visul devenit realitate al omului de afaceri Dave Dixon, pentru a atrage o importantă ligă de fotbal.

În 1987, peste 80.000 de oameni au venit aici pentru a-l asculta pe Papa Ioan Paul al II-lea. În 2005, acest edificiu de o frumuseţe monumentală a devenit adăpost pentru circa 30.000 de oameni care se refugiau din calea uraganului Katrina.

Vă mai recomandăm:

Top 5 minuni arhitecturale ale lumii. Tunelul spectaculos construit la 100 de metri sub nivelul mării

Top 10 cele mai spectaculoase faruri din lume. Cum arată Turnul lui Hercule din Spania, construcţia veche de 1.900 de ani

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite