Pelerin pe două roţi. Un jurnalist din Sălaj descoperă pe bicicletă frumuseţile ascunse ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 18 iunie, trei tineri sălăjeni au pornit într-o expediţie îndrăzneaţă: un circuit parcurs pe bicicletă şi cu rucsacul în spate, cu destinaţia Muntenegru, Bosnia şi Croaţia, pentru a descoperi frumuseţile mai puţin cunoscute ale meleaguri.

Călătorului îi şade bine cu drumul, spune un vechi proverb ce pare să fie deviza sălăjeanului Călin Pavăl. Mare iubitor al frumuseţilor naturii şi pasionat de mersul cu bicicleta, Călin, jurnalist al publicaţiei online salajulpursisimplu.ro, a pornit, în urmă cu aproape două săptămâni, într-o călătorie de 1.500 kilometri, pe două roţi, din Sălaj, în Alpii Dinarici şi coasta Adriaticii.

Şi-a început aventura în 18 iunie, alături de doi prieteni, cu scopul de a descoperi minunăţiile din Muntenegru, Bosnia şi Croaţia, iar dacă totul decurge conform planului, în 11 iulie ar trebui să revină acasă.“De 11 ani, facem anual turnee pe bicicletă prin ţară. A venit momentul să mergem mai departe, să explorăm şi alte locuri”, ne-a mărturisit Călin.

Călătorie cu România în suflet

Alături de prietenii săi, descoperă lumea pe bicicletă, folosindu-se doar de o hartă simplă, de hârtie, fără vreun sprijin logistic şi fără însoţitor. Pentru că “senzaţia aceea de libertate pe care o ai când pedalezi prin locuri frumoase este aproape de neegalat”.

Experienţa fiecărei zile, impresiile aventurierului român dornic să cunoască lucruri, locuri şi oameni noi sunt expuse, cu conştiinciozitate, într-un jurnal de călătorie online. “Din start, vreau să spun că sînt un mare fan al României, aici există atât de multe locuri frumoase, încât nu aş putea să nu-mi iubesc ţara. Ce legătură are asta cu turneul pe bicicletă care mă poartă pe cu totul alte meleaguri? Are, pentru că de acolo am plecat şi, oriunde aş fi, port cu mine toate locurile ălea frumoase pe care le-am văzut şi care fac, de acum, parte din mine”, ţine să precizeze Călin încă din prima relatare postată de pe meleaguri muntenegrene.

image

Peisajele, oamenii, întâmplările, chiar şi micile detalii ale vieţii cotidiene din ţările pe care le vizitează îşi găsesc locul în impresiile de călătorie atât de artistic expuse şi care te teleportează, parcă, alături de cei trei aventurieri sălăjeni. “E aproape o senzaţie ireală să stai pe coasta muntelui, iar sub tine, la vreo 200 de metri, Marea Adriatică, golful Kotor, înconjurat de stânci uriaşe, de un albastru viu, să-ţi întoarcă privirea prin reflexiile soarelui oglindit în apa mării. Adică, da, am mai văzut imagini din zonă, în timpul pregătirii turneului ăsta pe bicicletă, dar, cu toate astea, stând acolo, cu marea la picioarele tale, îţi vine greu să crezi că aşa ceva există, că nu e doar rodul imaginaţiei”, povesteşte jurnalistul, la capătul unei călătorii de două zile, în care a traversat cu bicicleta şi cu bagajele în spate, Alpii Dinarici din Muntenegru, de la nord la sud.

În căutarea liniştii şi a splendorii

Traseul a fost astfel conceput încât să permită echipajului din Sălaj să descopere locurile mai puţin cunoscute ale celor trei state. Nu autostrăzi, staţiuni agitate, terase şi plaje înţesate de turişti, ci vestigii, mănăstiri şi biserici de piatră, sate de munte, fortificaţii. Pentru toate aceste minunăţii, pelerinii noştri luptă nu doar cu pantele abrupte, ci şi cu soarele arzător şi cu temperaturile ce nu de puţine ori au depăşit 40 de grade. În ciuda acestor greutăţi, niciunul nu regretă decizia de a porni în această acţiune îndrăzneaţă. Singura lor grijă este că ar putea rămâne fără bani şi mâncare şi că ar putea fi nevoiţi să se întoarcă mai repede decât şi-au propus.

image

“Oriunde ajungem, vorbim despre Sălaj şi despre locurile frumoase de acasă”

Peste tot pe unde ajung, cei trei trezesc curiozitatea oamenilor. Contextul este exploatat la maxim, pentru că sălăjenii noştri nu pierd nicio ocazie de a vorbi celor cu care se întâlnesc despre zona din care se trag. “Suntem aici să descoperim lumea, dar, în acelaşi timp, să ne promovăm originile. Toţi se arată interesaţi de unde venim şi de ce facem asta. Iar noi întotdeauna vorbim despre Sălaj şi despre locurile frumoase de acasă”, explică exploratorul.

Şi pentru că este mândru de originile sale, pe oriunde ajunge vorbeşte româneşte cu glas tare, ca să fie sigur că străinii află că e român. Iar reacţiile celor cu care se întâlneşte în călăoria sa sunt pe măsura mândriei din sufletul lui Călin: “Când cei de aici dau cu ochii de noi şi îşi dau seama că sîntem români, se uită la noi cu admiraţie, ba chiar ne şi arată asta prin respectul cu care ne salută ori ne vorbesc. Cuvântul “romanians” rostit de ei e unul plin de respect. Şi, sincer, chiar şi asta, să-i văd prinvindu-ne cu respect, pe noi, românii, şi deja parcă am mai spălat puţin din ruşinea celor care au dat năvală în lume să murdărească, prin ceea ce fac, imaginea românilor”.

Descoperă lumea, după ce a descoperit Sălajul

După cum precizează jurnalistul, această ultimă expediţie reprezintă o extensie a proiectului “Descoperim Sălajul”, pe care l-a demarat în urmă cu circa 12 ani şi al cărui obiectiv îl reprezintă explorarea şi promovarea frumuseţilor ascunse ale judeţului. Prima aventură pe bicicletă datează din 2005, când, împreună cu prietenul său Deak Zoltan, a organizat un turnei de promovare a Sălajului în Transilvania. Au fost 1.200 de kilometri parcurşi pe două roţi, în 14 zile, prilej cu care au împărţit pliante cu obiectivele turistice ale judeţului.

Vă mai recomandăm:

Povestea Paulei Todoran, atleta care va reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Rio 2016: a alergat cât să facă de două ori ocolul Pământului

Pasiune costisitoare: un german stabilit în Sălaj investeşte bani noi în bani vechi

Aventură de coşmar pe tărâm thailandez. Patru tineri din Zalău au văzut moartea cu ochii după ce ambarcaţiunea în care se aflau a naufragiat

Bunul samaritean din Sălaj. Cine este femeia care atinge cu fapte bune vieţile celor năpăstuiţi

„Aurul mov“ cu care o tânără din Sălaj a dat lovitura în afaceri: cultivă lavandă şi face produse artizanale cu care i-a înnebunit pe francezi şi pe italieni

Ce presupune meseria de doula. Povestea uneia dintre singurele femei din Ardeal care practică îndeletnicirea exotică

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite