Neobişnuita căsnicie a lui Albert Einstein. Ce reguli stricte i-a impus omul de ştiinţă primei lui soţii

0
0
Mariajul lui Albert şi Mileva a durat 16 ani FOTO blogs.scientificamerican.com
Mariajul lui Albert şi Mileva a durat 16 ani FOTO blogs.scientificamerican.com

În zilele noastre, contractele prenupţiale nu sunt ceva neobişnuit. De-a lungul istoriei, căsătoriile erau negociate de familiile bogate şi influente, pecetluite de contracte care stabileau clar obligaţiile fiecărei părţi.

Contractele prenupţiale se încheie între cei doi soţi înainte de oficializarea căsătorie şi cuprinde clauze precise ce stipulează modul în care vor fi împărţite bunurile în cazul unui eventual divorţ. În unele situaţii, poate interveni şi contractul postnupţial, pe care partenerii îl semnează în timpul mariajului şi care include condiţii de care depinde continuarea şi îmbunătăţirea relaţiei de cuplu.

Un astfel de contract i-a avut ca semnatari pe celebrul om de ştiinţă Albert Einstein şi prima lui soţie, Mileva Marić. Einstein a cunoscut-o în 1896, la Institutul Politehnic din Zurich, Maric fiind cu patru ani mai mare decât el şi singura femeie care studia fizica la Institut. În timp, prietenia ce s-a legat între ei graţie intereselor comune a evoluat, cei doi unindu-şi destinele în ianuarie 1903. Au avut trei copii: Lieserl (decedată la vârsta de 1 an), Hans Albert şi Eduard.

La 11 ani de la căsătorie, Mileva şi Albert au căzut de acord că între ei nu mai era nimic, însă, de dragul copiilor, ai scos din calcul un eventual divorţ. În schimb, marele fizician i-a impus nevestei o serie de condiţii, pe care, susţine Walter Isaacson, în volumul "Einstein: Viaţa şi universul său", i le-a cuprins într-o listă:

1. Te vei asigura că am ordine în haine, că voi primi trei mese regulate în cameră, că dormitorul şi biroul sunt curate, iar biroul nu este folosit de nimeni altcineva.

2. În plus, vei renunţa la orice relaţie personală cu mine, în măsura în care nu sunt necesare din motive sociale. Mai precis, vei renunţa la a cere să stau cu tine acasă ori să călătoresc cu tine.

3. Vei respecta următoarele aspecte în ceea ce priveşte relaţia pe care o ai cu mine: nu vei avea pretenţia la niciun gest de intimitate, nici nu îmi vei reproşa acest lucru în vreun fel; vei înceta să mi te adresezi dacă îţi cer asta; vei părăsi de îndată dormitorul ori biroul, fără să te împotriveşti, dacă o voi cere.

4. Nu mă vei deprecia în faţa copiilor nici prin cuvinte, nici prin comportament".

Mileva a fost de acord cu toate aceste solicitări dure venite din partea soţului ei, însă doar pentru puţin timp. În 1914, la doar câteva luni după semnarea neobişnuitului contract postnupţial, Mileva şi-a schimbat părerea, şi-a luat cei doi copii şi l-a părăsit pe Albert Einstein. Au divorţat abia în 1919, fără a se mai vedea în tot acest timp.

Mai puteţi citi:

Ciudăţeniile unui geniu al muzicii. Compozitorul care îşi număra boabele de cafea

Povestea neobişnuită a surorilor cu cel mai lung păr. Cum au făcut avere cu podoaba lor capilară

Zalău


Ultimele știri
Cele mai citite