Motivarea judecătorilor în dosarul poliţistului care şi-a mutilat colegul. Martor la agresiune: „De o oră îl bate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În motivarea arestării preventive, poliţistului de la Ordine Publică i se reproşează că nu a manifestat compasiune faţă de victima care se văita sub ploaia de pumni şi picioare încasate, dar şi că a generat fapte antisociale, deşi este apărător al legii.

Tribunalul Sălaj a dat publicităţii motivarea arestării preventive a agentului de poliţie Ioan Alin Onica, al cărui nume apare atât într-un dosar de tentativă la omor, cât şi în unul de trafic de droguri. Agentul în vârstă de 26 de ani, de la Compartimentul ordine publică din cadrul Poliţiei Şimleu Silvaniei, a ajuns în spatele gratiilor în urmă cu o săptămână, după ce a fost la un pas de a-şi ucide în bătaie colegul de serviciu.

Potrivit motivării arestului preventiv, în 16 ianuarie 2018, inculpatul, aflat în stare de ebrietate, la plecarea de la Cabana Brădet din Şimleu - unde poliţiştii au petrecut după bilanţul anual al instituţiei - pe fondul unui conflict spontan pe care l-a avut cu colegul său de serviciu Mircea Gaidoş, i-a aplicat acestuia multiple lovituri cu pumnii şi picioarele în diverse zone ale corpului, provocându-i leziuni grave. "Agresiunea a avut loc într-o zonă izolată pe un teren proprietatea martorilor, care auzind strigătele de disperare, însă tocmai datorită acestor strigăte aceştia au preferat să stea în casă şi să nu intervină între cei doi, au anunţat organele de poliţie şi abia atunci inculpatul a încetat să exercite acte de violenţă asupra persoanei vătămate. Din depoziţiile martorilor, reiese faptul că inculpatul îi aplica victimei lovituri cu piciorul de sus în jos, iar persoana vătămată nu riposta deloc, ci doar se văita", se arată în document.

"De o oră îl bate"

Când echipajul de poliţie solicitat să intervină a ajuns la faţa locului, Onica continua să îi împartă pumni şi picioare victimei sale. "De o oră îl bate", ar fi spus persoana care a sunat la 112. A fost necesară intervenţia organelor de poliţie pentru ca inculpatul să înceteze actele de agresiune. Doar întâmplarea a făcut ca cei doi martori agenţi de poliţie la rândul lor să ajungă la timp şi să intervină în aplanarea conflictului, astfel încât s-a evitat producerea unei tragedii", a precizat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Sălaj.

Conform sursei citate, constatările preliminare ale medicilor legişti au stabilit că persoana vătămată a suferit multiple leziuni aplicate cu un corp dur la nivelul regiunii cefalice şi toraco-abdominale. La examinarea computerizată şi la examenul chirurgical s-au evidenţiat tumefacţii la nivelul capului, fracturi ale oaselor nazale, maxilarului şi mandibulei, multiple fracturi costale cu deplasare, fracturi arcuri costale cu deplasare şi încălecare,  hemitorace drept, dar şi fracturi la nivelul hemitoracelui stâng, şi pneumotorax. Toate aceste leziuni traumatice, susţin legiştii, au pus în primejdie viaţa victimei. "În raport cu numărul şi intensitatea loviturilor, lovituri repetate puternice care au cauzat fracturi multiple cu deplasare la nivelul toracelui şi la nivelul capului, aplicate cu pumni şi picioare şi cu zonele lezate respectiv zona capului şi zona toracelui, leziunile fiind de natură a pune în primejdie viaţa victimei reiese intenţia inculpatului de a suprima viaţa victimei, toate acestea duc la concluzia că încadrarea juridică corectă este cea de tentativă de omor", a precizat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Sălaj.

Pierderi de memorie

În faţa instanţei, poliţistul agresor şi-a recunoscut fapta şi că o va ajuta pe victimă atât fizic, cât şi moral. De asemenea, a declarat că nu îşi aminteşte motivele pentru care a devenit agresiv, însă judecătorul a apreciat "parţial nesincere" aceste afirmaţii "în contextul în care acesta nu a avut probleme în a reda detalii despre momentul anterior părăsirii localului unde s-a desfăşurat petrecerea la care participase împreună cu persoana vătămată, dar nici în ce priveşte numele şi implicit recunoaşterea martorilor sosiţi la faţa locului şi care au pus capăt agresiunii".

Mai mult decât atât, el a susţinut că un martor i-ar fi atras atenţia că persoana pe care o loveşte este colegul său, afirmaţie contrazisă de declaraţiile celor care au asistat la agresiune. "Astfel, martorul BD a precizat că el l-a întrebat pe inculpat cine este victima pe care inculpatul o agresa şi o înjura, iar el personal a recunoscut victima doar la spitalul din Şimleul Silvaniei, identificându-l ca fiind colegul său, neputând să îşi de seama până atunci de identitatea persoanei vătămate. Aceleaşi susţineri le-a făcut şi martorul PRC", menţionează judecătorul de la Tribunalul Sălaj.

A cerut arest la domiciliu

Prin avocatul său, a cerut măsura arestului la domiciliu, exprimându-şi regretul faţă de cele întâmplate. Judecătorul a fost, însă, de neclintit, subliniind faptul că există elementel multiple care pun în evidenţă intenţia poliţistului de a-şi ucide colegul: "Având în vedere modul de acţionare a inculpatului, dar şi pregătirea sa, este evident că acesta a putut cel puţin să prevadă rezultatul faptei sale şi, implicit, a acceptat posibilitatea suprimării vieţii persoanei vătămate. Mai mult, judecătorul de drepturi şi libertăţi nu poate face abstracţie de numărul mare de lovituri aplicate, de intensitatea lor şi de numărul şi gravitatea leziunilor suferite de persona vătămată, dar şi de împrejurarea că a fost necesară intervenţia organelor de poliţie pentru ca inculpatul să înceteze actele de agresiune. Doar întâmplarea a făcut ca cei doi martori, agenţi de poliţie la rândul lor, să ajungă la timp şi să intervină în aplanarea conflictului, astfel încât s-a evitat producerea unei tragedii".

Mai mult decât atât, spune magistratul, inculpatul, prin prisma profesiei sale, are obligaţia "de a se abţine de la comiterea oricăror fapte antisociale, cu atât mai mult de la comiterea unor infracţiuni de o gravitate extremă" şi  "de a interveni ca apărător al legii în cazul unor astfel de situaţii, nicidecum de a le genera. O persoană care are astfel de calităţi trebuie să se abţină la a comite astfel de fapte".

Poliţist pericol public

În aceste condiţii, instanţa a apreciat că privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică: "Lăsarea în libertate a acestuia ar genera un sentiment de insecuritate socială, în sensul că justiţia nu acţionează suficient de ferm împotriva unor manifestări infracţionale cu un accentuat pericol social", mai spune sursa citată. În plus, măsura a fost considerată necesară şi pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal.

Pe fir au intrat şi procurorii DIICOT Sălaj, care au deschis un dosar penal pentru consum şi trafic de droguri, în condiţiile în care, susţin surse judiciare, rezultatele analizelor toxicologice în cazul agresorului şi victimei sale ar fi indicat că aceştia au consumat droguri în seara respectivă. Aceleaşi surse au precizat că oamenii legii ar fi descins la domiciuliul lui Onica, unde ar fi găsit substanţe susceptibile a fi droguri.

Mai puteţi citi:

Suspiciuni de consum de droguri în cazul agresiunii dintre poliţişti. Procurorii DIICOT au intrat pe fir

Poliţist arestat pentru tentativă de omor, după ce şi-a bătut măr colegul de serviciu. Cei doi se întorceau de la petrecerea prilejuită de bilanţul anual al instituţiei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite