INTERVIU BOGDAN HOSSU, LIDER SINDICAT: „Nu mă gândesc să intru vreodată în politică!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintelui CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu
Preşedintelui CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, prezent, ieri, la Zalău pentru a participa la Gala Presei Sălăjene, a acordat un interviu pentru „Adevărul de Seară“.Bogdan Hossu recunoaşte că, pentru mulţi colegi de-ai lui, activitatea sindicală a reprezentat o trambulină pentru a intra în politică. Totuşi, el este nemulţumit de rezultatele acestora în Parlament.

Reporter ADS: V-aţi gândit vreodată să intraţi în politică?
Bogdan Hossu: Nu! Şi nici nu mi se pare normal. Cred că fiecare instituţie sau persoană dintr-o instituţie trebuie să rămână pe poziţia sa, din două motive. Primul: când ieşi din făgaşul tău, nu mai eşti susţinut de instituţia respectivă şi trebuie să munceşti foarte mult pentru a-ţi reface imaginea pe un alt plan. Al doilea motiv: moştenim o situaţie în care practic toate structurile societăţii civile sunt politizate şi nu este normal. Trebuie făcută o ruptură clară între structura respectivă a societăţii civile şi politică.


Rep. ADS: Aşadar, nici nu v-aţi gândit să candidaţi la preşedinţia României?

B.H.: Nu. Cred că fiecare trebuie să-şi respecte rolul pe care-l are. Instituţia sindicală are o viaţă internă care nu se vede de afară. Muncim din greu pentru a dobândi credibilitate în faţa membrilor de sindicat. Dacă un om din componenţa structurii sindicale se rupe de aceasta, credibilitatea cade. Ţinta mişcării sindicale este diferită faţă de ţinta politică. Un politician trebuie să se adreseze tuturor structurilor societăţii civile, în timp ce obiectivul mişcării sindicale este să colectăm cât mai mulţi reprezentanţi ai salariaţilor.


Rep. ADS: Ce părere aveţi despre colegii dumneavoastră care au intrat în politică?
B.H.: Fiecare face ceea ce doreşte. Însă mi se pare incorect faţă de instituţia sindicală. Se foloseşte activitatea sindicală ca o trambulină în interes personal. Aporturile legislative ale celor zece colegi din Parlament sunt inexistente, din câte am observat. Nu i-am văzut pe niciunul protestând public vreodată. Politicienii cred că politizând structurile societăţii civile vor avea un suport sau o penetrare mai bună. Însă istoria recentă a demonstrat că nu este adevărat, singurul lucru obţinut fiind o pierdere a credibilităţii. Nu neg că activitatea sindicală reprezintă o pepinieră puternică pentru politică.


Rep. ADS: Care sunt priorităţile în acest moment?
B.H.:  Apariţia urgentă, până în 15 decembrie, a unei legi a şomajului tehnic, deoarece în ianuarie, februarie va fi nevoie de ea, şi a doua, fundamentală, aceea a carnetelor de muncă. Conform noului Cod al Muncii acestea dispar la 31 decembrie 2010, însă legea nu spune cum vor proba lucrătorii ajunşi la pensie faptul că au muncit şi au contribuit. Angajatorul ar trebui să elibereze o fişă în fiecare lună, însă legea nu specifică nimic în acest sens.


Lider sindical de 20 de ani
Bogdan Hossu este liderul Cartel Alfa din anul 1990, de la înfiinţarea sa. Hossu s-a născut în 1953 şi este de formaţie inginer electronist, până în 1990 lucrând la Institutul de Cercetări pentru Componente Electronice Bucureşti.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite