Frigul ne-a luat din nou prin surprindere. Elevii din Zalău stau înfofoliţi în şcolile neîncălzite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele şcoli şi-au scurtat programul din cauza frigului
Unele şcoli şi-au scurtat programul din cauza frigului

Deşi, oficial, sezonul de încălzire a început din 15 septembrie, mai multe şcoli şi licee din Zalău funcţionează şi acum cu caloriferele. În unele dintre ele, căldura va porni abia de la mijlocul lunii noiembrie.

Întârzierea cu care au început lucrările de montare a centralelor termice în şcoli şi problemele apărute pe traseu fac ca, în acest moment, zece şcoli şi licee din Zalău să funcţioneze cu caloriferele reci. Dacă până acum acest lucru nu a pus prea mari, temperaturile de afară fiind relativ generoase, weekend-ul a adus temperaturi negative noaptea şi modeste ziua, fapt ce a făcut ca atmosfera din sălile de clasă neîncălzite să fie cam... glacială.


Soluţia găsită de şcolile gimnaziale a fost reducerea duratei orelor de curs de la 50 la 40 de minute, şi a pauzelor, de la 10 la 5 minute. ”Am înţeles că nu sunt şanse să se dea drumul în următoarele zile la căldură, aşa că le-am transmis şcolilor că pot să ia în discuţie, în Consiliul de Administraţia, varianta reducerii duratei orelor şi a pauzelor. Din câte ştiu, în acest moment doar Colegiul Naţional ”Silvania”, Liceul Sportiv ”Avram Iancu”, Liceul de Artă ”Ioan Sima” şi Şcoala ”Corneliu Coposu” au căldură, iar de mâine va avea şi Şcoala ”Simion Bărnuţiu”. Pentru celelalte, mai durează, din păcate”, ne-a explicat situaţia inspectorul şcolar general al judeţului, Maria Pop.


În această situaţie s-a ajuns după ce municipalitatea a decis să renunţe la sistemul centralizat de încălzire din oraş, în instituţiile subordonate primăriei începând, în urmă cu câteva luni, demersurile de montare a unor centrale termice pe gaz. Din anumite motive, unele ţinând de neseriozitatea firmelor care au câştigat licitaţiile, lucrările se derulează într-un ritm extrem de lent, astfel că zecedin oraş sunt neîncălzite, la aproape două săptămâni de la debutul oficial al sezonului de încălzire.

Citeşte şi Lecţie de austeritate în şcolile din Zalău: copiii stau în frig, fără cornuri şi fără lapte

O plantă ar putea scoate din criză şi agricultura şi producţia de energie

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite