FOTO UDMR a strâns 13.557 de semnături pentru referendumul referitor la regionalizare. Scrutinul ar scoate din bugetul judeţului peste 500.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Listele cu semnături au fost predate secretarului judeţului FOTO Adevărul
Listele cu semnături au fost predate secretarului judeţului FOTO Adevărul

Primul referendum organizat la nivel judeţean ar putea avea loc, în Sălaj, în luna decembrie. Este vorba despre referendumul prin care UDMR vrea să-i întrebe pe sălăjeni dacă sunt de acord cu regionalizarea, dar şi ce variantă de regionalizare ar prefera: cea propusă de USL sau cea promovată de UDMR, cu Sălajul într-o regiune cu Satu Mare şi Bihor.

UDMR Sălaj a depus, luni, 14 octombrie, la Consiliul Judeţean Sălaj, listele cu 13.557 de semnături adunate de la populaţia cu drept de vot din Sălaj. Demersul face parte din încercarea uniunii de a determina Consiliul Judeţean Sălaj să organizeze un referendum prin care să-i consulte pe sălăjeni cu privire la regionalizare. Dacă va fi aprobat, referendumul va fi o premieră în Sălaj, pentru că până acum în judeţ au fost organizate doar referendumuri naţionale.

Potrivit vicepreşedintelui UDMR Sălaj, Csoka Tiberiu, pentru a se putea cere organizarea referendumului, UDMR trebuia să adune minimum 10.290 de semnături, adică 5 la sută din populaţia cu drept de vot a judeţului. Listele cu semnături, însoţite şi de un proiect de hotărâre a Consiliului Judeţean Sălaj privind organizarea referendumului, au fost predate secretarului judeţului Sălaj, Cosmin Vlaicu, acesta urmând să verifice legalitatea procedurii de strângere a semnăturilor, precum şi legalitatea proiectului de hotărâre.

Dacă acest prim pas va trece de verificarea de legalitate a secretarului judeţului, demersul va fi supus, timp de 30 de zile, dezbaterii publice iar apoi aprobării consilierilor judeţeni. Dacă aceştia vor vota în favoarea lui, în luna decembrie vom fi chemaţi la referendum, pentru a răspunde la trei întrebări:

1.    Sunteţi de acord ca atribuţiile de la nivel local şi judeţean să nu fie transferate, centralizate, la nivel regional?
2.    Sunteţi de acord ca cele 8 regiuni de dezvoltare actuale să fie regândite, reorganizate, în regiuni de dezvoltare economică cu 2-4 judeţe?
3.    Sunteţi de acord ca judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj să constituie o regiune de dezvoltare economică?


După cum a admis şi Csoka Tiberiu, costurile organizării referendumului ar urma să fie suportate de către Consiliul Judeţean Sălaj. Nivelul acestor costuri va fi aproximativ egal cu cel de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, din iulie 2012. Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Oana Ciobanu, în Sălaj s-a cheltuit, efectiv, cu acel referendum, 564.026 de lei.

 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite