De Noaptea Muzeelor, învaţă să dăruieşti. Ce evenimente au pregătit organizatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activităţile se vor derula pe parcursul a trei zile FOTO Adevărul
Activităţile se vor derula pe parcursul a trei zile FOTO Adevărul

Evenimentul major al lumii muzeale - Noaptea Europeană a Muzeelor - va fi marcat şi la Zalău, la finele acestei săptămâni, printr-o serie de activităţi interesante dedicate în special copiilor şi familiilor cu copii.

Pe parcursul a trei zile, publicul zălăuan este invitat să ia parte de o serie de activităţi interesante organizate cu prilejul Nopţii Europene a Muzeelor.
Dacă în alte oraşe din ţară, manifestările prilejuite de acest eveniment major al lumii muzeale se desfăşoară într-o singură zi, la Zalău, ele se vor derula de vineri până duminică, pentru a celebra şi un alt moment special: 66 de ani de la înfiinţarea Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJAI) Zalău.

O expoziţie pe tema darului, un târg al micilor colecţionari, ateliere de realizat batiste cu motive populare româneşti, de desen, de xilogravură, iniţiere în tehnicile de luptă ori întreceri de tras cu arcul sunt doar câteva dintre acţiunile pe care specialiştii Muzeului Judeţean le-au pregătit pentru acest sfârşit de săptămână.
"În acest an ne-am gândit că este momentul foarte potrivit pentru o expoziţie de excepţie, care să deschidă şirul evenimentelor dedicate Nopţii Europene a Muzeelor. O expoziţie prin care vrem să oferim comunităţii un concept expoziţional mai atractiv, care nu presupune doar o înşiruire de piese în vitrine", a precizat Corina Bejinariu, directorul Muzeului din Zalău. Potrivit spuselor sale, expoziţia "Daruri pentru zei" prezintă conceptul darului, de la ofranda, către zei, în lumea neolitică, până la darul în contextul schimburilor sociale din satul tradiţional.

"Şi vernisajul va fi un pic mai altfel, pentru că vom reconstitui un ritual. Expoziţia va avea în cuprinsul ei şi un traseu în care să ne exersăm abilitatea de a dărui, în speranţa că vom îmbuna şi vom primi graţia zeilor. Va fi un traseu cu indicii, în care vizitatorul trebuie să treacă de la un segment la celălalt, trebuie să depună o ofrandă, pe care o să o primească de la noi, şi va vedea ulterior dacă tot parcursul acesta i-a fost benefic sau dacă n-a avut eficienţa scontată", a mai spus oficialul MJAI Zalău.

Ateliere pentru cei mici

În zilele de sâmbătă şi duminică, în curtea instituţiei, vor fi organizate mai multe ateliere dedicate în special copiilor de vârstă şcolară şi familiilor cu copii. Aici, cei mici vor avea ocazia să admire o expoziţie de uniforme militare şi maşini de epocă, să înveţe să coasă pe etamină, să confecţioneze figurine din baloane colorate şi figurine jucăuşe din linguri de lemn, dar şi să ia parte la antrenamente militare în replici după echipamente antice.

Nu va lipsi nici tradiţionalul eveniment "Fii ghid pentru o noapte la Muzeu", în cadrul căruia elevi de gimnaziu vor face ghidaje în zona de istorie veche a expoziţiei. Ziua de sâmbătă se va încheia cu un concert de muzică interbelică - "Hai să ne-ntâlnim sâmbătă seara!" - al elevilor de la Liceul de Artă "Ioan Sima" din Zalău.
Şi în acest an, părinţii şi copiii sunt invitaţi să ia parte la diverse concursuri în care să îşi testeze cunoştinţele în domeniul istoriei ori abilităţile în trasul cu arcul la ţintă.

"Daruri către muzeu"

Ca element de noutate, organizatorii au pregătit campania "Daruri către muzeu", prin care cei interesaţi pot dona Muzeului obiecte vechi din ultima sută de ani. "Este un demers pentru sensibilizarea comunităţii pentru a dona obiecte vechi, ca să ne permită să ne creştem colecţiile, dar şi pentru a sublinia importanţa actului donării. Nu este niciun loc mai potrivit de a păstra şi a pune în valoare aceste obiecte care fac parte din fiinţa noastră şi ne definesc", a precizat reprezentantul organizatorilor. Gestul zălăuanilor va fi răsplătit cu bilete de tombolă.

Vă mai recomandăm:

Expoziţie cu miros de sarmale. Cum arătau oalele în care se gătea odinioară tradiţionalul preparat culinar VIDEO

Din adâncul pământului, în expoziţie. Cum ajunge un obiect de patrimoniu, piesă de muzeu

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite