Expoziţie cu miros de sarmale. Cum arătau oalele în care se gătea odinioară tradiţionalul preparat culinar VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia itinerantă a poposit pentru aproape două luni în Zalău, cei interesaţi să admire minunatele piese ceramice fiind aşteptaţi la Galeria de Artă până în 28 aprilie.

Zeci de oale de lut din mai multe zone ale ţării sunt expuse, în această perioadă, la Galeriile de Artă "Ioan Sima" din Zalău, în cadrul evenimentului "Oala de sarmale a bunicii", un demers rezultat prin colaborarea dintre cinci instituţii muzeale: Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Ţăranului Român Bucureşti, Muzeul Astra din Sibiu şi Muzeul Satului Bănăţean Timişoara.

Începând de astăzi, 9 martie, şi până în 28 aprilie, publicul este invitat să vadă cele mai frumoase şi reprezentative piese ceramice din colecţiile muzeelor amintite, etalate în contextul unui interior ţărănesc specific satului tradiţional. "Este aşadar <<Oala de sarmale a bunicii>>, o bunică care a făcut sarmale în mai multe zone din ţară, după cum se vede după piese expuse, pentru că avem o colaborare între cinci muzee din ţară. Fiecare a pus, ca într-un fel de joc, şapte piese dintre cele mai reprezentative, astfel încât a rezultat, practic, o colaborare care se materializează în cale mai frumoase şi cele mai reprezentative piese pe care le are fiecare muzeu", a precizat etnologul Camelia Burghele, din cadrul Muzeului zălăuan.

La rândul său, directorul instituţiei, Corina Bejinariu, a explicat că tema evenimentului expoziţional "izvorăşte din preocupările societăţii actuale privind alimentaţia sănătoasă şi nevoia de întoarcere la mâncarea cu gust, autentică, ca o reacţie la proliferarea produselor de tip fast-food".

Manifestarea a avut un caracter dual, îmbinând tema oalei de sarmale cu cea a gastronomiei ţărăneşti, respectiv piesele vechi, cu cele noi, făcute, însă, pe tiparele de odinioară. Acest din urmă aspect a fost posibil graţie meşterului popular Csibi Csaba, care a făcut o demonstraţie la roata de olar, pentru a arăta curioşilor tehnica prin care lutul se transformă într-o oală pentru sarmale.

Meşterul olar Csibi Csaba

Demonstraţie de olărit - Csibi Csaba

Vă mai recomandăm:

Premia Musei 2017. Cine sunt sălăjenii premiaţi pentru implicarea în viaţa comunităţiiâ

"Noi despre noi", ghidul-manual prin care Sălajul îşi promovează zestrea cultural-istorică

Din adâncul pământului, în expoziţie. Cum ajunge un obiect de patrimoniu, piesă de muzeu

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite