Dacian Cioloş, de pe hotarul din Pericei la Palatul Victoria. Povestea sălăjeanului care a făcut de mic pasiune pentru agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine e Dacian Cioloş. Persoana nominalizată de preşedintele Klaus Iohannis pentru a forma un nou guvern s-a născut la Zalău, în urmă cu 46 de ani, dar cea mai mare parte a copilăriei şi a tinereţii şi-a petrecut-o la Pericei, lucrând în agricultură.

”Se vedea că îi placea agricultura încă de când era mic, după cum ţinea sapa în mână”, povesteşte primarul comunei sălăjene Pericei, Boncidai Csaba. Mama premierului este de loc din acest sat, iar Dacian Cioloş alegea să îşi petreacă fiecare vacanţă şi fiecare weekend la bunicii pe care îi avea acolo, ajutându-i să facă ceea ce ştiu locuitorii din Pericei să facă cel mai bine: să cultive ceapă. O vreme a cultivat el însuşi terenurile de la Pericei, amenajându-şi chiar şi sere în care cultiva spanac.

Cine e Dacian Cioloş. Bunicul său l-a format ca om


Bunicul lui Dacian Cioloş, Dumitru Brânduş, mai trăieşte şi azi. Are 94 de ani şi, deşi nu mai cultivă ceapă, este încă în putere şi se bucură de fiecare vizită a nepotului, care nu ratează nici o ocazie ca, ori de câte ori poate, să ajungă şi la Pericei atunci când vine în România. În urmă cu câţiva ani povestea pentru Adevărul că a învăţat-o şi pe soţia nepotului său, o franţuzoiacă pe nume Valerie, să cultive ceapă.

ciolos

”Acasă, la ţară, alături de cel care mi-a inspirat copilăria şi devenirea - Bunicul”, scria, în urmă cu câteva săptămâni, pe Facebook, Dacian Cioloş

Cine e Dacian Cioloş. CV-ul premierului

Dacian Cioloş s-a născut la Zalău, în 27 iulie 1969. Studiile liceale şi le-a făcut la Liceul Agricol din Şimleu Silvaniei (actualul Liceu Tehnologic ”Ioan Ossian”), după care a fost admis la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, pe care a absolvit-o în 1994, devenind inginer horticultor. După absolvirea facultăţii, a făcut studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producţie şi Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franţa, iar apoi a făcut şi un master ştiinţific în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare şi rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) şi Université Montpellier I. După absolvirea masteratului, a lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare rurală a Direcţiei Generale de Agricultură, iar apoi devine coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă şi rurală la Centrul Internaţional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă – CICDA în cooperare cu Asociaţia Naţionala de Dezvoltare Agricolă – ANDA, Franţa.


În administraţia centrală din România intră în ianuarie 2005, când este angajat pe postul de consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Gheorghe Fluture. În 2007 este numit subsecretar de stat pentru Afaceri Europene pentru ca, după câteva luni, să devină ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În februarie 2010, intră în echipa Comisiei Europene conduse de Jose Manuel Baroso, în calitatea de comisar pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Şi-a încheiat mandatul în noiembrie 2014, de atunci fiind consilier special al preşedintelui Comisiei Europene pe probleme de siguranţă alimentară.

Cine e Dacian Cioloş. Legătura cu ”Vulpea”


Numele lui Dacian Cioloş a fost deseori asociat cu cel al chestorului de poliţie Virgil Ardelean, zis ”Vulpea”, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul MAI, Cioloş fiind  dat drept ”nepotul” lui  Ardelean. Primarul din Pericei, Boncidai Csaba, infirmă, însă, înrudirea dintre cei doi. ”Tot ce s-a spus s-a spus, probabil, pe baza unor speculaţii pornite de la faptul că amândoi sunt din Pericei. Mama sa este din Pericei, iar pe părinţii ei i-a chemat Brânduş - pe tată - şi Ciordaş - pe mamă. Nu sunt rude cu Virgil Ardelean”, ne asigură primarul.

Cine e Dacian Cioloş. Al doilea premier pe care îl dă Sălajul


Dacian Cioloş este al doilea premier pe care îl dă Sălajul, după Iuliu Maniu, prim-ministru al României în trei rânduri, în perioda interbelică. Coincidenţă sau nu, cei doi şi-au petrecut,o parte din viaţă în aceeaşi comună, Pericei: Iuliu Maniu în satul Bădăcin, unde familia sa avea un conac, Dacian Cioloş în centrul de comună.
 

Vă mai recomandăm:

Cum era Iuliu Maniu ca licean: fostul premier al României era elev eminent şi era pasionat de literatură, deşi învăţa în limba maghiară

Ciudata prietenie dintre Corneliu Coposu şi un marxist convins, care îl turna la Securitate. Seniorul şi-a convins amicul turnător să i se spovedească

Cum petrecea Corneliu Coposu sărbătorile creştine în detenţie, urmărit pas cu pas de Securitate

Minciunile istoriei: cum a fost "pictat" Corneliu Coposu drept un mare moşier şi un trădător de ţară

Cum a refuzat Corneliu Coposu să îl trădeze pe Maniu, deşi în schimbul trădării i se promisese libertatea

ZalăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite