Cum se prepară „Ratuta domnească“, micul dejun savuros care-i impresionează rapid chiar şi pe cei mai delicaţi musafiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preparatul se serveşte cu varză murată sau ridiche neagră răzuită
Preparatul se serveşte cu varză murată sau ridiche neagră răzuită

Un mic dejun delicios şi rapid, care combină ingrediente naturale şi tradiţionale, poate fi reţeta perfectă pentru o dimineaţă de weekend sau atunci când aveţi musafiri la prima oră.

”Ratuta domnească” îşi are originile - potrivit gastronomului Mircea Groza - „pe uliţa Sânpetrului din Hida. Acolo locuia o amestecătură de naţii, mai cosmopolită, aşa... Eu am învăţat-o de la bunica mea, Florica li Hilimon”, spune el.

Cum se prepară


Pentru o porţie de ”ratută domnească” aveţi nevoie de câteva feliuţe de slănină cu multă macră sau, după preferinţe, cubuleţe de jambon.

Acestea se pun în tigaie la prăjit, cu o lingură de untură de porc (sau ulei), iar când sunt gata se adaugă un ardei roşu tăiat cubuleţe şi două fire de ceapă verde, tăiate rondele mai mari. ”Legumele nu trebuie prăjite, doar înmuiate puţin”, avertizează gastronomul.

După ce se înmoaie legumele, se pun trei ouă întregi, o lingură de smântână şi sare şi piper după gust.

ratuta domnească

”Când încep să se coaguleze ouăle, se pun câteva frunze de leurdă sau de spanac, în funcţie de sezon, se amestecă şi se prăjeşte încet. După preferinţă, se poate prăji mai tare sau mai puţin. Eu recomand să fie prăjită mai puţin, să fie lăsată la o consistenţă mai moale”, adaugă Mircea Groza.

ratuta domnească


Preparatul - săţios şi sănătos - se serveşte cu pâine prăjită ”frecată” cu ustoroi şi unsă cu puţin ulei, iar alături gastronomul recomandă fie varză murată, fie ridiche neagră răzuită.

ratuta domnească
ratuta domneasca
ratuta domneasca

Vă mai recomandăm:

Cât de sănătos este să mâncăm insecte. Riscurile introducerii muştelor şi greierilor în alimentaţie

Cum se prepară delicioasa „popârcă cu hiribe şi cu hiriboance uscate“, reţeta care necesită dicţionar ardeleano-român

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite