Cum deosebim mierea naturală de cea contrafăcută. Testul cu bula sau cel cu apa, trucurile care te ajută să cumperi cea mai sănătoasă miere de albine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mierea devine mai vâscoasă la temperaturi scăzute
Mierea devine mai vâscoasă la temperaturi scăzute

Mierea produsă de harnicele albine este, în acelaşi timp, aliment şi medicament. Nu întotdeauna, însă, produsul pe care îl cumpărăm drept ”miere” are legătură cu albinele, dar din fericire există câteva trucuri care ne ajută să deosebim mierea naturală de cea contrafăcută.

Chiar dacă un ”diagnostic” cert cu privire la autenticitatea mierii poate fi pus doar în laboratoarele de specialitate, există câteva trucuri - sau, mai bine-zis, teste - care pot indica o eventuală contrafacere a produsului. ”Toate aceste trucuri ne pot ajuta să evaluăm calitatea mierii, însă cu o anumită doză de subiectivism”, precizează apicultorul Alin Prunean, cel care a dus mierea din Sălaj, ambalată la întreprinderea socială de la Valcău de Jos, în toată Europa, produsul bucurându-se şi de aprecierea Casei Regale a Marii Britanii.

Testul cu bula

”O miere naturală şi suficient maturată (cu umiditate scăzută) prezint o mişcare lentă a bulei de aer atunci când întoarcem un borcan. De asemenea, urmărim ca bula de aer să nu se dividă  în mai multe bule. Sigur că această metodă are subiectivismul ei”, spune Prunean, dând ca exemplu sezonul rece când, din cauza temperaturilor scăzute, vâscozitatea mierii este mai mare şi mişcarea bulei devine oricum mai lentă, indiferent de calitate.

Testul cu apa

O altă testare a mierii presupune dizolvarea produsului în apă. ”Se ştie că mierea naturală se dizolvă mult mai încet în apă în comparaţie cu cea contrafacută. Aşadar, luăm o lunguriţă de miere care o punem într-un pahar cu apă. Dacă dizolvarea este lentă, avem şanse mai mari ca mierea să fie naturală. În schimb, dacă dizolvarea acesteia în apă este rapidă, în mod sigur produsul respectiv conţine sirop de zahăr, glucoză industrială...”, explică el.

Mierea naturală cristalizează

”Orice miere naturală cristalizează (cea de rapiţă în câteva zile de la extracţie, salcâmul mult mai lent - unu - doi ani). În schimb, mierea cu adaosuri de sirop, glucoză industrială nu va cristaliza”,  spune apicultorul. De asemenea, mierea care a fost supraîncălzită îşi pierde această proprietate  - cristalizarea.

Originea mierii

Alin Prunean atrage atenţia că foarte importante sunt şi informaţiile de pe etichetă referitoare la originea produsului. ”De foarte multe ori, la produsele apicole din import, la origine, vom întâlni formulări de genul „Spaţiul comunitar şi extracomunitar” sau „ CE/EC şi alte ţări”. Sub aceste formulări se ascund de multe ori produse de calitate inferioară ce provin din ţări precum China, Brazilia”, precizează el.

Continutul mierii, redat pe etichete

O altă informaţie importantă care poate da indicii despre autenticitatea mierii sunt ingredientele scrise pe eticheta produsului. ”Dacă pe lângă miere veţi întâlni şi alte ingrediente precum glucoză, arome naturale,  e mai bine să căutaţi în altă parte”, recomandă specialistul.


Preţul mierii, un bun indicator


Preţul mierii poate fi de multe ori un bun indicator privind calitatea. ”Să luăm un exemplu pe care îl întâlnim zilele acestea un unele supermarketuri: un kilogram de miere cu 16.90 lei. Ce conţine acest preţ:
- 24% TVA, adică 3.27 lei
- 26-30% adaosul comercial al magazinului, adică minim 3.48 lei
- aproximativ 5% costul ambalajului (borcan, capac, etichetă), adică aproximativ 0.84 lei
- 10-15% adaosul procesatorului (a celui ce colectează mierea şi o procesează, o pune în borcane etc), adică minim 1.5 lei
- alte costuri: transport, distribuţie, depozitare etc.
Dacă din preţul de 16.90 lei scădem costurile de mai sus (9.09 lei), ajungem la concluzia că un kilogram  de „ceva anume” numită miere (din păcate şi ilegal) costă undeva în jur de 7 lei, lucru care nu poate să fie real. Aşadar, atenţie la preţ. Categoric, asta nu înseamnă că un produs scump este întotdeauna şi de calitate”, explică Alin Prunean.


Ce importanţă are culoarea mierii


Potrivit apicultorului, culoarea mierii este dată de originea polenului pe care aceasta îl conţine. ”În mierea naturală regăsim microparticule de polen aduse de albine de pe florile din care culeg nectarul. Acest polen ne indică şi sortimentul de miere. Dacă într-o miere avem polen preponderent dintr-o anumită specie de floare, atunci mierea va fi catalogată ca fiind miere de aceea floare. Spre exemplu, mierea de rapitţă are o culoare crem spre alb gălbui pentru că polenul  de rapiţă are această culoare. Mierea de floare soarelui are o culoare galben intens pentru că polenul de floarea soarelui are această culoare”, explică el.

Vă mai recomandăm:

Un tânăr din Sălaj a deschis o fabrică de produse apicole care ajung în casele a mii de români

Adevărul despre produsul exclusivist românesc, criticat dur de tabloidul britanic Daily Mail: de ce costă 365 de euro borcanul de dulceaţă sau de miere

Albinele care l-au îndulcit pe Prinţul Charles îşi trimit veninul la export

FOTO Albinele, „afacerea“ dulce care schimbă vieţi


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite